Industriarbetarnas tidning

Skyddsombud utestängda från arbetsmiljöarbetet på Arbetsmiljöverket

1 februari, 2021 - 10:34

Skrivet av

Sekos skyddsombud på Arbetsmiljöverket har inte fått delta i möten där arbetsmiljöfrågor hanteras. Facket kräver nu förhandling och eventuellt skadestånd för brott mot arbetsmiljölagen.

Enligt Sekos ombudsman Patrik Öhrnell har fackets skyddsombud inte fått vara delaktiga i arbetsmiljöarbetet, i risk- och konsekvensanalyser eller i det systematiska arbetsmiljöarbetet på myndigheten.

– Vi har påtalat det här flera gånger, så det kommer inte som en blixt från klarblå himmel. Men vi har inte fått något gehör, så därför går vi nu den skarpa vägen. Jag tycker att det är uppseendeväckande att det är just den här myndigheten som inte följer arbetsmiljölagen, säger han.

Seko-klubben på Arbetsmiljöverket startade upp 2018. De valde då Håkan Berg som skyddsombud. Förra året valde han att sluta på myndigheten i frustration över att ha blivit motarbetad.

– Jag var inte kallad till ett enda möte som skyddsombud. När vi krävde att jag skulle vara med så ignorerades detta totalt av arbetsgivaren, säger han.

Håkan Berg har gedigen erfarenhet som mångårigt skyddsombud inom polisen, en arbetsplats han nu är tillbaka på. När polisen omstrukturerades 2015 arbetade han heltid med att utbilda chefer och skyddsombud om grunderna i arbetsmiljö. Men på Arbetsmiljöverket blev det stopp.

– Jag började på Arbetsmiljöverket för att jag tycker att arbetsmiljöarbete är mycket viktigt och behöver försvaras. När det visade sig att myndigheten som skall hålla den fanan högst i grunden inte tycker att de lagar och regler som styr arbetsmiljön behöver följas, då fanns det ingen anledning för mig att stanna kvar, säger han.

I dag har Mikael Andersson tagit över Håkan Bergs roll.

– Det har inte blivit bättre sedan Håkan slutade, om jag uttrycker mig diplomatiskt, säger han.

Man blir lite ledsen när sådant bara får pågå utan att någon ansvarig tar tag i det. Det går emot allt som Arbetsmiljöverket står för.

Mikael Andersson, skyddsombud för Seko på Arbetsmiljöverket

I förhandlingsframställan som skickats från Seko står att skyddsombuden blivit utestängda på både regional och central nivå. I januari i år genomfördes till exempel region öst på Arbetsmiljöverket en årlig uppföljning av arbetsmiljöarbetet. Till det mötet var Sekos skyddsombud inte inbjudna och inte heller delgivna någon information. Flera andra liknande fall listats i dokumentet.

– Vi har försökt förklara att vi har rätt att delta i de här mötena jag vet inte hur många gånger. Det känns som att man har karbonpapper i munnen. Men det leder inte till något, säger Mikael Andersson.

Nu hoppas han att förhandlingarna ska ge resultat.

– Man blir lite ledsen när sådant bara får pågå utan att någon ansvarig tar tag i det. Det går emot allt som Arbetsmiljöverket står för. Som myndighet måste man ändå leva som man lär, säger han.

Skyddsombud från fackförbunden ST och Saco, som också organiserar anställda på Arbetsmiljöverket, har fått delta i mötena. Dessa två fackförbund har skrivit under ett så kallat samverkansavtal med arbetsgivaren. Seko-klubben har dock valt att ställa sig utanför avtalet.

Trots att man valt att ställa sig utanför avtalet har Sekos skyddsombud rätt att delta i samverkansmötena i enlighet med arbetsmiljölagen, förtroendemannalagen och medbestämmandelagen, MBL, anser Patrik Öhrnell.

– Seko är även en central avtalspart. Arbetsmiljöverket har och har haft förhandlingsskyldighet och informationsskyldighet gentemot oss, säger han.

Arbetsmiljöverkets HR-chef Lotta Liljegren bekräftar att myndigheten tagit emot Sekos förhandlingsframställan. 

– Jag har inga kommentarer i nuläget, jag måste först sätta mig in i de frågor de vill förhandla om, säger hon. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Arbetsmiljöverket backar – gravida får jobba under jord

Arbetsmiljöverket backar – gravida får jobba under jord

Arbetsmiljöverket backar från sitt tidigare förslag att totalförbjuda gruvarbete under jord för gravida och ammande.

”Det fanns de som inte ville leva”

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Arbetsmiljöverket ska se över reglerna

Arbetsmiljöverket ska se över reglerna

Antalet olyckor ökar. Samtidigt pågår ett omfattande fusk med truckkort.
”Vi ser mycket allvarligt på att obehöriga kör truck”, säger Torben Vincentsen på Arbetsmiljöverket.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

Farligt fusk med truckkort

Farligt fusk med truckkort

I ett skåp i Mellansverige finns en pärm. Den är fylld av falska truckkort. Men de flesta kort finns hos förare som kör utan att veta hur.

Arbetsmiljöverket: Vi kunde varit tydligare

Arbetsmiljöverket: Vi kunde varit tydligare

Arbetsmiljöverkets arbete med att banta ner antalet regler har mött stenhård kritik. Nu ska ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson försöka bygga upp förtroendet för verkets arbete igen.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Utredning: Sekretess försvårar i myndigheters kamp mot kriminalitet i arbetslivet

Utredning: Sekretess försvårar i myndigheters kamp mot kriminalitet i arbetslivet

Myndigheterna behöver betydligt större möjligheter att utbyta information för att sätta stopp för arbetslivskriminaliteten, konstaterar en utredning som nu överlämnats till regeringen.

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Första stoppet kom i mars. En våg av skyddsombudsstopp drog fram över landet med anledning av coronaviruset under våren 2020. Men Arbetsmiljöverket hävde fler än hälften.

”Vi måste samarbeta bättre”

”Vi måste samarbeta bättre”

Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.