Så får du rätt pengar efter olyckan
Har du skadat dig på jobbet? DA:s expert Lennart Stéen guidar dig genom försäkringsdjungeln.
Industriarbetarnas tidning
23 oktober, 2019
Skrivet av Anna Julius
KOLL PÅ | EFTER OLYCKAN
Cyklar du omkull på väg till jobbet? Eller halkar på gångbanan? Du kan ha rätt till ersättning – men reglerna är krångliga.
Om du blir skadad på väg till eller från jobbet utan att ett motorfordon är inblandat: Afa Försäkring.
Om ett motorfordon är inblandat: Fordonets ägares försäkringsbolag. Vet du inte det, till exempel vid en smitningsolycka, ska du vända dig till Trafikförsäkringsföreningen.
Arbetsgivaren ska anmäla färdolycksfall till Försäkringskassan.
Genom ditt kollektivavtal är du försäkrad om du blir skadad på jobbet. Vad många missar är att försäkringen även gäller när du är på väg till eller från arbetet. Det kallas färd-olycksfall, och ersättningen är inte lika omfattande som om du blir skadad när du jobbar.
Du kan få ersättning från fackets försäkring för olyckor där inte ett motorfordon, som bil eller buss, är inblandat.
För att något ska räknas som ett färdolycksfall krävs att färden ”föranleddes av och stod i nära samband med arbetet”. Exakt vad som menas med det är inte helt klargjort – det finns några domar att gå efter.
Det tydligaste fallet av färd-olycksfall är om du drabbas längs din vanliga väg mellan hemmet och arbetet direkt före eller efter jobbet. Hämtar eller lämnar du barn på förskola räknas det också. Tar du däremot en omväg för att göra ett ärende och råkar illa ut kan du bli utan ersättning, liksom om du av privata skäl stannar kvar på jobbet efter arbetsdagens slut.
Kostnader – till exempel vård, trasiga kläder, förstörd cykelhjälm.
Om du får nedsatt arbetsförmåga mer än 30 dagar kan du få ersättning för fysiskt eller psykiskt lidande (sveda och värk).
Till skillnad från vanliga arbetsskadeförsäkringen får du normalt inte ersättning för inkomstförlust – det kan du bara få om skadan orsakar bestående invaliditet.
Ersättningen kommer från arbetsskadeförsäkringen.
Motorfordon som bilar, motorcyklar och EU-mopeder måste ha en trafikförsäkring. Om du råkar ut för en olycka med ett sådant fordon, antingen om du sitter i eller blir påkörd, är det ägarens trafikförsäkring som ska ersätta dig, inte Afa.
Det gäller alltid i trafiken – oavsett om du är på väg till jobbet eller inte.
Trafikförsäkringen ger mer skydd än arbetsskadeförsäkringen, TFA. Till exempel kan du få ersättning för inkomstförlust, och ersättning för sveda och värk från dag ett.
Åker du kollektivt är det till exempel bussbolagets försäkring som du kan få pengar från.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.