Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Räta på ryggen, alla välfärds­arbetare”

19 mars, 2020

Skrivet av Per-Olof Sjöö

Krönika Det gäller att arbetsgivarna förstår att utan ert kunnande skulle inte en enda produkt lämna utlastningen. Det ska synas i de nya kollektivavtalen.

Under årets första veckor har jag haft förmånen att åka runt i Sverige och besöka både arbetsplatser och medlemmar. Närmare bestämt 30 arbetsplatser och över 1 000 medlemmar. Syftet med turnén har varit att informera om vad som står på spel i avtalsrörelsen och naturligtvis också samla på mig intryck och inspel från de medlemmar jag träffat.

Jag är överväldigad av det engagemang jag mött runt om i vårt avlånga land. Det finns ett genuint intresse för de frågor som är på bordet i avtalsförhandlingarna. Det finns också en naturlig förväntan på att GS ska fortsätta leverera starka kollektivavtal och bra löneökningar. Allt detta är ovärderligt att ha med sig i ryggsäcken när förhandlingarna går in i slutskedet. Stort tack till alla jag träffat och alla som varit med och riggat besöken!

En annan sak som har slagit mig är vilket värde som skapas av GS medlemmar. Varje dag landet runt produceras produkter som ska konkurrera på en stenhård marknad. Varje dag väcks nya idéer om effektivare arbetsmetoder och det är på golvet det omsätts till verklighet. Utan det kunnande som ni besitter skulle inte en enda produkt lämna utlastningen.

I den allmänna debatten är det sällan detta arbete lyfts fram. Ändå är vår gemensamma välfärd och vårt samhälle helt beroende av att vi tillverkar produkter som är konkurrenskraftiga på en internationell marknad. Sveriges välstånd bygger på det som lämnar våra arbetsplatser. På det viset är också GS medlemmar välfärdsarbetare.
Ta till exempel H-tryck i Markaryd som nu utvecklar helt fiberbaserade sugrör och muggar. Eller Gyllensvaans i Kättilstorp som producerar bokhyllan Billy till hela världen. Eller NK Lundströms Trävaru i Vännäs som levererar prima sågad träråvara.

Detta är bara några få axplock av det som pågår varje dag på våra arbetsplatser. Oftast på orter som medierna glömt bort för länge sen. Det är ett värdeskapande som förtjänar mycket större utrymme i vårt samhälle. Jag tycker det är hög tid att vi rätar lite på ryggen och faktiskt tar vår rättmätiga plats i debatten.

Allt detta sker med ett gemensamt ramverk som vi kallar kollektivavtal. Samma regelverk för alla i samma bransch. Ett regelverk som satts upp av de som faktiskt ska leva med det. Det är en oslagbar metod för att reglera en arbetsmarknad. När vi nu står i begrepp att teckna nya kollektivavtal gäller det att arbetsgivarna också förstår vilka det är som ser till att det finns något att skicka från utlastningen. Det är det bästa sättet att kvittera vår insats.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Dags för ett bättre normaltillstånd

Dags för ett bättre normaltillstånd

När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Årtiondets första utmaningar är här

Det är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Häng med oss på avtalsäventyret!

Någon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

Här är striderna vi måste utkämpa

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Nu är det dags att visa vår styrka

Vår sammanhållning är vårt starkaste vapen när det är dags att förhandla fram nytt avtal, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.