Industriarbetarnas tidning

Marie Nilsson: Vi bröt mot informationsplikten

20 januari, 2021 - 13:48

Skrivet av

IF Metall och Kommunal bröt mot stadgarna genom att inte informera övriga LO om att de gjorde upp om las.
– Att vi gjort som vi gjort beror på att vi inte känt tillit till varandra, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Marie Nilsson, IF Metalls ordförande. Foto: TT Nyhetsbyrån

LO:s styrelse konstaterade på måndagen att IF Metall och Kommunal brutit mot reglerna när de inte informerade de andra LO-förbunden om att de beslutat att inleda förhandlingar med Svenskt Näringsliv och PTK i lasfrågan. Marie Nilsson sitter själv i LO-styrelsen och var delaktig i beslutet.

Enligt LO:s stadgar är förbund skyldiga att informera övriga förbund om frågor som har stor principiell betydelse, något som tidningen Arbetet först uppmärksammade. När IF Metall och Kommunal i december inledde förhandlingar om arbetsrätten med Svenskt Näringsliv och PTK informerade man inte direkt LO-styrelsen. Marie Nilsson protesterar inte mot bilden att det stred mot stadgarna.

– Vi har inte uppfyllt vår informationsplikt, att informera i rimligt god tid och inhämtat yttrande från LO.

Hon säger att problemet har varit att ledamöterna i LO:s styrelse inte haft tillräcklig tillit till varandra för att kunna prata öppet utan att riskera att det som sägs hamnar i media. Hon tycker det är bra att man nu konstaterat att IF Metall brustit i informationsplikten.

– Då vet vi alla vad vi ska förhålla oss till. Det vi behöver göra nu är att jobba med styrelsen internt och bygga upp tilliten. Vissa diskussioner måste hållas inom styrelsens väggar.

I linje med det säger hon att hon inte kan gå in på detaljer om vad som hänt.

IF Metall och Kommunal kommer inte att straffas på något sätt för stadgebrottet.

– Det ska inte upprepas, det är det viktigaste.

Marie Nilsson säger att alla nu har ett ansvar att bidra till ett bra arbetsklimat i styrelsen. Och hon tror att förutsättningarna kan vara goda.

– Det har alltid gått upp och ner i konfliktstyrka i LO:s inre liv, nu har det varit orkanstyrka. Men det handlar om att prata med varandra, kommunicera. Det är ingen som vill att LO ska förlora i styrka.

När IF Metall och Kommunal anslöt sig till uppgörelsen med Svenskt Näringsliv och PTK mötte det hård kritik, både internt och från andra förbund. Marie Nilsson är noga med att det är plikten att informera i rimlig tid som förbunden inte uppfyllt – LO:s beslut säger inget om att det skulle vara fel att hoppa på själva uppgörelsen.

– Varje förbund är helt fria att ta vilka beslut de vill där.

Hon säger att arbetet med att utarbeta den nya arbetsrätten och möjligheterna till kompetensutveckling fortsätter som förut, och att hon hoppas att fler LO-förbund i slutändan ansluter sig till den uppgörelsen.

Så skrev LO i sitt pressmeddelande efter måndagens möte:

”Vi har haft en bra diskussion på LO-styrelsen. Bland annat har vi tillsammans konstaterat att kravet på inhämtande av yttrande från LO-styrelsen i stadgarna inte iakttogs på ett korrekt sätt inför att IF Metall och Kommunal anslöt sig till avtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv.

LO-styrelsen är nu fokuserad på hur LO-förbunden ska kunna bli starkare tillsammans och hur LO kan stärkas i framtiden. Dessa frågor är en del av en intern process och det kommenterar vi inte i media.”

En kommentar till “Marie Nilsson: Vi bröt mot informationsplikten

  • Litar man mer på Svenskt Näringsliv än sin egen huvudorganisation? Märkligt och oerhört nonchalant gjort mot övriga LO förbund.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Det var ett stort beslut när IF Metalls avtalsråd sa ja till ett nytt huvudavtal om trygghet och omställning. En lång och sårig process närmar sig mål. Ändå – det är nu det börjar på riktigt, skriver Anna Julius.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nytt huvudavtal

IF Metalls avtalsråd sa ja till nytt huvudavtal

IF Metalls avtalsråd sa med en stor majoritet ja till ett nytt huvudavtal. En av de mest omvälvande förändringarna på arbetsmarknaden är ett steg närmare att bli verklighet.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

Transport kritiserar las-uppgörelsen i annons i Dagens Arbete och KA

Transport kritiserar las-uppgörelsen i annons i Dagens Arbete och KA

Flera Transport-avdelningar riktar skarp kritik mot las-uppgörelsen på annonsplats i Dagens Arbete och Kommunalarbetaren. ”Antingen har de inte förstått, eller så sprider de fake news”, kommenterar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

”Sårat och sargat inom LO”

”Sårat och sargat inom LO”

Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.

Förhandling eller kamp?

Förhandling eller kamp?

Två profilerade klubbordförande inom IF Metall möttes i en mejlväxling för att försöka förstå hur de kan se så olika på lasuppgörelsen.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.