Industriarbetarnas tidning

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

10 augusti, 2020

Skrivet av

Läget är mycket bekymmersamt, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf, och har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse. Men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

I tisdags sa Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl att det kan bli aktuellt med ett nollbud från arbetsgivarna – alltså inga löneökningar alls. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att han har hört det förr.

– Det är som vanligt, det spelar ingen roll om det går bra eller dåligt. Vår utgångspunkt är 3 procent, sen får man titta på hur läget är för att till exempel avgöra hur långt avtal man kan teckna.

Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna, vill, till skillnad från Svenskt Näringsliv, inte prata om något bud.

– Vi börjar förhandla i industrin den 1 oktober för att sätta märket. Vi kommer i dagsläget inte att gå ut med något lönebud. Eventuellt bud lämnar vi till våra motparter.
Men med det sagt, säger han, läget under coronapandemin är väldigt bekymmersamt.

BNP har rasat i Sverige. Industriarbetsgivarnas medlemsföretag är väldigt beroende av export och påverkas starkt av den globala krisen. Till det kommer osäkerheten kring vaccin och om det kommer att komma en andra våg av viruset.

– Jag har svårt att se att vi skulle ha utrymme för några löneökningar, ja, några kostnadsökningar över huvud taget.

Han tror att ekonomin kommer att kunna återgå till ett normalläge tidigast 2022.

– Det här kommer att gå över, och då vill vi inte vara i ett läge där vi försämrat vår konkurrenskraft, utan kommer ut ur det här starkare.

IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä delar bilden av att läget är osäkert, men säger att han också får signaler från fackklubbar att det ändå rullar på med ordrar.

– Det verkar hämta sig. Men om det blir osäkert läge i höst kan det bli svårt att träffa långa avtal.

Avtalen gick egentligen ut den sista mars, men förlängdes till den sista oktober på grund av coronakrisen.

Kommer ni att kräva att era medlemmar får retroaktiv lön från den 1 april?

– Vi har ställt krav på 3 procent från 1 april. Sedan blir det en förhandlingsfråga.
Det finns inget i själva konstruktionen av förlängningen av avtalen som säger om lön ska betalas ut retroaktivt. Parterna kan kräva vad de vill, säger han.

– Vi kan yrka på retroaktiv lön, eller ett engångsbelopp som kompensation.

3 kommentarer till “IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

  • Att industrin skulle lida av minskad lönsamhet märks ej i utdelningarna och bonusarna som industrin har gett ut.
    Klassisk propaganda från arbetsgivarna! Jag har svårt att se att vi skulle ha utrymme för några löneökningar, ja, några kostnadsökningar över huvud taget.

    Spelar ingen roll vilket decennium/århundrade som varit, det har låtit likadant i urminnes tider.
    Inga lönehöjningar till jobbarna och inga förbättringar i arbetsskadeförsäkringar eller andra förmåner för dem på golvet som genererar vinsterna.

  • Det är samma mantra som alltid upprepas av arbetsgivarna. Får vi arbetare högre lön går industrin under. Det vi alla verkligen får hoppas på är att det blir en kort avtalsperiod. Vi ska inte binda oss vid långa avtal när osäkerheten är så stor i Coronatider .

  • Bygg och betong industrin har rullat på för fullt bonusar och aktieutdelning blir bra . Men vi arbetare ska inte få någon ordentlig ökning , vi som håller det rullande ,

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Arbetsgivarna: Löneökningstakten måste ner

Pappers krav på fyra procent saknar verklighetsförankring, svarar Industriarbetsgivarna.
”Löneökningstakten måste ner om vi ska ha jobben kvar i Sverige i framtiden”, säger förhandlingschef Per Widolf.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.