Industriarbetarnas tidning

Skyddsombud utestängda från arbetsmiljöarbetet på Arbetsmiljöverket

1 februari, 2021 - 10:34

Skrivet av

Sekos skyddsombud på Arbetsmiljöverket har inte fått delta i möten där arbetsmiljöfrågor hanteras. Facket kräver nu förhandling och eventuellt skadestånd för brott mot arbetsmiljölagen.

Enligt Sekos ombudsman Patrik Öhrnell har fackets skyddsombud inte fått vara delaktiga i arbetsmiljöarbetet, i risk- och konsekvensanalyser eller i det systematiska arbetsmiljöarbetet på myndigheten.

– Vi har påtalat det här flera gånger, så det kommer inte som en blixt från klarblå himmel. Men vi har inte fått något gehör, så därför går vi nu den skarpa vägen. Jag tycker att det är uppseendeväckande att det är just den här myndigheten som inte följer arbetsmiljölagen, säger han.

Seko-klubben på Arbetsmiljöverket startade upp 2018. De valde då Håkan Berg som skyddsombud. Förra året valde han att sluta på myndigheten i frustration över att ha blivit motarbetad.

– Jag var inte kallad till ett enda möte som skyddsombud. När vi krävde att jag skulle vara med så ignorerades detta totalt av arbetsgivaren, säger han.

Håkan Berg har gedigen erfarenhet som mångårigt skyddsombud inom polisen, en arbetsplats han nu är tillbaka på. När polisen omstrukturerades 2015 arbetade han heltid med att utbilda chefer och skyddsombud om grunderna i arbetsmiljö. Men på Arbetsmiljöverket blev det stopp.

– Jag började på Arbetsmiljöverket för att jag tycker att arbetsmiljöarbete är mycket viktigt och behöver försvaras. När det visade sig att myndigheten som skall hålla den fanan högst i grunden inte tycker att de lagar och regler som styr arbetsmiljön behöver följas, då fanns det ingen anledning för mig att stanna kvar, säger han.

I dag har Mikael Andersson tagit över Håkan Bergs roll.

– Det har inte blivit bättre sedan Håkan slutade, om jag uttrycker mig diplomatiskt, säger han.

Man blir lite ledsen när sådant bara får pågå utan att någon ansvarig tar tag i det. Det går emot allt som Arbetsmiljöverket står för.

Mikael Andersson, skyddsombud för Seko på Arbetsmiljöverket

I förhandlingsframställan som skickats från Seko står att skyddsombuden blivit utestängda på både regional och central nivå. I januari i år genomfördes till exempel region öst på Arbetsmiljöverket en årlig uppföljning av arbetsmiljöarbetet. Till det mötet var Sekos skyddsombud inte inbjudna och inte heller delgivna någon information. Flera andra liknande fall listats i dokumentet.

– Vi har försökt förklara att vi har rätt att delta i de här mötena jag vet inte hur många gånger. Det känns som att man har karbonpapper i munnen. Men det leder inte till något, säger Mikael Andersson.

Nu hoppas han att förhandlingarna ska ge resultat.

– Man blir lite ledsen när sådant bara får pågå utan att någon ansvarig tar tag i det. Det går emot allt som Arbetsmiljöverket står för. Som myndighet måste man ändå leva som man lär, säger han.

Skyddsombud från fackförbunden ST och Saco, som också organiserar anställda på Arbetsmiljöverket, har fått delta i mötena. Dessa två fackförbund har skrivit under ett så kallat samverkansavtal med arbetsgivaren. Seko-klubben har dock valt att ställa sig utanför avtalet.

Trots att man valt att ställa sig utanför avtalet har Sekos skyddsombud rätt att delta i samverkansmötena i enlighet med arbetsmiljölagen, förtroendemannalagen och medbestämmandelagen, MBL, anser Patrik Öhrnell.

– Seko är även en central avtalspart. Arbetsmiljöverket har och har haft förhandlingsskyldighet och informationsskyldighet gentemot oss, säger han.

Arbetsmiljöverkets HR-chef Lotta Liljegren bekräftar att myndigheten tagit emot Sekos förhandlingsframställan. 

– Jag har inga kommentarer i nuläget, jag måste först sätta mig in i de frågor de vill förhandla om, säger hon. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Nya arbetsmiljöregler klubbas – trots hård kritik

Nya arbetsmiljöregler klubbas – trots hård kritik

Både fack och arbetsgivare är kritiska. ”Vi är rädda att skyddsnivån minskar”, säger LO:s Carola Löfstrand.

Erna Zelmin lämnar Arbetsmiljöverket efter nio år – så har myndigheten förändrats

Erna Zelmin lämnar Arbetsmiljöverket efter nio år – så har myndigheten förändrats

Efter nio år som generaldirektör på Arbetsmiljöverket slutar Erna Zelmin.
”Under den här perioden har arbetsmiljöfrågorna verkligen hamnat i fokus”, säger hon.

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

Innan jag själv reste till Northvolt Ett hösten 2021 hade jag bara hört glädjerop, med en vd som kommit att kallas för ’Den gröne Jesus’. Det jag såg skulle förändra allt, skriver reportern Johanna Edström.

Jonas mejlar – och får truckkort på nån timme

Jonas mejlar – och får truckkort på nån timme

Tänk att ett fordon med gods som väger flera ton kommer mot dig. Tänk sedan att föraren köpt sitt truckkort för ett par tusen kronor efter bara en timmes utbildning. Då blir statistiken – 1 000 truckolyckor per år – inte lika obegriplig.  

Här är några av olyckorna

Här är några av olyckorna

När en allvarlig arbetsolycka inträffat är arbetsgivaren skyldig att anmäla den till Arbetsmiljöverket. Här är utdrag från anmälningarna.

Här är Sveriges farligaste industrier

Här är Sveriges farligaste industrier

Här är Sveriges farligaste stora industriarbetsplatser. I en unik kartläggning kan Dagens Arbete avslöj­a var det är störst risk att skada sig.

Nära samarbete med regionala skyddsombud på takfabriken

Nära samarbete med regionala skyddsombud på takfabriken

På takfabriken i Västerås flyter samarbetet med fackets regionala skyddsombud. Maina Bejefalk önskar att hon även fick besöka arbetsplatser utan GS-medlemmar.

Arbetsmiljöverket backar – gravida får jobba under jord

Arbetsmiljöverket backar – gravida får jobba under jord

Arbetsmiljöverket backar från sitt tidigare förslag att totalförbjuda gruvarbete under jord för gravida och ammande.

”Det fanns de som inte ville leva”

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Arbetsmiljöverket ska se över reglerna

Arbetsmiljöverket ska se över reglerna

Antalet olyckor ökar. Samtidigt pågår ett omfattande fusk med truckkort.
”Vi ser mycket allvarligt på att obehöriga kör truck”, säger Torben Vincentsen på Arbetsmiljöverket.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.