Ikea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.
Globalt ramavtal
Ett avtal som sluts mellan en global fackförening och ett multinationellt företag. För facken är det ett svar på globaliseringen av ekonomin. För att kunna påverka arbetsvillkoren i multinationella företag räcker det inte med nationella avtal.
I de globala avtalen finns grundläggande villkor som ska gälla på alla enheter inom koncernen, oavsett var i världen de finns.
Tanken är att ge stöd till anställda i länder med svag arbetsrätt. Avtalen ska även motverka social dumping, alltså att företag flyttar sin verksamhet till länder där arbetsvillkoren är sämre.
Källa: Union to Union
I juli i år meddelade Ikea Industry att de lägger ner tillverkningen i amerikanska Danville. 300 anställda blir av med jobben vid årsskiftet.
Internationella bygg- och träarbetarfacket (BWI) är kritiska till att Ikea Industry inte informerade det lokala facket om planerna i förväg. Det bryter både mot OECD:s riktlinjer och FN-organet ILO:s konvention 158 om uppsägning av anställningsavtal, skriver BWI i ett öppet brev till Ikea Industry.
Innan Ikea Industry gick ut med nedläggningsbeslutet borde de ha informerat fackliga representanter om bakgrunden till beslutet. De borde också haft gemensamma diskussioner om andra alternativ, särskilt möjligheten att undvika en nedläggning eller på andra sätt lindra konsekvenserna för de anställda, skriver BWI.
Jag hoppas att vi på något sätt kan komma ur dödläget som vi är i, och att vi kan ha konkreta diskussioner om våra framtida relationer.
Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket samt för BWI.
Det här är regler som Ikea Industry har lovat att respektera, skriver BWI, men som man även tidigare har brutit mot, till exempel vid nedläggningen av ett sågverk och försäljningen av en enhet i Polen.
Ikea Industry håller inte med om att de skulle ha brutit mot några internationella riktlinjer. Företagets HR-chef Anders Schönström skriver i ett mejl till Dagens Arbete att de under de senaste åren har varit öppna med affärsutmaningarna som finns i Danville. I samband med beslutet att lägga ner produktionen i USA har det europeiska företagsrådet (EWC) konsulterats.
– Vi följer lagar och avtal och har tillsammans med de fackliga representanterna tagit fram ett stödpaketet åt medarbetarna för att på bästa möjliga sätt stötta dem genom förändringen och stödja dem i deras nästa steg, skriver Anders Schönström.
I det öppna brevet uppmanar BWI även Ikea Industry att förnya det globala ramavtal som redan finns mellan BWI och Ikea, men som efter en omorganisation inte längre omfattar Ikea Industry, där koncernens tillverkning av möbler sker.
GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö, som även är ordförande för BWI, säger till Dagens Arbete att man saknar ett strukturerat globalt samarbete med Ikea.
– Jag tycker det är viktigast att få en strukturerad dialog med företaget. Ikea är väldigt måna om att uppfylla sociala villkor, men man har svårt att blanda in utomstående i det arbetet, man vill gärna hålla det internt. Det globala facket vill bli en jämbördig part i de diskussionerna. När det dyker upp eller riskerar att dyka upp problem kan man diskutera det i förväg. Det forumet saknas i dag.
Per-Olof Sjöö hoppas att brevet ska leda till förnyade diskussioner mellan parterna.
– Jag hoppas att vi på något sätt kan komma ur dödläget som vi är i, och att vi kan ha konkreta diskussioner om våra framtida relationer.
Anders Schönström vill inte svara på frågan om Ikea Industry har för avsikt att teckna ett globalt ramavtal med BWI.
– Agendan i de möten vi haft med BWI i år har så här långt handlat om viktiga och gemensamma frågor med fokus på att bygga relationen framåt. Vi känner inte igen oss i den bild som beskrivs och detta är en dialog som vi vill ha tillsammans med BWI, skriver han.
Artikeln är uppdaterad.