Industriarbetarnas tidning

Eva Nordmark: Ökat tillträde ger bättre skydd

3 juni, 2020 - 13:27

Skrivet av

UPPDATERAD. På onsdagen röstade riksdagen som väntat ner regeringens förslag om utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är besviken:
– Coronakrisen har verkligen visat hur viktiga skyddsombuden är, säger hon.

Regionala skyddsombud får inte komma in på fler arbetsplatser. Regeringens förslag om utvidgad tillträdesrätt röstades ner på onsdagen. Arbetsmarknadsutskottet hade inför omröstningen flaggat för att man vill att verksamheten utvärderas ytterligare. Vilken nytta gör de regionala skyddsombuden för arbetsmiljön? Vad är effekten av deras verksamhet? Och i vilken regi ska de finnas?

– Jag anser förstås att ställningstagandet från de borgerliga och SD är rent oanständigt. Den här propositionen kommer med en angelägen förändring som vi i Vänsterpartiet, i likhet med många fackliga, har begärt länge. Det är också oroväckande att motionärerna från höger egentligen går längre och misstänkliggör hela skyddsombudsinstitutet, säger Ali Esbati (V).

– När det gäller utvärderingen är det högst oklart i dag vad en sådan utvärdering ska gå ut på och hur den ska genomföras. Jag ser detta som ett svagt svepskäl för att få avslaget på propositionen att verka lite mindre märklig än vad den faktiskt är, fortsätter riksdagsledamoten som är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Gulan Avci är riksdagsledamot för Liberalerna och sitter med i arbetsmarknadsutskottet. Hon försvarar beslutet.

”Vi vill utvärdera hela systemet först innan vi går vidare. Det är lika viktigt för oss som för en socialdemokrat att alla arbetsplatser ska vara trygga och att det ska råda bra arbetsmiljö på svensk arbetsmarknad. Då ska det inte spela någon roll om en arbetstagare är medlem i facket eller jobbar på en arbetsplats där kollektivavtal saknas. I dag ser problemen med arbetsmiljön annorlunda ut. Vi vill att utredningen adresserar detta och ger oss svar på hur vi kan stärka arbetsmiljön så det omfattar fler områden”, skriver hon till Dagens Arbete.

Även Moderaterna lyfter frågan om utvärdering.
–  Partiet menar att det är anmärkningsvärt att den regionala skyddsombudsverksamheten aldrig har utvärderats, trots att statliga bidrag går till arbetet. Ingen vet således hur effektiv eller framgångsrik verksamheten är. Den regionala skyddsombudsverksamheten och dess effekter på arbetsmiljöarbetet bör därför ses över av en statlig utredning innan ett ställningstagande gällande en utökning av verksamheten beslutas, säger Saila Quicklund, som är riksdagsledamot för Moderaterna och sitter med i arbetsmarknadsutskottet.

Forskning och expertis är enade om att de regionala skyddsombuden gör skillnad och är viktiga för arbetsmiljön, understryker arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S):

– Två statliga utredningar har kommit fram till det. Ökat tillträde ger bättre skydd. Löntagare måste kunna känna sig trygga och säkra på jobbet, säger hon och hänvisar till rapporten Ett arbetsliv i förändring.

I februari beslutade regeringen om det från fackets sida länge efterfrågade förslaget om utvidgad tillträdesrätt. Skyddsombuden skulle få möjlighet att besöka arbetsplatser med kollektivavtal men utan fackliga medlemmar då arbetsmiljön där ofta är som sämst.

– Det är för jäkligt och beklagligt att riksdagen motsätter sig detta. Varför? frågar sig arbetsmarknadsministern.

Här kan du se debatten.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Politikerna säger att skyddsombuden är viktiga. Ändå nämns de sällan i riksdagen. Dagens Arbetsmiljö har kartlagt vad arbetsmarknadspolitikerna faktiskt talar om i kammaren.

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

Regeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

”Regeringens förslag om RSO missar målet”

”Regeringens förslag om RSO missar målet”

Att kontrollera arbetsmiljön är en myndighetsuppgift och inte en uppgift för de regionala skyddsombuden, skriver Saila Quicklund (M).

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

De som arbetar på arbetsplatser utan lägsta löner och kollektivavtal har oftast inget skyddsombud att vända sig till, skriver Saila Quicklund (M).

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Höstbudget på rätt väg

Höstbudget på rätt väg

Höstbudgeten är lovande och väcker framtidstro. Nu måste de rödgröna måste fortsätta reformagendan för ett öppet, jämlikt och solidariskt Sverige.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.