Industriarbetarnas tidning

Håll motorsågskedjan vass

25 mars, 2020

Skrivet av

Tips från proffset Han började i skogen 1976. Har 26 års erfarenhet som motorsågsinstruktör. Här visar ­Kenneth Gabrielsson hur du slipar motorsågskedjan.

Använd en slipmall som är anpassad för kedjan du slipar. Foto: Lina Larsson

Ha rätt grejer

Du behöver en rundfil, en plattfil och en mall. Det finns en uppsjö olika kedjor på marknaden. Se till att du har rätt grejer för rätt kedja. Om du har olika fabrikat på filar och kedjor blir det svårare att få till slipningen. Läs noga på förpackningen!

Foto: Lina Larsson

Sitt bekvämt

Du kan sitta på en stock och klämma fast sågen mellan knäna och luta dig över kedjan. En annan metod är att spänna fast svärdet på ett arbetsbord. Viktigast är att du hittar en bekväm ställning där du ser vad du gör och att sågen är hyfsat fixerad.

Hitta rätt vinkel

Se till att trycka fast mallen ordentligt på kedjan. Den höga delen av mallen ska vara vänd mot sågkroppen. Börja med rundfilen, då filar du eggvinkel, stötvinkel och filningsvinkel. Håll gärna fast filen i båda ändarna så att den fixeras. Tryck filen ifrån dig, lyft upp den och upprepa. Dra inte filen fram och tillbaka. Om kedjan
är lagom slö räcker det med 2–3 drag. Har du sågat i sten, jord eller metall krävs mer arbete.

Det går att fila utan mallar men det rekommenderar jag inte. Det är svårt och kräver mycket mer tid för att få kedjan vass.”

Hårt eller mjukt trä? Titta på ­markeringen på mallen. Foto: Lina Larsson

Hårt eller mjukt trä

Ryttaren/underställningen behöver inte filas lika ofta. På mallen finns två olika markeringar. En för hårt trä och en för mjukt trä. I Sverige gäller oftast mjukt trä om du inte sågar i rejält fruset trä eller i hårda träslag som ek eller bok. Lägg mallen på ryttaren och fila så ryttaren kommer i nivå med mallen.

 

Hur ofta behöver ­kedjan filas? ”I normalfallet brukar jag säga varje gång sågen tankas. Men sågar du i metall eller sten ­måste den slipas direkt”, säger Kenneth Gabrielsson. Foto: Lina Larsson
Kenneth Gabrielsson

Ålder: 61 år.
Bor: Garpenberg
Jobbar: Kör skördare. Började med manuell huggning 1976. ”Egentligen skulle jag ta pension i höst men har lovat chefen att köra något år till.”
Därför har han klarat ryggen: ”Eftersom jag är svag har jag använt hjälpmedel. Det är många långa och starka jobbarkompisar som pajat ryggarna innan de fyllt 50 år.”
Meriter: Har tävlat i tio världsmästerskap med motorsåg. Har fyra guld, två silver och ett brons i bagaget.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Torka och storm ställer till det i skogen

Torka och storm ställer till det i skogen

Extremväder tvingar skogsmaskinsförare att ta mer hänsyn till var, när och hur de kör.

GS storsatsar för ordning i skogen

GS storsatsar för ordning i skogen

Extra personalresurser för uppsökeri och information, fler kontroller och ett nytt samarbete med skogsbolagen – GS-facket ökar insatserna för att motverka fusk och osund konkurrens i skogen. Sommarhalvåret är högsäsong för plantering och röjning i de svenska skogarna. Nästan all säsongsanställd arbetskraft – 97 procent – är migrantarbetare, skriver GS-facket på sin hemsida. En stor […]

Skogsbruk utan kalhyggen

Skogsbruk utan kalhyggen

När skogen ska brukas hyggesfritt måste maskinförarna sänka farten och tänka bort produktionskraven. I stället krävs eftertanke och större förståelse för skog och mark.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Populistiskt om arbetskraftsinvandringen”

”Populistiskt om arbetskraftsinvandringen”

Att koppla problemen med arbetskriminalitet till arbetskraftsinvandringen är både felaktigt och populistiskt, skriver Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna Arbetsgivare och Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Regina Hoberg: Min stora hemlighet

Regina Hoberg: Min stora hemlighet

Roger Hoberg gick in på tågtoaletten, tog på sig peruk och klänning – och fick en komplimang av konduktören när hon kom ut. I många år levde skogsarbetaren med en stor hemlighet. Men nu är Regina Hoberg sig själv. Både på motorträffarna och jobbet.

Kamraterna blev kvar i kriget

Kamraterna blev kvar i kriget

Efter två år med pandemi och krångel med inreseregler såg Joakim Gustafsson fram emot ett normalt år. Då blev det krig och hälften av personalen fastnade i Ukraina.

GS välkomnar tuffare krav för arbetstillstånd

GS välkomnar tuffare krav för arbetstillstånd

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är även positiv till att bara tillåta arbetskraftsinvandring i branscher med brist på arbetskraft.

Så blir stolen som ny igen

Så blir stolen som ny igen

Tips från proffset Ett nytt tyg på sitsen kan göra underverk för en gammal stol. Viveka Jonsson på Gemla möbler ger några tips för att få det snyggt.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.