Slaget om pensionen är inte vunnet
Det måste gå att leva ett bra liv också för den som tvingas lämna i förtid, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
7 november, 2018
Skrivet av Marie Nilsson
Krönika ”Arbetsmiljön är en av våra viktigaste frågor, och en medlemsundersökning visar att den ofta brister. Så kan vi inte ha det”, skriver Marie Nilsson.
Ingen ska behöva dö av jobbet. Det var ett av IF Metalls valkrav, som vi fortsätter driva oavsett vem som sitter i regeringen. Arbetsmiljön är självklart en av våra viktigaste fackliga frågor. Hur vi har det på jobbet avgör ju ofta hur vi har det i hela våra liv.
En ny undersökning bland IF Metalls medlemmar, utförd av Novus, visar tyvärr att arbetsmiljön ofta brister.
En bättre arbetsmiljö kräver stora insatser av arbetsgivarna och politikerna – och av
oss i facket.
Kvinnor inom industrin har ofta de mest monotona arbetsuppgifterna. Påfrestande arbetsställningar kombineras med tung manuell hantering och stress i arbetet. Det leder till både fysiska och psykiska besvär.
Unga får ofta utföra arbetsuppgifter som äldre inte orkar, och har oftare osäkra anställningar. Det gör det svårare för dem att säga ifrån.
Så här kan vi inte ha det!
Arbetsgivarna är ytterst ansvariga för arbetsmiljön, men resultaten i vår undersökning bekräftar att alltför många av dem inte tar arbetsmiljöarbetet på tillräckligt stort allvar.
Därför har vi genomfört en stor informationsinsats i höst. 10 000 arbetsgivare på små och medelstora företag har fått en folder från oss, med tips om hur de kan förbättra arbetsmiljön och förebygga olyckor genom att samarbeta med anställda och regionala skyddsombud.
Enligt arbetsmiljölagen ska starkt styrt och bundet arbete undvikas eller starkt begränsas. Trots det har många av IF Metalls medlemmar just den typen av arbeten. Därför är en viktig arbetsmiljöfråga att ändra arbetsorganisationen, så att de anställda får inflytande över hur arbetsdagen utformas och kan rotera mellan arbetsuppgifter.
En annan viktig faktor för en bra arbetsmiljö är närvarande skyddsombud. Därför vill vi stärka de regionala skyddsombuden, som går skyddsronder på mindre arbetsplatser som saknar en egen skyddsorganisation.
Vi vill att de regionala skyddsombuden ska få mer utbildning och rätt att besöka fler arbetsplatser – så att de kan finnas där för medlemmar som behöver dem.
En bättre arbetsmiljö kräver stora insatser av arbetsgivarna och politikerna – och av oss i facket. Vi ger oss aldrig.
Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall
Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.