Hållbart mode visar sig ohållbart
Viskosen är livsfarlig. H&M måste stoppa miljökatastrofen i Indien, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
22 februari, 2019
Skrivet av Helle Klein
Döden på jobbet Ingen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa.
Året började inte bra. Nya dödsolyckor på arbetsplatser har rapporterats. Förra året blev siffran för dödsolyckor den högsta sedan 2011, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Totalt dog 58 människor på sina jobb. Det är mer än en människa i veckan. Så kan det inte få fortsätta.
Den rödgröna regeringen påbörjade satsningar på arbetsmiljön under förra mandatperioden. Antalet arbetsmiljöinspektörer ökade och en ny myndighet för spridande av arbetsmiljöforskning inrättades.
Tyvärr har denna myndighet kraftigt missgynnats på grund av regeringsbildningsprocessen.
Dessutom vill de borgerliga partierna lägga ner myndigheten. Just nu är framtiden oviss. Arbetsmiljöarbetet måste dock prioriteras även denna mandatperiod. Här får inte Socialdemokraterna kompromissa när vårbudgeten ska fram. Nollvisionen för dödsolyckor måste bli verklighet.
Alltför många industriarbetare dras med usla arbetsmiljöer och uppger att de är rädda för skador.
”De yngsta på arbetsplatserna är de som är allra mest oroliga för att skada sig”, skrev IF Metalls ordförande Marie Nilsson på DA debatt förra våren.
Unga inom industrin får ofta utföra de tyngsta arbetsuppgifterna och har ofta osäkra anställningar som gör att de inte vågar säga ifrån. För industrins konkurrenskraft är kampen mot dålig arbetsmiljö helt avgörande.
Det borde arbetsgivarna inse. Industrin behöver arbetskraft men vem vill ta ett jobb som innebär fara för liv och hälsa?
I en stor medlemsundersökning i höstas visade det sig att sju av tio medlemmar inom IF Metall besväras av buller och över hälften har besvär av värme, kyla eller drag och fyra av tio besväras av vibrationer. Det är en väckarklocka för både fack och arbetsgivare som måste ta krafttag i arbetsmiljöarbetet framför allt på de små och medelstora företagen. Just de ökande problemen med vibrationer är alarmerande. Unga människor skadas för livet.
Arbetsmiljön måste prioriteras även politiskt och den nya myndigheten för arbetsmiljökunskap byggas upp. Skyddsombudens ställning måste värnas. De regionala skyddsombuden bör garanteras tillträde till fler arbetsplatser så att fler olyckor kan undvikas. Dessutom måste arbetsmiljöbrotten utredas snabbare och grundligare av polis och rättsväsende.
Ett modernt industriland som Sverige kan rimligen inte acceptera att arbetare blir sjuka av eller dör på jobbet. Se till att nollvisionen blir verklighet.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.