Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Öppna ladorna, Magdalena Andersson

20 mars, 2020

Skrivet av

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Ledare Coronakrisen hotar inte bara människors hälsa utan hela samhällslivet. Sällan har väl den politiska avvägningen mellan pest och kolera blivit tydligare än nu.

Åtgärderna för att bekämpa smittspridningen måste vägas mot att krascha ekonomin och skapa massarbetslöshet. Det är denna avvägning som våra myndigheter, inte minst Folkhälsomyndigheten, hela tiden försökt förhålla sig till och förklara vid presskonferenserna.

Åtgärder måste sättas in i rätt tid för att få störst effekt. Alltför drastiska åtgärder direkt kan orsaka värre kris. Därför har man enträget hållit emot opinionstrycket att stänga alla skolor exempelvis.

Vi ser nu hur i grunden välmående och välskötta företag stänger ned för att komponenter inte kan levereras i de stängda gränsernas tid eller för att efterfrågan helt har försvunnit. Tusentals människor permitteras och många egenföretagare riskerar att helt gå omkull. Coronakrisen är både en utbuds- och efterfrågekris vilket gör den extra komplicerad.

Martin Wolf, en mycket respekterad och balanserad ekonomijournalist i Financial Times, skrev häromdagen att pandemin kan komma att orsaka betydligt större ekonomisk kris än vad som skedde under finanskrisen 2008/09.

Han menar att sänkta styrräntor och lån till företag inte kommer att räcka. I stället måste nu staten gå in och upprätthålla efterfrågan. Han varnar för att vi är på väg in i en depression.

Liknande tongångar kunde vi höra tredje AP-fondens VD, tidigare vice Riksbankschefen, Kerstin Hessius framföra i Aktuellt i torsdags kväll. Hon såg stora likheter med Tyskland på 1920-talet.

Det är drastiska ord från normalt sett sansade ekonomer och vi ser allvaret i varje nyhetsflash om att stora industrier stänger ner, småföretag kämpar för sina liv, restauranger, hotell och nöjesliv håller på att gå under. En ekonomisk härdsmälta kan få minst lika stora konsekvenser för människors liv och hälsa som själva pandemin.

Häri ligger det politiskt-etiska dilemmat. Den som bara ropar ”stäng ner Sverige” eller kritiserar Folkhälsomyndigheten för att vara ”alltför för försiktig” blundar med ena ögat och ser inte hela bilden.

Nu menar varken Martin Wolf eller Kerstin Hessius att vi redan är i en ekonomisk depression. Än finns det tid för aktiva åtgärder. Det går visserligen snabbt utför men de krispaket som redan på tidigt stadium sjösatts av vår regering har effekt. Sverige har också en fördel av att ha ordning och reda på arbetsmarknaden med parter som har förtroende för varandra och nu snabbt förhandlar fram korttidsarbetsavtal etc. Allting tyder också på att man skjuter upp avtalsrörelsen på inrådan av de opartiska medlarna, Opo. Det är klokt.

Regeringen och januaripartierna måste återkomma med ännu fler krisåtgärder som hjälper alltifrån kulturarbetare till storföretag. Samtidigt som vården behöver stora resurser under lång tid framöver. Det är sannerligen ingen enkel ekvation. Vi kan tacka våra politiker för att vi har välskötta finanser för nu gäller statlig krispolitik på maxnivå.

Öppna ladorna, Magdalena Andersson.

2 kommentarer till “Öppna ladorna, Magdalena Andersson

  • Det sanslösa sparandet på hälso- och sjukvården, liksom privatiseringar och nedläggning av inhemsk produktion har redan idag kostat oerhört – även för marknaden. Det effektivaste och billigaste hade varit att stoppa tidigare, genom stängda gränser, omfattande tester och smittspårning. Marknadens strävan efter ”kostnadseffektivitet” är inte alltid så lyckad ens för marknaden. Den ekonomiska krisen som har utlösts innebär dessutom att resurserna för att bekämpa epidemin på längre sikt kan komma att minska i stället för att som normal öka. Dessutom pågår ett antal krig och det finns oerhörda massor av flyktingar i världen, vilket gör epidemibekämpningen svårare.
    Och efter finanskraschen ligger flera kriser i pipelinen. Det framstår som sannolikt att miljöförändringarna kommer att innebära ytterligare belastningar på mänskligheten.
    Så visst gäller det att öppna ladorna. Framför allt i riktning mot förbättringar för välfärd och folkförsörjning och folkhälsa. Men också att fylla på genom beskattning av de toppinkomster och jätteförmögenheter som har skapats genom det sanslösa sparandet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Låt bli att luckra upp las

Att en försvagad anställningstrygghet skulle ge fler jobb är nyliberalt flum. Tvärtom ger ökad otrygghet rädda arbetstagare, sämre arbetsmiljö och fler konflikter.

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

Arbetsmarknadspolitiken måste bli mer aktiv igen, inte avvecklas, skriver Ulf Dahlsten, tidigare  statssekreterare hos Olof Palme och författare till boken ”Efter Coronan. Svensk Modell i Kris”.

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

Sverige behöver nya system för att trygga leverantörskedjorna, en positiv EU-politik och ödmjukt lärande, skriver Christian Berggren, professor och en en av författarna till boken ”Alternativ till outsourcing”.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.