Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor
Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.
Industriarbetarnas tidning
22 februari, 2021 - 14:50
Skrivet av Marcus Derland
Avtal 2020 IF Metallklubbarna på Scania har förhandlat fram ett lönepåslag på 3,3 procent. 0,6 procentenheter mer än det centrala avtalet.
– Vi har förhandlat sedan december. Enträget och med bra argument, säger Mikael ”Sippa” Johansson, en av förhandlarna.
Det centrala löneavtalet som fack och arbetsgivare kom överens om i höstas ligger på 2,7 procent i rena löneökningar. Facket hos lastbilstillverkaren sade tidigare nej till företagets bud på 3,1 procent och förhandlingarna crashade.
Ni återupptog förhandlingarna och lyckades ni få ut 0,6 procentenheter extra. Hur?
– Förra året var extra tungt för våra medlemmar med covidsituationen. Tjänstemännen har kunnat jobbar hemma, inget fel i det, men vi har kämpat och hållit igång produktionen, säger Mikael ”Sippa” Johansson som är ordförande på IF Metallklubben i Oskarshamn.
Metallfacket på Scania Sverige har utgått från snittlönen, som ligger på 27 900 kronor i månaden för kollektivanställda, och räknat ut vad avtalet ger i snitt.
– Vi var väl förberedda. Kom inte in med några överbud utan analyserade situationen och argumenterade bra.
De nya lönerna betalas ut i mars med retroaktivitet från 1 november 2020. Avtalets längd är totalt 17 månader.
Reaktioner från medlemmarna?
– Det jag hört hittills är positivt, säger Mikael ”Sippa” Johansson.
Hade ni någon särskild strategi i förhandlingarna?
– Vi förberedde oss redan i november. Sedan kanske mixen av förhandlare har spelat roll. Jag som är smålänning, en norrlänning och en stockholmare, säger han och skrattar.
Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.
Du kanske ser den på jobbet varje dag. Boxen lastad med globalisering. Utan containern hade världen inte sett ut som den gör i dag.
Och vad fick företaget för dessa 0,6 procentenheter?