Vi förtjänar bättre än så här
egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
KRÖNIKA. Vår sammanhållning är vårt starkaste vapen när det är dags att förhandla fram nytt avtal.
Nu är det hög tid att rusta förbundet för ännu en avtalsrörelse. Senast den 1 april 2020 ska de allra flesta löntagare på den svenska arbetsmarknaden omfattas av nya avtal. Detta gäller även för de flesta av GS medlemmar.
Just nu pågår det intensiva förberedelser, både internt i förbundet och i diskussioner med övriga fackförbund. En avtalsrörelse är en demokratisk process, där våra krav ska spegla medlemmarnas behov. I samma anda utsågs förhandlingsdelegationer på förbundsmötet i juni. En majoritet i dessa delegationer är representanter från arbetsplatser runt om i landet.
En avtalsförhandling är alltså inte en isolerad företeelse bakom lyckta dörrar i en förhandlingslokal i Stockholm. Det är en process för GS medlemmar av GS medlemmar. Just därför är det viktigt att vi alla känner ansvar för våra kollektivavtal.
Hur gör man det då? Det allra viktigaste är naturligtvis att vi tillsammans upprätthåller legitimiteten för våra avtal. Vår svenska modell med rikstäckande branschavtal är ganska unik i internationell jämförelse. Till exempel finns det inte i Sverige någon lagstiftning om minimilöner. Detta hanteras i avtalen. Men modellen förutsätter att vi som fackförbund kan upprätthålla en hög organisationsgrad.
Om vi inte klarar det så kommer två dåliga saker att hända. För det första kommer arbetsgivarnas vilja att lyssna på oss att minska och för det andra kommer så småningom lagstiftaren att peka på oss och säga att vi inte klarar att reglera våra branscher. Slutstationen i ett sådant scenario är att våra löner och anställningsvillkor bestäms av Sveriges riksdag.
Nu är vi inte där ännu. GS har en förhållandevis hög organisationsgrad, men vi kan bli bättre. Att rekrytera nya medlemmar är alltså i högsta grad ett sätt att säkerställa vår förmåga att reglera våra egna anställningsvillkor. Allt hänger ihop.
Man kan uttrycka allt detta på ett mycket enklare och grundläggande sätt. Fackets styrka sitter i att vi är många. Vår sammanhållning är vårt starkaste vapen. Vi kan aldrig matcha arbetsgivarnas ekonomiska makt eller för den delen den starka rätt som följer av ägandet. Däremot kan vi balansera makten via vår gemensamma styrka.
Det har visat sig genom åren att om vi bara håller ihop så kan vi stå upp emot arbetsgivarnas maktmedel. Har vi gjort det förut så kan vi göra det igen.
Så min enkla uppmaning så här i uppstarten av kommande avtalsförhandlingar är enkel:
Se till att få med dina arbetskamrater i föreningen, engagera dig i lokala facket eller gå en facklig utbildning. Det är den bästa metoden att säkra dina villkor på jobbet!
Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.