Industriarbetarnas tidning

”Det var trevligt att få förtroendet”

6 maj, 2019

Stefan Larsson har jobbat på sågen i 48 år. I dag jobbar han en till två veckor i månaden. Foto: Fredrik Swartling.

Stefan Larsson har kunnat testa på livet som pensionär medan han jobbat på sågen i Färila. Nu är 67-åringen redo att helt sluta jobba.

Egentligen hade sågoperatören Stefan Larsson tänkt gå i pension när han fyllde 65. Men när Setra Färila sågverk skulle byta ut maskineriet i sågen frågade de Stefan om inte han kunde vara med och övervaka övergången.

– Jag kände att jag hade orken att jobba vidare och det var trevligt att få det förtroendet, säger Stefan Larsson.

Stefan har jobbat på sågen i Färila i 48 år. Han själv tror att han kunnat jobba så länge för att han försökt hålla kroppen i trim i alla dessa år. Men han medger att han också haft turen att slippa några större hälsoproblem.

I dag jobbar han betydligt mindre, en till två veckor i månaden. Och nedtrappningen av arbetstiden har gjort att han kunnat vänja sig vid pensionärslivet.

– Det är nog lätt att hamna nedsjunken i soffan framför tv:n, så det gäller att fylla dagarna med aktiviteter eller hitta ett intresse man brinner för, säger Stefan.

Nästan varje lördagsmorgon under skidsäsongen åker han med sambon till Järvsö för att åka skidor i nypistad snö. Där kan han umgås med jämnåriga skidentusiaster.

Annars ägnar han mycket tid åt att hjälpa sina barn att snickra och att passa barnbarnen. Sen blir det en och annan dag framför Vinterstudion ändå.

Nu när Stefan fått testa på pensionärslivet känner han sig inte särskilt orolig för att bli heltidspensionär.

– Men nog kommer jag att sakna att sitta och käbbla med mina arbetskamrater.

”Aktivt och liv kan bidra till bättre hälsa.”

Att arbeta vidare efter pensionsåldern kan man göra av olika anledningar – att tjäna mer pengar, att vara rädd för ensamheten eller att man helt enkelt tycker att det är roligt på jobbet.

”Återupptäck ett intresse”

Lars Andersson, professor emeritus i äldre och åldrande vid Linköpings universitet.

Det har gjorts många försök att göra något åt ensamheten bland äldre. Men det är knepigt att gå direkt på känslan av ensamhet. För ensamhet är just en känsla, den är inte beroende av om man har en, tre, sju eller femtio vänner. Det finns ett par viktiga faktorer: självkänsla, känsla av kontroll, ångest och depression.

En bra metod är att göra något bra tillsammans med andra eller återupptäcka något som man tidigare intresserat sig för. Om man lyckas göra något åt, till exempel, självkänslan, kanske man öppnar upp sig och vågar ta kontakt med folk.”

”Bra att dra lite högre skatt”

Agneta Claesson, pensionsspecialist, Pensionsmyndigheten.

Inbetalningar till den allmänna pensionen har ingen övre åldersgräns, medan tjänstepensionen oftast bara betalas in till det att du har fyllt 65 år.

Om man kombinerar arbete och pension är det bra att låta arbetsgivaren dra lite högre skatt, för att undvika kvarskatt.

Man ska ha en rimlig förväntan på hur mycket den allmänna pensionen höjs av att arbeta längre samtidigt som man tar ut pension, ökningen blir större om man helt väntar med uttaget.

Att fortsätta arbeta och leva på lönen gör det däremot möjligt att plocka ut och spara sin pension för att ha lite extra sparpengar när man väl blir pensionär på heltid.

”Mår bättre av att jobba”

Thomas Ericson, universitetslektor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet.

På kort sikt har vi funnit stöd för att det gynnar hälsan att arbeta längre. De som har jobbat längre än till 65 år säger att de har en mycket bra eller utmärkt hälsa två, tre år efter att de har slutat jobba – jämfört med de som gick i pension vid 65 år. Men på lång sikt ser vi ingen skillnad på dem som har gått i pension vid 65 år och dem som har jobbat ett par år extra.

Vi har egentligen ingen förklaring till varför hälsan blir bättre, men man kan anta att ett fortsatt aktivt liv, där man också upprätthåller sociala kontakter, bidrar positivt till hälsan.”

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Hur gör man för att bli glad pensionär?

Hur gör man för att bli glad pensionär?

Att avsluta arbetslivet väcker känslor. En del längtar. Andra bävar. Men till skillnad från andra omställningar i livet kan du planera övergången. För Jan-Åke Nilsson blev det en nystart.

Vad händer med a-kassan?

En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Skattesmäll för 65-åringar – ”Man får leva på nudlar”

Skattesmäll för 65-åringar – ”Man får leva på nudlar”

Skogsarbetaren Lars Jacobsson är en av runt 100 000 nyblivna pensionärer som får se sitt grundavdrag gå upp i rök nästa år. ”Pengarna räcker inte, jag går back varje månad”, säger han.

”Tror det kommer bli debatt om pensionsfrågorna”

”Tror det kommer bli debatt om pensionsfrågorna”

Skälen för ledighet, pension och facklig-politisk samverkan. Det är några frågor tre kongressdeltagare lyfter upp som viktiga.

Kan vi dela på en tjänst?

Kan vi dela på en tjänst?

Två arbetskamrater som båda är 57 år funderar på om de skulle kunna gå i deltidspension och dela på en tjänst. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Lättare för äldre att få ersättning

Lättare för äldre att få ersättning

Utsliten av jobbet eller kroniskt sjuk vid 60? Nu är det lättare för äldre att få sjukersättning om arbetsförmågan är försämrad.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Får jag livräntan om jag flyttar utomlands?

Får jag livräntan om jag flyttar utomlands?

Kan jag fortfarande få min livränta utbetald om jag väljer att flytta till ett annat land inom EU? undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.