Industriarbetarnas tidning

Ikea kritiseras i öppet brev

11 september, 2019

Skrivet av

Ikea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Globalt ramavtal

Ett avtal som sluts mellan en global fackförening och ett multinationellt företag. För facken är det ett svar på globaliseringen av ekonomin. För att kunna påverka arbetsvillkoren i multinationella företag räcker det inte med nationella avtal.

I de globala avtalen finns grundläggande villkor som ska gälla på alla enheter inom koncernen, oavsett var i världen de finns.

Tanken är att ge stöd till anställda i länder med svag arbetsrätt. Avtalen ska även motverka social dumping, alltså att företag flyttar sin verksamhet till länder där arbetsvillkoren är sämre.

Källa: Union to Union

I juli i år meddelade Ikea Industry att de lägger ner tillverkningen i amerikanska Danville. 300 anställda blir av med jobben vid årsskiftet.

Internationella bygg- och träarbetarfacket (BWI) är kritiska till att Ikea Industry inte informerade det lokala facket om planerna i förväg. Det bryter både mot OECD:s riktlinjer och FN-organet ILO:s konvention 158 om uppsägning av anställningsavtal, skriver BWI i ett öppet brev till Ikea Industry.

Innan Ikea Industry gick ut med nedläggningsbeslutet borde de ha informerat fackliga representanter om bakgrunden till beslutet. De borde också haft gemensamma diskussioner om andra alternativ, särskilt möjligheten att undvika en nedläggning eller på andra sätt lindra konsekvenserna för de anställda, skriver BWI.

Jag hoppas att vi på något sätt kan komma ur dödläget som vi är i, och att vi kan ha konkreta diskussioner om våra framtida relationer.

Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket samt för BWI.

Det här är regler som Ikea Industry har lovat att respektera, skriver BWI, men som man även tidigare har brutit mot, till exempel vid nedläggningen av ett sågverk och försäljningen av en enhet i Polen.

Ikea Industry håller inte med om att de skulle ha brutit mot några internationella riktlinjer. Företagets HR-chef Anders Schönström skriver i ett mejl till Dagens Arbete att de under de senaste åren har varit öppna med affärsutmaningarna som finns i Danville. I samband med beslutet att lägga ner produktionen i USA har det europeiska företagsrådet (EWC) konsulterats.

– Vi följer lagar och avtal och har tillsammans med de fackliga representanterna tagit fram ett stödpaketet åt medarbetarna för att på bästa möjliga sätt stötta dem genom förändringen och stödja dem i deras nästa steg, skriver Anders Schönström.

I det öppna brevet uppmanar BWI även Ikea Industry att förnya det globala ramavtal som redan finns mellan BWI och Ikea, men som efter en omorganisation inte längre omfattar Ikea Industry, där koncernens tillverkning av möbler sker.

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö, som även är ordförande för BWI, säger till Dagens Arbete att man saknar ett strukturerat globalt samarbete med Ikea.

– Jag tycker det är viktigast att få en strukturerad dialog med företaget. Ikea är väldigt måna om att uppfylla sociala villkor, men man har svårt att blanda in utomstående i det arbetet, man vill gärna hålla det internt. Det globala facket vill bli en jämbördig part i de diskussionerna. När det dyker upp eller riskerar att dyka upp problem kan man diskutera det i förväg. Det forumet saknas i dag.

Per-Olof Sjöö hoppas att brevet ska leda till förnyade diskussioner mellan parterna.

– Jag hoppas att vi på något sätt kan komma ur dödläget som vi är i, och att vi kan ha konkreta diskussioner om våra framtida relationer.

Anders Schönström vill inte svara på frågan om Ikea Industry har för avsikt att teckna ett globalt ramavtal med BWI.

– Agendan i de möten vi haft med BWI i år har så här långt handlat om viktiga och gemensamma frågor med fokus på att bygga relationen framåt. Vi känner inte igen oss i den bild som beskrivs och detta är en dialog som vi vill ha tillsammans med BWI, skriver han.

Artikeln är uppdaterad.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

832 franska arbetare stämmer Goodyear

832 franska arbetare stämmer Goodyear

Däcktillverkaren Goodyear lade ner sin fabrik i franska Amiens för fyra år sedan. Nu har fler än 800 arbetare stämt bolaget inför arbetsdomstolen. De hävdar att stängningen var olaglig och kräver höga skadestånd.

Klimatombud ska rädda jobb och miljö i Storbritannien

Klimatombud ska rädda jobb och miljö i Storbritannien

Omställningskrav på mer hållbara produkter betyder att jobben förändras. I Storbritannien har många fackklubbar därför både klimatombud och kompetensombud. 

Svenska fackförbund fördömer invasionen av Ukraina

Svenska fackförbund fördömer invasionen av Ukraina

GS, IF Metall och Pappers samverkar med andra svenska fack, fördömer Rysslands agerande, söker vägar att hjälpa, och oroas samtidigt över vilka konsekvenser kriget kan få här hemma.

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av gruvarbetarförbundet som kräver ”en rättvis omställning”.

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

”En kalldusch för oss alla!” säger samordnande huvudskyddsombudet Jan Grundelius. 440 anställda på Kvarnsveden berörs.

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Arbetarna hamnar i frontlinjen

Arbetarna hamnar i frontlinjen

Under pandemin har många fackföreningar blivit tvungna att gå från traditionellt fackligt arbete till att bistå sina medlemmar med grundläggande humanitär hjälp, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

50 000 bil­arbetare i strejk

50 000 bil­arbetare i strejk

Uppåt 50 000 bilarbetare vid General Motors i USA går ut i strejk för högre löner och bättre arbetsvillkor. Facket kräver också att företaget återupptar driften vid fabriker som tidigare har stängts.

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.