Kampen går vidare men nu tackar jag för mig
Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
9 september, 2020
Skrivet av Helle Klein
Ledare. Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet.
Hösten har börjat i blandade känslor. Å ena sidan en lättnad över att vi tycks ha klarat oss igenom det värsta stadiet av coronakrisen. Å andra sidan oron för om det ska komma en andra våg också i vårt land.
Sjukvården klarade pandemin med vårdpersonalens heroiska insatser. Belastningen var enorm men systemen höll. Nu kommer en höst där en redan sliten personal känner oro för att få återuppleva ”värstingmånaderna” i våras. Tyvärr finns rapporter om att sjuksköterskor sagt upp sig för att de helt enkelt inte orkar möta ett nytt befarat kaos. Samtidigt har glädjande nog antalet studenter till sjuksköterskeprogrammet ökat rejält. Många vill vara med och se till att svensk sjukvård håller världsklass. Regeringens välfärdssatsningar bådar också gott.
Å ena sidan kan vi känna lättnad över att svensk ekonomi trots allt står sig stark. Å andra sidan oro över den höga arbetslösheten. Många jobb har kunnat räddas kvar genom korttidspermitteringarna. Samtidigt ligger arbetslösheten i augusti på skrämmande höga 9,2 procent.
Industrin som motor i den gröna omställningen bör bli politikens och näringslivets huvudfråga framöver.
Dagens Arbete har kollat läget i industrin. Det ser förstås mycket olika ut. Vissa delar av pappersindustrin har gått för högtryck trots coronakrisen medan delar av tillverkningsindustrin har drabbats av komponentbrist och vikande orderingång.
Många tjänstemän och arbetare har varslats denna sommar. Det är framför allt de unga som drabbas.
– Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig av framtiden, säger maskinoperatören Josefine Hellström på möbelföretaget Kinnarps där hon och 78 arbetare har sagts upp. Jag vet inte om jag får något jobb över huvud taget längre fram i och med att läget är som det är, fortsätter hon.
Politiken liksom parterna på arbetsmarknaden måste nu se till att människor återfår tron på framtiden. Investeringar i utbildning och kompetensutveckling borde ges högsta prioritet och de statliga företagsstöden måste befrämja en långsiktigt hållbar tillväxt. Gör som Tyskland och lansera gröna statsobligationer för att locka investerare att satsa i ny miljöteknik.
På vår sajt, da.se, pågår framtidsdebatten ”Efter coronan” där företrädare för fack, näringsliv, politik och forskning diskuterar vilken väg Sverige ska ta när världsekonomin kickas i gång igen. Flera debattörer lyfter fram behovet av att satsa sig ur coronakrisen och samtidigt klara av klimatkrisen.
Här har svensk industri en enorm potential att bli världsledande i klimat-smart produktion. Industrin som motor i den gröna omställningen bör bli politikens och näringslivets huvudfråga framöver. Det skapar jobb och framtidstro.