Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Öppna ladorna, Magdalena Andersson

20 mars, 2020

Skrivet av

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Ledare Coronakrisen hotar inte bara människors hälsa utan hela samhällslivet. Sällan har väl den politiska avvägningen mellan pest och kolera blivit tydligare än nu.

Åtgärderna för att bekämpa smittspridningen måste vägas mot att krascha ekonomin och skapa massarbetslöshet. Det är denna avvägning som våra myndigheter, inte minst Folkhälsomyndigheten, hela tiden försökt förhålla sig till och förklara vid presskonferenserna.

Åtgärder måste sättas in i rätt tid för att få störst effekt. Alltför drastiska åtgärder direkt kan orsaka värre kris. Därför har man enträget hållit emot opinionstrycket att stänga alla skolor exempelvis.

Vi ser nu hur i grunden välmående och välskötta företag stänger ned för att komponenter inte kan levereras i de stängda gränsernas tid eller för att efterfrågan helt har försvunnit. Tusentals människor permitteras och många egenföretagare riskerar att helt gå omkull. Coronakrisen är både en utbuds- och efterfrågekris vilket gör den extra komplicerad.

Martin Wolf, en mycket respekterad och balanserad ekonomijournalist i Financial Times, skrev häromdagen att pandemin kan komma att orsaka betydligt större ekonomisk kris än vad som skedde under finanskrisen 2008/09.

Han menar att sänkta styrräntor och lån till företag inte kommer att räcka. I stället måste nu staten gå in och upprätthålla efterfrågan. Han varnar för att vi är på väg in i en depression.

Liknande tongångar kunde vi höra tredje AP-fondens VD, tidigare vice Riksbankschefen, Kerstin Hessius framföra i Aktuellt i torsdags kväll. Hon såg stora likheter med Tyskland på 1920-talet.

Det är drastiska ord från normalt sett sansade ekonomer och vi ser allvaret i varje nyhetsflash om att stora industrier stänger ner, småföretag kämpar för sina liv, restauranger, hotell och nöjesliv håller på att gå under. En ekonomisk härdsmälta kan få minst lika stora konsekvenser för människors liv och hälsa som själva pandemin.

Häri ligger det politiskt-etiska dilemmat. Den som bara ropar ”stäng ner Sverige” eller kritiserar Folkhälsomyndigheten för att vara ”alltför för försiktig” blundar med ena ögat och ser inte hela bilden.

Nu menar varken Martin Wolf eller Kerstin Hessius att vi redan är i en ekonomisk depression. Än finns det tid för aktiva åtgärder. Det går visserligen snabbt utför men de krispaket som redan på tidigt stadium sjösatts av vår regering har effekt. Sverige har också en fördel av att ha ordning och reda på arbetsmarknaden med parter som har förtroende för varandra och nu snabbt förhandlar fram korttidsarbetsavtal etc. Allting tyder också på att man skjuter upp avtalsrörelsen på inrådan av de opartiska medlarna, Opo. Det är klokt.

Regeringen och januaripartierna måste återkomma med ännu fler krisåtgärder som hjälper alltifrån kulturarbetare till storföretag. Samtidigt som vården behöver stora resurser under lång tid framöver. Det är sannerligen ingen enkel ekvation. Vi kan tacka våra politiker för att vi har välskötta finanser för nu gäller statlig krispolitik på maxnivå.

Öppna ladorna, Magdalena Andersson.

2 kommentarer till “Öppna ladorna, Magdalena Andersson

  • Det sanslösa sparandet på hälso- och sjukvården, liksom privatiseringar och nedläggning av inhemsk produktion har redan idag kostat oerhört – även för marknaden. Det effektivaste och billigaste hade varit att stoppa tidigare, genom stängda gränser, omfattande tester och smittspårning. Marknadens strävan efter ”kostnadseffektivitet” är inte alltid så lyckad ens för marknaden. Den ekonomiska krisen som har utlösts innebär dessutom att resurserna för att bekämpa epidemin på längre sikt kan komma att minska i stället för att som normal öka. Dessutom pågår ett antal krig och det finns oerhörda massor av flyktingar i världen, vilket gör epidemibekämpningen svårare.
    Och efter finanskraschen ligger flera kriser i pipelinen. Det framstår som sannolikt att miljöförändringarna kommer att innebära ytterligare belastningar på mänskligheten.
    Så visst gäller det att öppna ladorna. Framför allt i riktning mot förbättringar för välfärd och folkförsörjning och folkhälsa. Men också att fylla på genom beskattning av de toppinkomster och jätteförmögenheter som har skapats genom det sanslösa sparandet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Privatiseringen måste stoppas

Privatiseringen måste stoppas

Resurser och arbetsro behövs för att klara massarbetslösheten, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Stoppa smittan allas ansvar

Läget är allvarligt. Det vi i somras trodde skulle vara en höst av lättnader för att allt gick åt rätt håll har nu förbytts i djup oro över en smittspridning som bara ökar. En andra våg tycks obönhörligen ha svept över Europa liksom Sverige. Regeringen och folkhälsomyndigheten inför därför nu stränga restriktioner som innebär att […]

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Att vara stötdämparen i systemet

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?