Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Vänd oron till framtidstro

9 september, 2020

Skrivet av

Ledare. Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Hösten har börjat i blandade känslor. Å ena sidan en lättnad över att vi tycks ha klarat oss igenom det värsta stadiet av coronakrisen. Å andra sidan oron för om det ska komma en andra våg också i vårt land.

Sjukvården klarade pandemin med vårdpersonalens heroiska insatser. Belastningen var enorm men systemen höll. Nu kommer en höst där en redan sliten personal känner oro för att få återuppleva ”värstingmånaderna” i våras. Tyvärr finns rapporter om att sjuksköterskor sagt upp sig för att de helt enkelt inte orkar möta ett nytt befarat kaos. Samtidigt har glädjande nog antalet studenter till sjuksköterskeprogrammet ökat rejält. Många vill vara med och se till att svensk sjukvård håller världsklass. Regeringens välfärdssatsningar bådar också gott.

Å ena sidan kan vi känna lättnad över att svensk ekonomi trots allt står sig stark. Å andra sidan oro över den höga arbetslösheten. Många jobb har kunnat räddas kvar genom korttidspermitteringarna. Samtidigt ligger arbetslösheten i augusti på skrämmande höga 9,2 procent.

Industrin som motor i den gröna omställningen bör bli politikens och näringslivets huvudfråga framöver.

Dagens Arbete har kollat läget i industrin. Det ser förstås mycket olika ut. Vissa delar av pappersindustrin har gått för högtryck trots coronakrisen medan delar av tillverkningsindustrin har drabbats av komponentbrist och vikande orderingång.

Många tjänstemän och arbetare har varslats denna sommar. Det är framför allt de unga som drabbas.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig av framtiden, säger maskinoperatören Josefine Hellström på möbelföretaget Kinnarps där hon och 78 arbetare har sagts upp. Jag vet inte om jag får något jobb över huvud taget längre fram i och med att läget är som det är, fortsätter hon.

Politiken liksom parterna på arbetsmarknaden måste nu se till att människor återfår tron på framtiden. Investeringar i utbildning och kompetensutveckling borde ges högsta prioritet och de statliga företagsstöden måste befrämja en långsiktigt hållbar tillväxt. Gör som Tyskland och lansera gröna statsobligationer för att locka investerare att satsa i ny miljöteknik.

På vår sajt, da.se, pågår framtidsdebatten ”Efter coronan” där företrädare för fack, näringsliv, politik och forskning diskuterar vilken väg Sverige ska ta när världsekonomin kickas i gång igen. Flera debattörer lyfter fram behovet av att satsa sig ur coronakrisen och samtidigt klara av klimatkrisen.

Här har svensk industri en enorm potential att bli världsledande i klimat-smart produktion. Industrin som motor i den gröna omställningen bör bli politikens och näringslivets huvudfråga framöver. Det skapar jobb och framtidstro.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kamrat­stödet behövs – mer än någonsin

Kamrat­stödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt bli att luckra upp las

Att en försvagad anställningstrygghet skulle ge fler jobb är nyliberalt flum. Tvärtom ger ökad otrygghet rädda arbetstagare, sämre arbetsmiljö och fler konflikter.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare den digitala tekniken och faktum är att den 1a maj-sändning som sändes från Sveavägen 68 […]

Jämlikhet är bästa skyddet

Jämlikhet är bästa skyddet

Precis som vi har en försvarsberedning som tolkar de militära säkerhetshoten bör en hälsoberedning tillsättas som värnar vår välfärdsberedskap, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Distansarbete pågår

Vi har nu distansarbetat i tre veckor på Dagens Arbetes redaktion. Det lär bli ett tag till. Mycket ställs nu upp och ner i Coronakrisen. Våra läsare, industriarbetarna, permitteras eller få arbeta för högvarv. Det ser mycket olika ut för olika branscher. Vårt journalistiska signum att vara arbetsplatsnära är svårt nu då de flesta arbetsplatser […]

Nu behövs solidarisk innovation

Det är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.