Industriarbetarnas tidning

Stort pådrag efter granatlarm

15 januari, 2018

Skrivet av

Det var troligtvis en gammal svensk övningsgranat som påträffades på Stora Ensos pappersbruk i Skutskär tidigare i dag. Polisen utrymde området.

– Det var skarpt läge kan man säga, säger huvudskyddsombudet Thomas Brännström.

Det var tidigt i morse som de känsliga metalldetektorerna i renseriet gav utslag: bland det inkommande timret fanns ett metallföremål. För att inte riskera att huggmaskinerna skulle gå sönder beslutade man därför att stänga av inflödet omgående, som man alltid gör.

Men den här gången var det inte en gammal rostig skiftnyckel eller liknande, utan en cirka 40 centimeter gammal rostklump som påminde starkt om en granat av något slag.

Polis tillkallades, området spärrades av och nationella bombskyddet kom inom kort till platsen.

– Det gick ganska fort allting. Men den var tydligen inte så farlig som man trodde, säger Thomas Brännström.

Den var alltså inte skarpladdad?

– Jag kan tyvärr inte bekräfta det, men det verkar så. Men om det skulle röra sig om en skarpladdad granat så är det ju jätteallvarligt, och då får man göra en ordentlig utredning av saken. I morgon har vi kanske lite mer fakta.

Men en tillbudsrapportering blir det?

– Ja, självklart, vi utrymde ju hela avdelningen och så inväntade vi polisen, så man lär ju gå till botten med det här. Det var lite dramatiskt faktiskt.

Var ni skärrade?

– Det är klart att man undrade. Bombgruppen åker ju inte ut i onödan eller för att de tycker att det är kul, om man säger så.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Skräddarsydd för jobb på bruket

Skräddarsydd för jobb på bruket

Unga processoperatörer är hett eftertraktade i pappersindustrin. Ett specialutformat gymnasieprogram kortar internutbildningen – men att komma in i laget är fortfarande viktigast.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Deras jobb: Få rätt grejer på rätt plats

Deras jobb: Få rätt grejer på rätt plats

Skutskär har öppnat plånboken för att skapa ordning och reda på bruket. Det ska öka trivseln, produktiviteten och kundnöjdheten. En nyhet är en gps-utrustad råttfälla.

Tuffare tag på bruken igen

Tuffare tag på bruken igen

Den senaste coronavågen har tvingat massa- och pappersbruken att återigen införa hårdare regler och restriktioner.

”Lediga veckor kan jag vara  med bandet”

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

Är det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

Splittrad insats mot kriminella företagare

Splittrad insats mot kriminella företagare

Kriminella har infiltrerat arbetsmarknaden. Pengar tvättas, seriösa företagare slås ut och människor utnyttjas. Två olika satsningar ska bekämpa brottsligheten. Men de samarbetar inte och sekretessregler försvårar arbetet.

”Folk mår inte bra”

”Folk mår inte bra”

Hjulen går för fullt i den svenska massa- och pappersbranschen, men baksidan är ökad stress och oro. Få klagar över fysisk arbetsmiljö, men många hävdar att den psykosociala är ett allt större bekymmer. Vi for till Fors bruk utanför Avesta .

”Jag vill gå med i facket!”

”Jag vill gå med i facket!”

Klockan är 12.04 på Stora Enso, Skutskär.

Här är framtiden fossilfri

Här är framtiden fossilfri

Klimatfrågan och vårt sätt att producera energi blir en ödesfråga för politiken, företagen – och därmed jobben. Det har man insett för länge sedan i Skutskär.

”Nu gäller det att nöta in systemet”

”Nu gäller det att nöta in systemet”

Renare, trivsammare och mer koll på grejerna. Det blev resultatet av ordning-och-reda-projektet på Stora Enso i Skutskär.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.