Vi förtjänar bättre än så här
egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
25 juni, 2020
Skrivet av Per-Olof Sjöö
KRÖNIKA När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver.
Vi har haft en vår som inte liknat någon annan.
I stort sett allt har färgats av den pandemi som drabbat oss. Självklart har även arbetsmarknaden blivit kraftigt påverkad. I skrivande stund verkar det dock som om GS branscher klarat sig förhållandevis väl.
Trots det ska vi ha i åtanke att ungefär 7 000 av GS medlemmar är inne i någon form av korttidspermittering. Detta har med säkerhet hållit borta en stor andel varsel som hade kommit om inte det här systemets varit på plats. Självklart är det viktigt att sätta folkhälsan i första rummet, men med det sagt är det också viktigt att vi så snabbt som möjligt kan öppna upp våra samhällen igen. Hög arbetslöshet, otrygghet och fattigdom påverkar också folkhälsan negativt.
Samtidigt som välfärden rustats ner har kapitalägarnas förmögenheter vuxit dramatiskt.
Detta är inte viktigt bara i ett svenskt perspektiv. I dag är våra ekonomier så tätt sammantvinnade att vi behöver tänka globalt även för den mest lokala frågeställning. Tusentals av GS medlemmar är beroende av att de produkter de tillverkar har köpare utomlands.
Nu börjar så smått diskussionen om post-corona att komma i gång. Många trevar efter kristallkulan som kan tala om hur tillvaron kommer att se ut i det nya normala. Sanningen är väl som vanligt att någon sådan inte finns till hands.
Några saker tror jag är viktigt att hålla ögonen på. Krisen har blottlagt några väldigt svåra brister i vårt samhälle. De senaste decennierna har statens roll försvagats till förmån för marknadslösningar. Vårt gemensamma välfärdssamhälle har konkurrensutsatts och vinstdrivande företag har tagit plats i välfärdens kärna. Även statens skyddsnät har blivit alltmer grovmaskiga. A-kassa och sjukförsäkring har urholkats.
När vi nu söker oss ur krisen finns det absolut ingen anledning att ta oss tillbaka till det normala. Vi måste ta tillfället i akt att stärka välfärden och hitta ett nytt, bättre ”normaltillstånd”. Hur ska det då gå till i ett läge där vi har gröpt ur statskassan ordentligt för akut krishantering?
LO-ekonomerna har pekat på att det är nödvändigt att kapitalägare och företag i framtiden bidrar mer till välfärden. Det är viktigt av flera skäl. Samtidigt som välfärden rustats ner har kapitalägarnas förmögenheter vuxit dramatiskt. Redan där finns det skäl till en bättre balans.
Ett annat skäl är att staten hållit många av dessa företag under armarna under coronakrisen. Det är alltså svenska skattebetalare som betalat. Kommer vi nu ut ur detta igen är det inte orimligt att de som tagit emot stödet tar ett större ansvar för vår gemensamma välfärd.
Detta kanske låter fullt logiskt, men räkna med att det inte kommer att bli lätt att hitta framåt i dessa frågor. Vi som står för ett starkt och tryggt samhälle har därför all anledning att mobilisera vår styrka.
Vi ska inte tillbaka, vi ska framåt!
Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.