Hur gör man för att bli glad pensionär?
Att avsluta arbetslivet väcker känslor. En del längtar. Andra bävar. Men till skillnad från andra omställningar i livet kan du planera övergången. För Jan-Åke Nilsson blev det en nystart.
Industriarbetarnas tidning
Stefan Larsson har kunnat testa på livet som pensionär medan han jobbat på sågen i Färila. Nu är 67-åringen redo att helt sluta jobba.
Egentligen hade sågoperatören Stefan Larsson tänkt gå i pension när han fyllde 65. Men när Setra Färila sågverk skulle byta ut maskineriet i sågen frågade de Stefan om inte han kunde vara med och övervaka övergången.
– Jag kände att jag hade orken att jobba vidare och det var trevligt att få det förtroendet, säger Stefan Larsson.
Stefan har jobbat på sågen i Färila i 48 år. Han själv tror att han kunnat jobba så länge för att han försökt hålla kroppen i trim i alla dessa år. Men han medger att han också haft turen att slippa några större hälsoproblem.
I dag jobbar han betydligt mindre, en till två veckor i månaden. Och nedtrappningen av arbetstiden har gjort att han kunnat vänja sig vid pensionärslivet.
– Det är nog lätt att hamna nedsjunken i soffan framför tv:n, så det gäller att fylla dagarna med aktiviteter eller hitta ett intresse man brinner för, säger Stefan.
Nästan varje lördagsmorgon under skidsäsongen åker han med sambon till Järvsö för att åka skidor i nypistad snö. Där kan han umgås med jämnåriga skidentusiaster.
Annars ägnar han mycket tid åt att hjälpa sina barn att snickra och att passa barnbarnen. Sen blir det en och annan dag framför Vinterstudion ändå.
Nu när Stefan fått testa på pensionärslivet känner han sig inte särskilt orolig för att bli heltidspensionär.
– Men nog kommer jag att sakna att sitta och käbbla med mina arbetskamrater.
Att arbeta vidare efter pensionsåldern kan man göra av olika anledningar – att tjäna mer pengar, att vara rädd för ensamheten eller att man helt enkelt tycker att det är roligt på jobbet.
Lars Andersson, professor emeritus i äldre och åldrande vid Linköpings universitet.
Det har gjorts många försök att göra något åt ensamheten bland äldre. Men det är knepigt att gå direkt på känslan av ensamhet. För ensamhet är just en känsla, den är inte beroende av om man har en, tre, sju eller femtio vänner. Det finns ett par viktiga faktorer: självkänsla, känsla av kontroll, ångest och depression.
En bra metod är att göra något bra tillsammans med andra eller återupptäcka något som man tidigare intresserat sig för. Om man lyckas göra något åt, till exempel, självkänslan, kanske man öppnar upp sig och vågar ta kontakt med folk.”
Agneta Claesson, pensionsspecialist, Pensionsmyndigheten.
Inbetalningar till den allmänna pensionen har ingen övre åldersgräns, medan tjänstepensionen oftast bara betalas in till det att du har fyllt 65 år.
Om man kombinerar arbete och pension är det bra att låta arbetsgivaren dra lite högre skatt, för att undvika kvarskatt.
Man ska ha en rimlig förväntan på hur mycket den allmänna pensionen höjs av att arbeta längre samtidigt som man tar ut pension, ökningen blir större om man helt väntar med uttaget.
Att fortsätta arbeta och leva på lönen gör det däremot möjligt att plocka ut och spara sin pension för att ha lite extra sparpengar när man väl blir pensionär på heltid.
Thomas Ericson, universitetslektor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet.
På kort sikt har vi funnit stöd för att det gynnar hälsan att arbeta längre. De som har jobbat längre än till 65 år säger att de har en mycket bra eller utmärkt hälsa två, tre år efter att de har slutat jobba – jämfört med de som gick i pension vid 65 år. Men på lång sikt ser vi ingen skillnad på dem som har gått i pension vid 65 år och dem som har jobbat ett par år extra.
Vi har egentligen ingen förklaring till varför hälsan blir bättre, men man kan anta att ett fortsatt aktivt liv, där man också upprätthåller sociala kontakter, bidrar positivt till hälsan.”
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.