Industriarbetarnas tidning

Så får du hjälp till nytt jobb

19 november, 2020

Skrivet av

Coronakrisen Varslen har varit många under pandemin. Kanske är du en av alla som håller på att bli av med jobbet. Det här har du rätt till när uppsägningen är ett faktum.

36 487 kronor

… kan du få via AGB om du är 40 till 49 år. Beloppet ökar med 1 507 kronor för varje levnadsår från 50 till och med 60 års ålder. Siffrorna gäller för år 2020.

Rätt till coachning

Om arbetsgivaren har kollektivavtal kan du få hjälp till ett nytt jobb redan under uppsägningstiden. Du kan till exempel få jobbcoachning, utbildning och hjälp att skriva cv.

Det är arbetsgivaren och facket som ansöker om omställningsstödet via TSL.
Du kan få stöd i upp till ett år efter sista anställningsdagen.

Söka jobb på arbetstid

Om du blir kallad på anställningsintervju under uppsägningstiden har du rätt att gå på den under betald arbetstid. Detsamma gäller vid möten hos Arbetsförmedlingen.
Du har också rätt att vara ledig för att ”på annat sätt söka arbete”. Exakt vad det innebär är inte helt tydligt reglerat.

Du kan få ersättning

Om du har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist och är 40 till 64 år kan du få ersättning från försäkringen om avgångsbidrag, AGB.

För att få ersättning ska du ha jobbat minst 50 månader under fem år.
Du ska själv ansöka om ersättningen, som betalas ut som ett engångsbelopp. Hur mycket du får beror på din ålder och arbetstid. Du kan få ersättning även om du
redan har ett nytt jobb.

Skydda din SGI

Skriv in dig på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag, för att inte förlora din sjukpenninggrundande inkomst, SGI. När du har skrivit in dig kan du även ansöka om a-kassa. Om du är föräldraledig börjar uppsägningstiden att löpa när föräldraledigheten upphör.

Semester – det är upp till dig

Om du har sparade semesterdagar ska de betalas ut när anställningen har avslutats. Arbetsgivaren kan inte tvinga dig att ta ut semester under uppsägningstiden om du inte vill.

Först i kön vid nyanställningar

När du blir uppsagd ska du meddela arbetsgivaren att du gör anspråk på företrädesrätten. Då står du först på tur om det behövs folk igen.

Återanställningsrätten gäller under uppsägningstiden och nio månader efter att anställningen har avslutats. En förutsättning är att du har varit anställd
i sammanlagt mer än tolv månader under de senaste tre åren. Anställningsformen spelar ingen roll.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

”Stödet måste bli lika oavsett var man jobbar”

”Stödet måste bli lika oavsett var man jobbar”

Så länge stödet för anpassade anställningar inte följer personen som ska ha det kommer andra arbetsgivare inte att kunna ta det ansvar Samhall uppmanar till, skriver Ulrica Persson, Skoopi.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Så lyssnar du bäst på poddar

Så lyssnar du bäst på poddar

”Du hittar den där poddar finns”, brukar det heta. Men var är det? Här är svaren på alla poddfrågorna du inte vågat ställa.

Så får du betalt för att plugga

Så får du betalt för att plugga

Trött på jobbet eller sugen på att utvecklas? Från den 1 oktober finns möjlighet att söka det nya omställningsstudiestödet. Men skynda dig, pengarna kan ta slut.

Lättare för äldre att få ersättning

Lättare för äldre att få ersättning

Utsliten av jobbet eller kroniskt sjuk vid 60? Nu är det lättare för äldre att få sjukersättning om arbetsförmågan är försämrad.

Kriminella arbetsgivare – så ska de stoppas

Kriminella arbetsgivare – så ska de stoppas

Regeringen vill ta upp kampen mot kriminella och oseriösa arbetsgivare. Nu har de lanserat 45 åtgärder i en särskild strategi. Här är de vikigaste. 

Vi ska äga välfärden tillsammans

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Rösta för jobben och solidariteten

Rösta för jobben och solidariteten

Jobbfrågan är osynlig och för första gången riskerar Sverige att få ett fascistiskt parti i regeringsställning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Det nya huvudavtalet – så funkar det

Det nya huvudavtalet – så funkar det

IF Metall och Pappers har anslutit sig till huvudavtalet mellan LO och Svenskt Näringsliv. Här är de viktigaste nyheterna för dig som medlem.

Får jag kolla mobilen på jobbet?

Får jag kolla mobilen på jobbet?

Arbetsgivaren bestämmer om du kan använda mobilen under arbetstid. Men du kan påverka.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.