Industriarbetarnas tidning

Så får du hjälp till nytt jobb

19 november, 2020

Skrivet av

Coronakrisen Varslen har varit många under pandemin. Kanske är du en av alla som håller på att bli av med jobbet. Det här har du rätt till när uppsägningen är ett faktum.

36 487 kronor

… kan du få via AGB om du är 40 till 49 år. Beloppet ökar med 1 507 kronor för varje levnadsår från 50 till och med 60 års ålder. Siffrorna gäller för år 2020.

Rätt till coachning

Om arbetsgivaren har kollektivavtal kan du få hjälp till ett nytt jobb redan under uppsägningstiden. Du kan till exempel få jobbcoachning, utbildning och hjälp att skriva cv.

Det är arbetsgivaren och facket som ansöker om omställningsstödet via TSL.
Du kan få stöd i upp till ett år efter sista anställningsdagen.

Söka jobb på arbetstid

Om du blir kallad på anställningsintervju under uppsägningstiden har du rätt att gå på den under betald arbetstid. Detsamma gäller vid möten hos Arbetsförmedlingen.
Du har också rätt att vara ledig för att ”på annat sätt söka arbete”. Exakt vad det innebär är inte helt tydligt reglerat.

Du kan få ersättning

Om du har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist och är 40 till 64 år kan du få ersättning från försäkringen om avgångsbidrag, AGB.

För att få ersättning ska du ha jobbat minst 50 månader under fem år.
Du ska själv ansöka om ersättningen, som betalas ut som ett engångsbelopp. Hur mycket du får beror på din ålder och arbetstid. Du kan få ersättning även om du
redan har ett nytt jobb.

Skydda din SGI

Skriv in dig på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag, för att inte förlora din sjukpenninggrundande inkomst, SGI. När du har skrivit in dig kan du även ansöka om a-kassa. Om du är föräldraledig börjar uppsägningstiden att löpa när föräldraledigheten upphör.

Semester – det är upp till dig

Om du har sparade semesterdagar ska de betalas ut när anställningen har avslutats. Arbetsgivaren kan inte tvinga dig att ta ut semester under uppsägningstiden om du inte vill.

Först i kön vid nyanställningar

När du blir uppsagd ska du meddela arbetsgivaren att du gör anspråk på företrädesrätten. Då står du först på tur om det behövs folk igen.

Återanställningsrätten gäller under uppsägningstiden och nio månader efter att anställningen har avslutats. En förutsättning är att du har varit anställd
i sammanlagt mer än tolv månader under de senaste tre åren. Anställningsformen spelar ingen roll.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Upptäck dina problem i tid

Upptäck dina problem i tid

Arbetar du natt, med vibrerande
verktyg eller kommer i kontakt med kemikalier? Då är din arbetsgivare skyldig att erbjuda dig en medicinsk kontroll.

Detta gäller vid korttidsarbete

Detta gäller vid korttidsarbete

Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Allt fler varsel inom industrin

Allt fler varsel inom industrin

2456 personer inom tillverkningsindustrin varslades om uppsägning i mars. Är du en av dem? Då vill vi på DA komma i kontakt med dig!

Måste jag kissa när andra ser på?

Måste jag kissa när andra ser på?

Drogtester av anställda ökar och fler åker fast. Bra för säkerheten, men vad händer med den personliga integriteten?

”Dubbla myndigheternas resurser”

”Dubbla myndigheternas resurser”

Det krävs snabba skärpningar i lagar, regler och rutiner för att komma tillrätta med den organiserade arbetslivskriminaliteten, skriver LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström, och Tove Nandorf, arbetsmarknadsutredare på LO.

Halkig väg till pengarna

Halkig väg till pengarna

Cyklar du omkull på väg till jobbet? Eller halkar på gångbanan? Du kan ha rätt till ersättning – men reglerna är krångliga.

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

Northvolt behöver anställa 2500 personer till sin batterifabrik i Skellefteå. En landsomfattande turné ska ge svar på om det ens är möjligt.

Syrran fixade pengarna

Syrran fixade pengarna

Peter Huss fick höra att hörselskadan inte skulle ge rätt till ersättning. Men då trädde hans syster försäkringsinformatören in.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.