Tryck på paus, Isabella Lövin
Det nya direktivet är ogenomtänkt för återvinning riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
Kraftigt ökade papperspriser riskerar att leda till nedläggningar och förlorade jobb i den grafiska branschen.
– Vi bävar inför konsekvenserna av det här, säger Erik Wallhed, vd på Bold Printing i Stockholm.
På tidningstryckeriet Bold Printing i Stockholm trycks bland annat Dagens Nyheter och Expressen. Fram tills nyligen tryckte de även gratistidningen Metro, men när den drogs in fick 16 personer lämna tryckeriet. I dag är de ungefär 150 anställda.
Tryckeriets vd Erik Wallhed är kritisk till förändringen av återvinningssystemet.
– Det finns inte så mycket lönsamhet omkring oss och det här riskerar att ta kål på en rätt stor del av branschen.
Mängden tryckta dagstidningar har minskat kraftigt i takt med att fler läser nyheter digitalt. Om kostnaden för fastighetsnära insamling blir så hög som konsulterna räknar med, och leder till kraftigt ökade papperspriser, riskerar det att bli en ny knäck på den nedåtgående upplagekurvan, tror Erik Wallhed.
– Det här kortar livslängden för tryckta tidningar ytterligare. Vi riskerar det fria ordet i tryckt form om papperskostnaden höjs som beräknat.
En snabbare övergång till digitala tidningar och magasin får till följd att även jobben i tryckerierna försvinner snabbare. Lars G Andersson är vd för Ruter AB i Laholm och Falk Graphik AB i Falkenberg med ungefär hundra anställda. Han säger att han verkar i en bransch som redan är ”hyggligt plågad” och att konsekvenserna av det nya insamlingssystemet blir allvarliga.
– Volymerna kommer att minska dramatiskt för tryckindustrin. Det kommer definitivt att påverka jobben.
Vad skulle det innebära för just er?
– Vi skulle behöva dra ner.
Han säger också något som många återkommer till:
– Jag ifrågasätter kraftfullt varför man gör en sådan här insats i ett område som är så väl fungerande. En väldigt hög andel papper samlas in redan i dag.
Ravindra Parasnis, vd på branschorganisationen Grafiska Företagen, tycker att förändringen av återvinningsreglerna är illa genomtänkt.
– Det blir väldigt mycket dyrare att samla in materialet, utan att höja återvinningsgraden för oss på papperssidan. Branschen är redan i dag ganska utmanad.
Värst är det för tidnings- och civiltryckerier. Förpackningsföretagen har större möjlighet att tackla höjda priser på grund av trenden att ersätta plastförpackningar med pappersförpackningar.
– Men jag ska inte säga att det väger upp hela kostnadsökningen, säger Ravindra Parasnis.
GS-facket organiserar grafikerna som jobbar på tryckerierna. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö förstår oron.
– En indirekt konsekvens av förändringen är att man måste hämta hem den fördyrande kostnaden någonstans. Det drabbar den grafiska branschen som redan i dag har stora problem att överleva.
Men samtidigt måste även pappersproducenter, förpackningsföretag och tryckerier fundera över hur man kan förbättra hållbarheten och det cirkulära tänkandet.
– Jag tycker inte bara att man kan slå ifrån sig, utan det gäller att tänka framåt också.
Han tycker att regeringens initiativ att försöka hitta en mer hållbar kedja för återvinning är bra, men de borde ha lagt mer tid på en ordentlig konsekvensanalys. Han är kritisk till att de genomfört förändringen utan att lyssna på den kritiken.
– Det här kan få oönskade konsekvenser, som att man slår ut kapacitet i onödan. Att man då också förlorar jobb kan inte ligga i regeringens intresse. Jag tycker att det är väldigt konstigt att man inte har tagit in de synpunkter som har kommit.
Varken minister eller statssekreterare har tid att svara på frågor från Dagens Arbete.
I reportaget riktar flera aktörer kritik mot de nya reglerna och hur regeringen har drivit igenom dem. Dagens Arbete har vänt sig till regeringen för att de ska ha möjlighet att svara på kritiken samt ett antal frågor vi ville ställa.
Hur kommer det sig till exempel att en ordentlig konsekvensutredning av kostnaderna inte har gjorts? Om investeringskostnaderna landar runt 13,5 miljarder, som den externa konsultrapporten visar, är då just fastighetsnära insamling den åtgärd som ger mest miljönytta för pengarna? Och är risken för förlorade jobb på pappersbruk, tryckerier och tidningar ett rimligt ”pris” att betala för att underlätta hushållens återvinning?
Under två veckors tid hade vi upprepad kontakt med presstjänsten på miljödepartementet, dit vi även mejlade våra frågor. Varken miljö- och klimatminister Isabella Lövin (Mp) eller statssekreterare Gunvor G Ericson hade tid att svara på våra frågor, fick vi veta.
Det blir inte lätt att hålla god ton när man pratar om MP ty de vet inte hur det går till i verkligheten. Och vi vet också vem som får betala slutnotan.