Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Vänd oron till framtidstro

9 september, 2020

Skrivet av

Ledare. Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Hösten har börjat i blandade känslor. Å ena sidan en lättnad över att vi tycks ha klarat oss igenom det värsta stadiet av coronakrisen. Å andra sidan oron för om det ska komma en andra våg också i vårt land.

Sjukvården klarade pandemin med vårdpersonalens heroiska insatser. Belastningen var enorm men systemen höll. Nu kommer en höst där en redan sliten personal känner oro för att få återuppleva ”värstingmånaderna” i våras. Tyvärr finns rapporter om att sjuksköterskor sagt upp sig för att de helt enkelt inte orkar möta ett nytt befarat kaos. Samtidigt har glädjande nog antalet studenter till sjuksköterskeprogrammet ökat rejält. Många vill vara med och se till att svensk sjukvård håller världsklass. Regeringens välfärdssatsningar bådar också gott.

Å ena sidan kan vi känna lättnad över att svensk ekonomi trots allt står sig stark. Å andra sidan oro över den höga arbetslösheten. Många jobb har kunnat räddas kvar genom korttidspermitteringarna. Samtidigt ligger arbetslösheten i augusti på skrämmande höga 9,2 procent.

Industrin som motor i den gröna omställningen bör bli politikens och näringslivets huvudfråga framöver.

Dagens Arbete har kollat läget i industrin. Det ser förstås mycket olika ut. Vissa delar av pappersindustrin har gått för högtryck trots coronakrisen medan delar av tillverkningsindustrin har drabbats av komponentbrist och vikande orderingång.

Många tjänstemän och arbetare har varslats denna sommar. Det är framför allt de unga som drabbas.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig av framtiden, säger maskinoperatören Josefine Hellström på möbelföretaget Kinnarps där hon och 78 arbetare har sagts upp. Jag vet inte om jag får något jobb över huvud taget längre fram i och med att läget är som det är, fortsätter hon.

Politiken liksom parterna på arbetsmarknaden måste nu se till att människor återfår tron på framtiden. Investeringar i utbildning och kompetensutveckling borde ges högsta prioritet och de statliga företagsstöden måste befrämja en långsiktigt hållbar tillväxt. Gör som Tyskland och lansera gröna statsobligationer för att locka investerare att satsa i ny miljöteknik.

På vår sajt, da.se, pågår framtidsdebatten ”Efter coronan” där företrädare för fack, näringsliv, politik och forskning diskuterar vilken väg Sverige ska ta när världsekonomin kickas i gång igen. Flera debattörer lyfter fram behovet av att satsa sig ur coronakrisen och samtidigt klara av klimatkrisen.

Här har svensk industri en enorm potential att bli världsledande i klimat-smart produktion. Industrin som motor i den gröna omställningen bör bli politikens och näringslivets huvudfråga framöver. Det skapar jobb och framtidstro.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt bli att luckra upp las

Att en försvagad anställningstrygghet skulle ge fler jobb är nyliberalt flum. Tvärtom ger ökad otrygghet rädda arbetstagare, sämre arbetsmiljö och fler konflikter.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare den digitala tekniken och faktum är att den 1a maj-sändning som sändes från Sveavägen 68 […]

Jämlikhet är bästa skyddet

Precis som vi har en försvarsberedning som tolkar de militära säkerhetshoten bör en hälsoberedning tillsättas som värnar vår välfärdsberedskap, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Distansarbete pågår

Vi har nu distansarbetat i tre veckor på Dagens Arbetes redaktion. Det lär bli ett tag till. Mycket ställs nu upp och ner i Coronakrisen. Våra läsare, industriarbetarna, permitteras eller få arbeta för högvarv. Det ser mycket olika ut för olika branscher. Vårt journalistiska signum att vara arbetsplatsnära är svårt nu då de flesta arbetsplatser […]

Nu behövs solidarisk innovation

Det är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Öppna ladorna, Magdalena Andersson

Helle Klein: ”Coronakrisen hotar inte bara människors hälsa utan hela samhällsekonomin. Nu gäller statlig krispolitik på maxnivå”.

Vi isolerar oss – men löser coronakrisen tillsammans

Coronakrisen är djupgående och det kommer att ta lång tid att bekämpa viruset och reparera samhället. Är det någon gång det lilla ordet solidaritet kan komma väl till pass är det nu, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Håll huvudet kallt, men hjärtat varmt

Kombinationen av ett starkt civilsamhälle och en välfungerande stat är oslagbar vid kris, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Marcus Bolin

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.