Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Valet handlar om framtiden

17 augusti, 2018

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Lyssna inte på domedagsprofeterna utan på dem som vill bygga vidare på det vi har. Låt inte det brunblåa blocket med SD i spetsen riva sönder Sverige.

Urstark svensk tillväxt – krossar förväntningarna. Så lyder rubriken i Dagens Industri. Nyheten gäller SCB:s kvartalsrapport om svensk ekonomi. Det är framför allt industrin och exporten som går starkt och hushållen vågar konsumera mer än förväntat.

Detta är en i raden av rapporter som kommit på senare tid som visar att det går bra för Sverige – alla kurvor pekar rätt. Arbetslösheten sjunker, ungdomsarbets­lösheten är lägst på evigheter, antalet sysselsatta stiger och tillväxten ökar.

Till detta kommer internationella ­rapporter som visar att Sverige hör till de mer kreativa och innovativa länderna på jorden och är det mest jämställda landet. Vi lever helt enkelt i ett väldigt bra samhälle.

Ändå har den politiska debatten de senaste åren präglats av domedagsprofeters utropande av den annalkande kollapsen och katastrofen. Det passar högerextremismen som hand i handske. Dystopin är Sverigedemokraternas livsluft. Ur den kan auktoritära idéer växa, liksom den falska nostalgin som hävdar att det var bättre förr.

De rödgröna regeringspartierna har delvis sig själva att skylla då de försökt stävja SD:s frammarsch genom att bejaka alarmismen och låtit debatten alltför mycket handla om brott och straff och migration. Men i Almedalen var det tydligt att nu vill socialdemokratin prata om det som verkligen berör väljarna – hur ett bra samhälle kan bli ännu bättre, hur vården och skolan ska bli mer jämlik, hur svensk industri ska bli ännu starkare och arbetslivet tryggare, hur pensionerna ska bli mer rättvisa, ja hur Sverige ska hålla ihop och fortsätta att utvecklas till att bli världens bästa land för alla.

I Dagens Arbete skriver vi om pappersindustrins framtidstro. Forskning och innovationer håller på att göra svensk pappersindustri världsledande i nya produkter som kan ersätta exempelvis miljöfarlig plast eller bomullstextilier.

Dessutom satsar facket på att få de unga att vilja bli pappersarbetare och engagera sig fackligt. Pappers tänker fira sitt 100-årsjubileum genom att samla 2 000 unga medlemmar till utbildning, seminarier och fest 2020.

Känslan av framtidstro måste prägla även valrörelsen. Valet handlar om framtiden. Lyssna inte på domedags­profeterna utan på dem som vill bygga vidare på det vi har. Låt inte det brunblåa blocket med SD i spetsen riva sönder Sverige.

3 kommentarer till “Valet handlar om framtiden

  • Det är synd att socialdemokraterna varit så usla på att driva tidningar, pressen är i stort sett borgerlig och det syns särskilt tydligt i valtider. Sveriges lyckosamma utveckling under nuvarande regering har mörkats och istället har de stora drakarna spelat SD i händerna genom att ge utrymme till den snedvridna verklighetsbeskrivning och perverterade politiska propaganda som bär SD: signum. Sent omsider har det dock märkts av en viss nervositet på de borgerliga ledarsidorna, man börjar få kalla fötter när man inser vad som väntar runt hörnet om SD får inflytande.

  • Ju mer kraftig negativ propaganda från S och LO-facken desto bättre går det för SD.
    Samtidigt tappar S och snart är har SD flest anhängare i allt fler LO-fack.
    Har ni inte märkt och förstått det?
    Det går inte att skrämma fackets medlemmar att tycka rätt.
    Att försöka försvagar bara facket.
    Varför tror ni det går så illa för S och att så många inom facken väljer SD?

  • ” Det går inte att få medlemmarna att tycka rätt” skriver Micke. Nä, att tycka fel är ju allas rättighet men kanske kan man genom att informera om var de olika partierna står i frågor som rör bl.a arbetsrätt få medlemmarna att ta till sig fakta och åtminstone inse vad som står i direkt strid med deras egna intressen. Det är bara att kolla partiprogram och framför allt hur det röstats i Riksdagen så kan man förstå ett och annat, innan man går till valurnorna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Pensionsåldern är en klassfråga

Många industriarbetare börjar jobba redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är ett hån, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Syna SD i sömmarna

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Rösta för ett öppet Europa

Försvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Prata politik utanför parlamentet

Helle Klein om Reformisterna och reaktionerna på S högersväng i regeringsbildningen.

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden är idiotisk och onödig. Den […]

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.