Industriarbetarnas tidning

Marie Nilsson: Vi bröt mot informationsplikten

20 januari, 2021

Skrivet av

IF Metall och Kommunal bröt mot stadgarna genom att inte informera övriga LO om att de gjorde upp om las.
– Att vi gjort som vi gjort beror på att vi inte känt tillit till varandra, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Marie Nilsson, IF Metalls ordförande. Foto: TT Nyhetsbyrån

LO:s styrelse konstaterade på måndagen att IF Metall och Kommunal brutit mot reglerna när de inte informerade de andra LO-förbunden om att de beslutat att inleda förhandlingar med Svenskt Näringsliv och PTK i lasfrågan. Marie Nilsson sitter själv i LO-styrelsen och var delaktig i beslutet.

Enligt LO:s stadgar är förbund skyldiga att informera övriga förbund om frågor som har stor principiell betydelse, något som tidningen Arbetet först uppmärksammade. När IF Metall och Kommunal i december inledde förhandlingar om arbetsrätten med Svenskt Näringsliv och PTK informerade man inte direkt LO-styrelsen. Marie Nilsson protesterar inte mot bilden att det stred mot stadgarna.

– Vi har inte uppfyllt vår informationsplikt, att informera i rimligt god tid och inhämtat yttrande från LO.

Hon säger att problemet har varit att ledamöterna i LO:s styrelse inte haft tillräcklig tillit till varandra för att kunna prata öppet utan att riskera att det som sägs hamnar i media. Hon tycker det är bra att man nu konstaterat att IF Metall brustit i informationsplikten.

– Då vet vi alla vad vi ska förhålla oss till. Det vi behöver göra nu är att jobba med styrelsen internt och bygga upp tilliten. Vissa diskussioner måste hållas inom styrelsens väggar.

I linje med det säger hon att hon inte kan gå in på detaljer om vad som hänt.

IF Metall och Kommunal kommer inte att straffas på något sätt för stadgebrottet.

– Det ska inte upprepas, det är det viktigaste.

Marie Nilsson säger att alla nu har ett ansvar att bidra till ett bra arbetsklimat i styrelsen. Och hon tror att förutsättningarna kan vara goda.

– Det har alltid gått upp och ner i konfliktstyrka i LO:s inre liv, nu har det varit orkanstyrka. Men det handlar om att prata med varandra, kommunicera. Det är ingen som vill att LO ska förlora i styrka.

När IF Metall och Kommunal anslöt sig till uppgörelsen med Svenskt Näringsliv och PTK mötte det hård kritik, både internt och från andra förbund. Marie Nilsson är noga med att det är plikten att informera i rimlig tid som förbunden inte uppfyllt – LO:s beslut säger inget om att det skulle vara fel att hoppa på själva uppgörelsen.

– Varje förbund är helt fria att ta vilka beslut de vill där.

Hon säger att arbetet med att utarbeta den nya arbetsrätten och möjligheterna till kompetensutveckling fortsätter som förut, och att hon hoppas att fler LO-förbund i slutändan ansluter sig till den uppgörelsen.

Så skrev LO i sitt pressmeddelande efter måndagens möte:

”Vi har haft en bra diskussion på LO-styrelsen. Bland annat har vi tillsammans konstaterat att kravet på inhämtande av yttrande från LO-styrelsen i stadgarna inte iakttogs på ett korrekt sätt inför att IF Metall och Kommunal anslöt sig till avtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv.

LO-styrelsen är nu fokuserad på hur LO-förbunden ska kunna bli starkare tillsammans och hur LO kan stärkas i framtiden. Dessa frågor är en del av en intern process och det kommenterar vi inte i media.”

En kommentar till “Marie Nilsson: Vi bröt mot informationsplikten

  • Litar man mer på Svenskt Näringsliv än sin egen huvudorganisation? Märkligt och oerhört nonchalant gjort mot övriga LO förbund.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

Transport kritiserar las-uppgörelsen i annons i Dagens Arbete och KA

Transport kritiserar las-uppgörelsen i annons i Dagens Arbete och KA

Flera Transport-avdelningar riktar skarp kritik mot las-uppgörelsen på annonsplats i Dagens Arbete och Kommunalarbetaren. ”Antingen har de inte förstått, eller så sprider de fake news”, kommenterar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

”Sårat och sargat inom LO”

”Sårat och sargat inom LO”

Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.

Förhandling eller kamp?

Förhandling eller kamp?

Två profilerade klubbordförande inom IF Metall möttes i en mejlväxling för att försöka förstå hur de kan se så olika på lasuppgörelsen.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall och Kommunal ansluter sig till överenskommelsen om anställningsskydd och kompetensutveckling som PTK och Svensk Näringsliv kom överens om tidigare i höstas.

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.