Industriarbetarnas tidning

Så får du hjälp till nytt jobb

19 november, 2020

Skrivet av

Coronakrisen Varslen har varit många under pandemin. Kanske är du en av alla som håller på att bli av med jobbet. Det här har du rätt till när uppsägningen är ett faktum.

36 487 kronor

… kan du få via AGB om du är 40 till 49 år. Beloppet ökar med 1 507 kronor för varje levnadsår från 50 till och med 60 års ålder. Siffrorna gäller för år 2020.

Rätt till coachning

Om arbetsgivaren har kollektivavtal kan du få hjälp till ett nytt jobb redan under uppsägningstiden. Du kan till exempel få jobbcoachning, utbildning och hjälp att skriva cv.

Det är arbetsgivaren och facket som ansöker om omställningsstödet via TSL.
Du kan få stöd i upp till ett år efter sista anställningsdagen.

Söka jobb på arbetstid

Om du blir kallad på anställningsintervju under uppsägningstiden har du rätt att gå på den under betald arbetstid. Detsamma gäller vid möten hos Arbetsförmedlingen.
Du har också rätt att vara ledig för att ”på annat sätt söka arbete”. Exakt vad det innebär är inte helt tydligt reglerat.

Du kan få ersättning

Om du har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist och är 40 till 64 år kan du få ersättning från försäkringen om avgångsbidrag, AGB.

För att få ersättning ska du ha jobbat minst 50 månader under fem år.
Du ska själv ansöka om ersättningen, som betalas ut som ett engångsbelopp. Hur mycket du får beror på din ålder och arbetstid. Du kan få ersättning även om du
redan har ett nytt jobb.

Skydda din SGI

Skriv in dig på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag, för att inte förlora din sjukpenninggrundande inkomst, SGI. När du har skrivit in dig kan du även ansöka om a-kassa. Om du är föräldraledig börjar uppsägningstiden att löpa när föräldraledigheten upphör.

Semester – det är upp till dig

Om du har sparade semesterdagar ska de betalas ut när anställningen har avslutats. Arbetsgivaren kan inte tvinga dig att ta ut semester under uppsägningstiden om du inte vill.

Först i kön vid nyanställningar

När du blir uppsagd ska du meddela arbetsgivaren att du gör anspråk på företrädesrätten. Då står du först på tur om det behövs folk igen.

Återanställningsrätten gäller under uppsägningstiden och nio månader efter att anställningen har avslutats. En förutsättning är att du har varit anställd
i sammanlagt mer än tolv månader under de senaste tre åren. Anställningsformen spelar ingen roll.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Så larmar du om problemen

Så larmar du om problemen

Koll på Sverige har ett av världens bästa skydd för visselblåsare – om du är offentligt anställd. För privat anställda är situationen betydligt krångligare. Journalister får aldrig avslöja källor Alla som kontaktar en journalist och ber att få vara anonyma har rätt till källskydd. Rätten att vara anonym regleras i grundlagen och det är straffbart […]

”Statens stöd måste fördelas på annat sätt”

”Statens stöd måste fördelas på annat sätt”

Det behövs fler aktörer som hjälper funktionshindrade att komma in på arbetsmarknaden, skriver tre verksamhetsledare inom rekrytering och utbildning.

Samhall: Sjuktalen ska gå åt rätt håll hos oss

Samhall: Sjuktalen ska gå åt rätt håll hos oss

Efter Dagens Arbetes granskning har Samhall nu bestämt sig för att ha en nollvision för arbetsolyckor. ”Varje gång en medarbetare utsätts för risk är det ett misslyckande”, säger Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson.

”Sätt stopp för Samhalls osunda konkurrens”

”Sätt stopp för Samhalls osunda konkurrens”

Pernilla Enebrink, Almega Serviceföretagen: Problemen har varit kända sedan länge utan att politiken verkligen agerat.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

”Jag dög inte åt Samhall”

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

”Samhall ska inte vara ett låtsasjobb”

”Samhall ska inte vara ett låtsasjobb”

S: Samhall ska producera varor och tjänster som faktiskt efterfrågas – men vi måste utreda att det är rätt personer som anvisas dit.

Kan jag vägra att ta sprutan?

Kan jag vägra att ta sprutan?

Kan arbetsgivaren kräva att man vaccinerar sig mot covid-19 och har man rätt att göra det på arbetstid? Vi bad arbetsrättsjuristen Henric Ask reda ut allt du behöver veta.

”Språksvårigheter är inte ett skäl att jobba på Samhall”

”Språksvårigheter är inte ett skäl att jobba på Samhall”

SD: Samhall får inte bli en uppsamlingsplats för Sveriges misslyckade integrationspolitik.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.