Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Nu är det dags att visa vår styrka

11 september, 2019

Skrivet av Per-Olof Sjöö

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

KRÖNIKA. Vår sammanhållning är vårt starkaste vapen när det är dags att förhandla fram nytt avtal.

Nu är det hög tid att rusta förbundet för ännu en avtalsrörelse. Senast den 1 april 2020 ska de allra flesta löntagare på den svenska arbetsmarknaden omfattas av nya avtal. Detta gäller även för de flesta av GS medlemmar.

Just nu pågår det intensiva förberedelser, både internt i förbundet och i diskussioner med övriga fackförbund. En avtalsrörelse är en demokratisk process, där våra krav ska spegla medlemmarnas behov. I samma anda utsågs förhandlingsdelegationer på förbundsmötet i juni. En majoritet i dessa delegationer är representanter från arbetsplatser runt om i landet.

En avtalsförhandling är alltså inte en isolerad företeelse bakom lyckta dörrar i en förhandlingslokal i Stockholm. Det är en process för GS medlemmar av GS medlemmar. Just därför är det viktigt att vi alla känner ansvar för våra kollektivavtal.

Hur gör man det då? Det allra viktigaste är naturligtvis att vi tillsammans upprätthåller legitimiteten för våra avtal. Vår svenska modell med rikstäckande branschavtal är ganska unik i internationell jämförelse. Till exempel finns det inte i Sverige någon lagstiftning om minimilöner. Detta hanteras i avtalen. Men modellen förutsätter att vi som fackförbund kan upprätthålla en hög organisationsgrad.

Om vi inte klarar det så kommer två dåliga saker att hända. För det första kommer arbetsgivarnas vilja att lyssna på oss att minska och för det andra kommer så småningom lagstiftaren att peka på oss och säga att vi inte klarar att reglera våra branscher. Slutstationen i ett sådant scenario är att våra löner och anställningsvillkor bestäms av Sveriges riksdag.

Nu är vi inte där ännu. GS har en förhållandevis hög organisationsgrad, men vi kan bli bättre. Att rekrytera nya medlemmar är alltså i högsta grad ett sätt att säkerställa vår förmåga att reglera våra egna anställningsvillkor. Allt hänger ihop.

Man kan uttrycka allt detta på ett mycket enklare och grundläggande sätt. Fackets styrka sitter i att vi är många. Vår sammanhållning är vårt starkaste vapen. Vi kan aldrig matcha arbetsgivarnas ekonomiska makt eller för den delen den starka rätt som följer av ägandet. Däremot kan vi balansera makten via vår gemensamma styrka.

Det har visat sig genom åren att om vi bara håller ihop så kan vi stå upp emot arbetsgivarnas maktmedel. Har vi gjort det förut så kan vi göra det igen.

Så min enkla uppmaning så här i uppstarten av kommande avtalsförhandlingar är enkel:
Se till att få med dina arbetskamrater i föreningen, engagera dig i lokala facket eller gå en facklig utbildning. Det är den bästa metoden att säkra dina villkor på jobbet!

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Här är striderna vi måste utkämpa

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

2022 – ett år fyllt av utmaningar

Det blir ett spännande år. Det är kongress, vi ska förbereda oss för en ny avtalsrörelse. Och så är det valår. Nu stakar vi ut riktningen tillsammans, skriver Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Årtiondets första utmaningar är här

Det är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Häng med oss på avtalsäventyret!

Någon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

”GS fortsätter att vara medlemsnära”

Tio år efter bildandet fortsätter vi att blicka framåt, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Nu måste vi stå upp för varandra

”Arbetstagarnas ställning behöver stärkas och vi måste få förhandlingarna om ett nytt anställningsskydd att handla om det”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.