Industriarbetarnas tidning

”Mamma var tokig i bas”

23 november, 2018

Skrivet av

”Spelandet blir en sista grej att se fram emot innan en ny arbetsvecka”, säger Joakim Galle. Foto: Adam Daver.

Profilen Joakim Galle övade tills händerna blev blåsfyllda och spelandet tog honom runt i hela Europa. Nu är det söndagskvällar med kompisarna i Västerås som gäller. Här berättar han om …

Joakim Galle

Ålder: 46 år.
Bor: Hus i Västerås.
Familj: Sambo och en dotter, 4,5 år.
Yrke: Lindare på ABB Machines.

SLAPPING

En spelstil som känne­tecknas av det ”poppande” ljud som uppstår när bas­gitarrens strängar studsar mot greppbanden. Vanligt i funk, disco och gammal hiphop.

Varför han spelar bas

”Min mamma var helt tokig i bas. Det var hon som spelade massa skivor med slapping (se faktaruta) för mig och brorsan. Och vi tog efter henne, det lät ju coolt. Sen upptäckte jag hiphoppen. Den hade det där ”groovet” i basen som jag tycker om.

Jag köpte min första skiva när jag gick i sexan, Grandmaster Flash. Jag är uppvuxen i Bengtsfors. Där var det inte många som lyssnade på det. Så skivorna köpte man i Stockholm.”

Om musikkarriären

”Jag har spelat bas sen jag var 18 år. Jag älskar det där svängiga som slapping ger . Så jag spelade så mycket jag kunde. Tills jag fick blåsor på alla fingrar.

När jag flyttade till ­Västerås var det för att spela i ett band. Det var väldigt ­seriöst. Vi ville leva på musiken och vi turnerande faktiskt runt ute i Europa. Sen fick jag en dotter och då gick det inte att prioritera musiken längre.”

Om det nya bandet

”Vi snackade säkert i tre år om att starta band ihop. Vi känner alla varandra sen innan. För ett år sen så bestämde vi oss för att bara köra. Vi fixade en replokal och jag tänkte ”Yes, fy fan vad bra”.

Vi har ju influenser från olika håll och musikstilar. Ibland när det flyter på blir det väldigt bra, nästan lite nyskapande, men vi spelar utan press, vi spelar för att ha kul.”

Berättat för Ricardo Burrows

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Robotar i Västerås gynnar Sverige – men hur ska småföretagen hänga med? 

Robotar i Västerås gynnar Sverige – men hur ska småföretagen hänga med? 

ABB ska låta robotar bygga robotar. Samtidigt väntar småföretagen på att staten ska hjälpa dem att automatisera mera.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

”Det slutade inte blöda”

”Det slutade inte blöda”

Oliver Szabo jobbar på V-Tabs tryckeri i Västerås men är också en flitigt anlitad hockeyfotograf – ett uppdrag som ibland är på allra blodigaste allvar.

Vad är viktigast för dig i jul?

Vad är viktigast för dig i jul?

Julen knackar åter på dörren och vi hör oss för vad som pågår inför den.

Vad tycker du om att jobba övertid?

Vad tycker du om att jobba övertid?

Det höga tempot inom bland annat bilindustrin leder till övertid och utslitna kroppar. Vi frågar tre industriarbetare hur de ser på att övertiden.

Vilken är din dröm­semester?

Vilken är din dröm­semester?

Euzebio Schadrack 
Ngenzebuhoro 51 år, montör på Alimak Hek i Skellefteå om sin drömresa.

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.