”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskadeförsäkring”
Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.
Industriarbetarnas tidning
14 april, 2021
Skrivet av Marie Edholm
Arbetssjukdom. Blir du sjuk av jobbet är det från årsskiftet lite lättare att få pengar. Du behöver inte längre bevisa att arbetsgivaren har vållat sjukdomen.
Om Försäkringskassan godkänner din arbetssjukdom som en arbetsskada, kan de betala ut arbetsskadelivränta. Den ersätter inkomstförluster om du varaktigt måste gå ner i tid eller byta jobb på grund av din sjukdom.
Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal gäller TFA-försäkringen. Den ersätter kostnader för läkemedel och vård, och ger ersättning för sveda och värk samt bestående besvär. Finns din sjukdom med på en ILO-lista över yrkessjukdomar, kan du ibland få arbetsskadelivränta från TFA om den inte godkänns av Försäkringskassan. På listan finns till exempel bullerskador, lungcancer orsakad av asbest och sjukdomar orsakade av olika kemikalier. Listan finns hos Afa.
Får du arbetsskadelivränta från Försäkringskassan kan TFA fylla ut om livräntan inte täcker hela din inkomstförlust.
Fack och arbetsgivare har gjort upp om två viktiga förändringar i TFA, som gäller från årsskiftet:
1. Du får full ersättning för de inkomstförluster du haft när du varit sjukskriven för arbetssjukdom som godkänts som arbetsskada.
2. Den så kallade vållandeprövningen har slopats (se nedan).
Dessa nya villkor gäller dock bara de sjukdomar som uppstår från den 1 januari i år. För äldre ärenden gäller de gamla reglerna, som alltså inte ger rätt till ersättning från TFA för inkomstförluster på grund av sjukskrivning.
Innan TFA ersätter inkomstförluster för godkända arbetssjukdomar, måste en vållandeprövning begäras. Om det då slås fast att arbetsgivaren har bidragit till (vållat) din sjukdom – till exempel genom brister i arbetsmiljön – betalas ersättning för dina inkomstförluster ut. Annars inte.
Den här prövningen behöver alltså inte göras för de arbetssjukdomar som uppstår efter den 1 januari i år då de nya villkoren började gälla.
… med tydligare frågor finns på
afaforsakring.se
Har du en arbetssjukdom som uppkom före den 1 januari i år måste du fylla i blanketten Utredning vållande – arbetssjukdomar från Afa.
Ta hjälp av skyddsombud eller fackets försäkringsinformatör för att göra en så utförlig beskrivning som möjligt av orsakerna till din sjukdom och på vilket sätt den hade kunnat förhindras av arbetsgivaren.
Om din arbetsgivare anses ha vållat din arbetssjukdom är det TFA som täcker dina kostnader. Din arbetsgivare drabbas inte ekonomiskt eller av personligt ansvar.
Möjligheten att få en arbetssjukdom godkänd av Försäkringskassan är större om den är väl dokumenterad bakåt i tiden. Bit inte ihop med arbetsrelaterade besvär, utan anmäl till arbetsgivaren. Ta också kontakt med skyddsombud på arbetsplatsen eller regionalt skyddsombud via facket.
Har du drabbats av en arbetssjukdom ska du anmäla detta till Försäkringskassan och Afa försäkring.
Arbetsskada – Kan uppstå efter ett olycksfall, eller vara en sjukdom orsakad av jobbet (arbetssjukdom).
Arbetssjukdom – Orsakas av något i arbetsmiljön, till exempel buller, vibrationer, stress, ensidigt arbete eller kemiska ämnen, INTE av ett olycksfall.
Godkänd som arbetsskada – Försäkringskassan utreder och bedömer om din sjukdom är en arbetsskada tidigast 180 dagar efter visandedagen (då du först gick till läkare).
Arbetsskadelivränta – Ersätter inkomstförluster om du varaktigt måste gå ner i arbetstid eller byta yrke på grund av skadan. Kan beviljas av Försäkringskassan om de har godkänt arbetsskadan och en läkare bedömer att arbetsförmågan är nedsatt minst tolv månader fram i tiden.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.