UPPDATERAD. På onsdagen röstade riksdagen som väntat ner regeringens förslag om utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är besviken:
– Coronakrisen har verkligen visat hur viktiga skyddsombuden är, säger hon.
Regionala skyddsombud får inte komma in på fler arbetsplatser. Regeringens förslag om utvidgad tillträdesrätt röstades ner på onsdagen. Arbetsmarknadsutskottet hade inför omröstningen flaggat för att man vill att verksamheten utvärderas ytterligare. Vilken nytta gör de regionala skyddsombuden för arbetsmiljön? Vad är effekten av deras verksamhet? Och i vilken regi ska de finnas?
– Jag anser förstås att ställningstagandet från de borgerliga och SD är rent oanständigt. Den här propositionen kommer med en angelägen förändring som vi i Vänsterpartiet, i likhet med många fackliga, har begärt länge. Det är också oroväckande att motionärerna från höger egentligen går längre och misstänkliggör hela skyddsombudsinstitutet, säger Ali Esbati (V).
– När det gäller utvärderingen är det högst oklart i dag vad en sådan utvärdering ska gå ut på och hur den ska genomföras. Jag ser detta som ett svagt svepskäl för att få avslaget på propositionen att verka lite mindre märklig än vad den faktiskt är, fortsätter riksdagsledamoten som är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Gulan Avci är riksdagsledamot för Liberalerna och sitter med i arbetsmarknadsutskottet. Hon försvarar beslutet.
”Vi vill utvärdera hela systemet först innan vi går vidare. Det är lika viktigt för oss som för en socialdemokrat att alla arbetsplatser ska vara trygga och att det ska råda bra arbetsmiljö på svensk arbetsmarknad. Då ska det inte spela någon roll om en arbetstagare är medlem i facket eller jobbar på en arbetsplats där kollektivavtal saknas. I dag ser problemen med arbetsmiljön annorlunda ut. Vi vill att utredningen adresserar detta och ger oss svar på hur vi kan stärka arbetsmiljön så det omfattar fler områden”, skriver hon till Dagens Arbete.
Även Moderaterna lyfter frågan om utvärdering.
– Partiet menar att det är anmärkningsvärt att den regionala skyddsombudsverksamheten aldrig har utvärderats, trots att statliga bidrag går till arbetet. Ingen vet således hur effektiv eller framgångsrik verksamheten är. Den regionala skyddsombudsverksamheten och dess effekter på arbetsmiljöarbetet bör därför ses över av en statlig utredning innan ett ställningstagande gällande en utökning av verksamheten beslutas, säger Saila Quicklund, som är riksdagsledamot för Moderaterna och sitter med i arbetsmarknadsutskottet.
Forskning och expertis är enade om att de regionala skyddsombuden gör skillnad och är viktiga för arbetsmiljön, understryker arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S):
– Två statliga utredningar har kommit fram till det. Ökat tillträde ger bättre skydd. Löntagare måste kunna känna sig trygga och säkra på jobbet, säger hon och hänvisar till rapporten Ett arbetsliv i förändring.
I februari beslutade regeringen om det från fackets sida länge efterfrågade förslaget om utvidgad tillträdesrätt. Skyddsombuden skulle få möjlighet att besöka arbetsplatser med kollektivavtal men utan fackliga medlemmar då arbetsmiljön där ofta är som sämst.
– Det är för jäkligt och beklagligt att riksdagen motsätter sig detta. Varför? frågar sig arbetsmarknadsministern.
Här kan du se debatten.