Läget är mycket bekymmersamt, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf, och har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse. Men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.
I tisdags sa Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl att det kan bli aktuellt med ett nollbud från arbetsgivarna – alltså inga löneökningar alls. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att han har hört det förr.
– Det är som vanligt, det spelar ingen roll om det går bra eller dåligt. Vår utgångspunkt är 3 procent, sen får man titta på hur läget är för att till exempel avgöra hur långt avtal man kan teckna.
Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna, vill, till skillnad från Svenskt Näringsliv, inte prata om något bud.
– Vi börjar förhandla i industrin den 1 oktober för att sätta märket. Vi kommer i dagsläget inte att gå ut med något lönebud. Eventuellt bud lämnar vi till våra motparter.
Men med det sagt, säger han, läget under coronapandemin är väldigt bekymmersamt.
BNP har rasat i Sverige. Industriarbetsgivarnas medlemsföretag är väldigt beroende av export och påverkas starkt av den globala krisen. Till det kommer osäkerheten kring vaccin och om det kommer att komma en andra våg av viruset.
– Jag har svårt att se att vi skulle ha utrymme för några löneökningar, ja, några kostnadsökningar över huvud taget.
Han tror att ekonomin kommer att kunna återgå till ett normalläge tidigast 2022.
– Det här kommer att gå över, och då vill vi inte vara i ett läge där vi försämrat vår konkurrenskraft, utan kommer ut ur det här starkare.
IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä delar bilden av att läget är osäkert, men säger att han också får signaler från fackklubbar att det ändå rullar på med ordrar.
– Det verkar hämta sig. Men om det blir osäkert läge i höst kan det bli svårt att träffa långa avtal.
Avtalen gick egentligen ut den sista mars, men förlängdes till den sista oktober på grund av coronakrisen.
Kommer ni att kräva att era medlemmar får retroaktiv lön från den 1 april?
– Vi har ställt krav på 3 procent från 1 april. Sedan blir det en förhandlingsfråga.
Det finns inget i själva konstruktionen av förlängningen av avtalen som säger om lön ska betalas ut retroaktivt. Parterna kan kräva vad de vill, säger han.
– Vi kan yrka på retroaktiv lön, eller ett engångsbelopp som kompensation.
Att industrin skulle lida av minskad lönsamhet märks ej i utdelningarna och bonusarna som industrin har gett ut.
Klassisk propaganda från arbetsgivarna! Jag har svårt att se att vi skulle ha utrymme för några löneökningar, ja, några kostnadsökningar över huvud taget.
Spelar ingen roll vilket decennium/århundrade som varit, det har låtit likadant i urminnes tider.
Inga lönehöjningar till jobbarna och inga förbättringar i arbetsskadeförsäkringar eller andra förmåner för dem på golvet som genererar vinsterna.
Det är samma mantra som alltid upprepas av arbetsgivarna. Får vi arbetare högre lön går industrin under. Det vi alla verkligen får hoppas på är att det blir en kort avtalsperiod. Vi ska inte binda oss vid långa avtal när osäkerheten är så stor i Coronatider .
Bygg och betong industrin har rullat på för fullt bonusar och aktieutdelning blir bra . Men vi arbetare ska inte få någon ordentlig ökning , vi som håller det rullande ,