En företagshälsa lämnade ut känsliga personuppgifter till en arbetsgivare, utan att arbetstagarna hade godkänt det. GS-facket har anmält händelsen till polisen, datainspektionen och inspektionen för vård och omsorg.
Vid åtminstone två tillfällen ska företaget som driver företagshälsovård ha lämnat ut provsvar till en arbetsgivare utan att ha fått medgivande från personerna som sökt upp företagshälsovården.
Vid båda tillfällena upplevde personerna att vårdpersonalen fokuserade väl mycket på deras alkohol- och tobaksvanor, snarare än de problem de själva sökte för. Vid ett av tillfällena ska företagshälsovården dessutom ha informerat om att alla provsvar alltid skickas vidare till arbetsgivaren.
Det här bryter mot personuppgiftslagen, patientsäkerhetslagen och brottsbalken, anser GS-facket. De har låtit LO-TCO Rättskydd anmäla företagshälsan till polisen, datainspektionen samt inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Enligt Henric Ask, jurist vid LO-TCO Rättsskydd, krävs det vid varje enskilt tillfälle ett samtycke från den berörda personen för att företagshälsovården ska kunna lämna ut provsvar eller andra personliga uppgifter till en arbetsgivare.
En arbetsgivare som är orolig för att en anställd har problem med alkohol eller droger kan be arbetstagaren att få ta del av provsvar, men som anställd kan man neka. Undantag finns dock om en anställd genomgår en rehabilitering på arbetsplatsen för just alkohol- eller drogmissbruk.
Dagens Arbete har varit i kontakt med företagshälsans vd, som svarar att de inte kan uttala sig i sakfrågan.