Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Vänd oron till framtidstro

9 september, 2020

Skrivet av

Ledare. Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Hösten har börjat i blandade känslor. Å ena sidan en lättnad över att vi tycks ha klarat oss igenom det värsta stadiet av coronakrisen. Å andra sidan oron för om det ska komma en andra våg också i vårt land.

Sjukvården klarade pandemin med vårdpersonalens heroiska insatser. Belastningen var enorm men systemen höll. Nu kommer en höst där en redan sliten personal känner oro för att få återuppleva ”värstingmånaderna” i våras. Tyvärr finns rapporter om att sjuksköterskor sagt upp sig för att de helt enkelt inte orkar möta ett nytt befarat kaos. Samtidigt har glädjande nog antalet studenter till sjuksköterskeprogrammet ökat rejält. Många vill vara med och se till att svensk sjukvård håller världsklass. Regeringens välfärdssatsningar bådar också gott.

Å ena sidan kan vi känna lättnad över att svensk ekonomi trots allt står sig stark. Å andra sidan oro över den höga arbetslösheten. Många jobb har kunnat räddas kvar genom korttidspermitteringarna. Samtidigt ligger arbetslösheten i augusti på skrämmande höga 9,2 procent.

Industrin som motor i den gröna omställningen bör bli politikens och näringslivets huvudfråga framöver.

Dagens Arbete har kollat läget i industrin. Det ser förstås mycket olika ut. Vissa delar av pappersindustrin har gått för högtryck trots coronakrisen medan delar av tillverkningsindustrin har drabbats av komponentbrist och vikande orderingång.

Många tjänstemän och arbetare har varslats denna sommar. Det är framför allt de unga som drabbas.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig av framtiden, säger maskinoperatören Josefine Hellström på möbelföretaget Kinnarps där hon och 78 arbetare har sagts upp. Jag vet inte om jag får något jobb över huvud taget längre fram i och med att läget är som det är, fortsätter hon.

Politiken liksom parterna på arbetsmarknaden måste nu se till att människor återfår tron på framtiden. Investeringar i utbildning och kompetensutveckling borde ges högsta prioritet och de statliga företagsstöden måste befrämja en långsiktigt hållbar tillväxt. Gör som Tyskland och lansera gröna statsobligationer för att locka investerare att satsa i ny miljöteknik.

På vår sajt, da.se, pågår framtidsdebatten ”Efter coronan” där företrädare för fack, näringsliv, politik och forskning diskuterar vilken väg Sverige ska ta när världsekonomin kickas i gång igen. Flera debattörer lyfter fram behovet av att satsa sig ur coronakrisen och samtidigt klara av klimatkrisen.

Här har svensk industri en enorm potential att bli världsledande i klimat-smart produktion. Industrin som motor i den gröna omställningen bör bli politikens och näringslivets huvudfråga framöver. Det skapar jobb och framtidstro.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt bli att luckra upp las

Att en försvagad anställningstrygghet skulle ge fler jobb är nyliberalt flum. Tvärtom ger ökad otrygghet rädda arbetstagare, sämre arbetsmiljö och fler konflikter.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare den digitala tekniken och faktum är att den 1a maj-sändning som sändes från Sveavägen 68 […]

Jämlikhet är bästa skyddet

Jämlikhet är bästa skyddet

Precis som vi har en försvarsberedning som tolkar de militära säkerhetshoten bör en hälsoberedning tillsättas som värnar vår välfärdsberedskap, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Distansarbete pågår

Vi har nu distansarbetat i tre veckor på Dagens Arbetes redaktion. Det lär bli ett tag till. Mycket ställs nu upp och ner i Coronakrisen. Våra läsare, industriarbetarna, permitteras eller få arbeta för högvarv. Det ser mycket olika ut för olika branscher. Vårt journalistiska signum att vara arbetsplatsnära är svårt nu då de flesta arbetsplatser […]

Nu behövs solidarisk innovation

Det är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.