Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Kompetensutveckling en del av modellen

12 november, 2020

Skrivet av

Krönika Anställningstryggheten måste inte offras för kompetensutvecklingen, som ju båda parter vinner på. I slutbudet i las-förhandlingarna finns ett bra förslag – genomför det!

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Att parterna förhandlar och tar ansvar för villkoren på arbetsmarknaden är känt som svenska modellen. Där glöms dessvärre kompetensutvecklingen ibland bort.

Kompetensutveckling var en stor del i det svenska industriundret. När företagen verkligen gjorde allt för att ligga främst i produkt- och teknikutvecklingen. Tänk biltillverkare, kullagerfabriker och mjölkkartonger. Pappersindustri, där de anställda utvecklas i takt med tid och utveckling. Så har grunden lagts för välfärdssamhället Sverige. Den väl utbildade industriarbetaren är nyckeln, grundämnet, kanske också kittet.

Företagen satsade inte på kompetensutveckling för att det var roligt eller hade ett egenvärde, det var lönsamt och den enda vägen till framgång. Sanningen är att både arbetsgivare och arbetare har varit tvungna att hela tiden utvecklas för att överleva. Och de har gjort det bra!

För arbetsgivarna kommer det att löna sig. Pappersmedlemmarna är brukens största tillgång.

Som Pappersmedlem är det ett egen-intresse att vara svår att byta ut. Att besitta hög kunskap och utöva den på arbetsplatsen. Det ger bra löneutveckling, tryggare arbeten och i förlängningen är det grunden för att våga ställa krav på arbetsgivarna.

Nu förväntar sig arbetsgivarna gärna att du som arbetare ska vara utbildad redan när du anställs, och när din kunskap blir gammal eller inte längre räcker till ska det vara lätt att göra sig av med dig. Sedan en tid har i stället arbetsgivarnas förväntan ökat på samhället – och på dig personligen. Du ska ut i otryggheten, sänka din inkomst, utbilda dig och har du tur kan du få ett annat jobb därefter.

Under tiden kan arbetsgivaren ägna sig åt sin egen kompetensförsörjning, alltså anställa någon annan i ditt ställe.

Det finns redan lösningar på det som nu försöker lösas med mer otrygghet. Kompetensutveckling under anställning som utformas efter behoven på företaget så som det en gång gjordes.

För de som ändå blir arbetslösa ska det finnas trygghet utanför. En arbetslöshetsförsäkring som går att leva på. Arbetsmarknadsutbildningar som riktas mot så kallade bristyrken. Det fungerar det vet vi.

Den omställningslösning som finns i slutbudet från de avslutade så kallade las-förhandlingarna är bra och viktig för många medlemmar. Dessa finansieras till största del av skattebetalarna, regering och riksdag kan fatta beslut om den när de vill. Beslutet kan tas utan att det ska betalas med anställningstrygghet. Gör det gärna nu.

För arbetsgivarna kommer det att löna sig. Pappersmedlemmarna är brukens största tillgång. Nu under pandemin har det blivit än mer tydligt!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Dags att tacka nej, direktörer!

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pappers samlas för kongress

Pappers samlas för kongress

Vilka förslag kommer att hissas och dissas den här gången? Och hur kommer den nya förbundsstyrelsen att se ut? I dag startar Pappers kongress i Uddevalla.

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Det var ett stort beslut när IF Metalls avtalsråd sa ja till ett nytt huvudavtal om trygghet och omställning. En lång och sårig process närmar sig mål. Ändå – det är nu det börjar på riktigt, skriver Anna Julius.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

Stoppa myterna om nya las

Stoppa myterna om nya las

När vi diskuterar nya las är det viktigt att vi pratar om vad som faktiskt står i överenskommelsen. Allt annat förlorar vi på, skriver vi Marie Nilsson.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

En chans att göra nya livsval

Ska klimatomställningen lyckas måste den vara socialt hållbar. Därför är vidareutbildning och omställningsstöd så viktigt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.