Industriarbetarnas tidning

Lättare att få full ersättning

14 april, 2021

Skrivet av

Arbetssjukdom. Blir du sjuk av jobbet är det från årsskiftet lite lättare att få pengar. Du behöver inte längre bevisa att arbets­givaren har vållat sjukdomen.

Ersättning vid arbetssjukdom

Om Försäkringskassan godkänner din arbetssjukdom som en arbetsskada, kan de betala ut arbetsskadelivränta. Den ersätter inkomstförluster om du varaktigt måste gå ner i tid eller byta jobb på grund av din sjukdom.

Försäkring täcker upp

Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal gäller TFA-försäkringen. Den ersätter kostnader för läkemedel och vård, och ger ersättning för sveda och värk samt bestående besvär. Finns din sjukdom med på en ILO-lista över yrkessjukdomar, kan du ibland få arbetsskadelivränta från TFA om den inte godkänns av Försäkringskassan. På listan finns till exempel bullerskador, lungcancer orsakad av asbest och sjukdomar orsakade av olika kemikalier. Listan finns hos Afa.

Får du arbetsskadelivränta från Försäkringskassan kan TFA fylla ut om livräntan inte täcker hela din inkomstförlust.

Bättre skydd från årsskiftet

Fack och arbetsgivare har gjort upp om två viktiga förändringar i TFA, som gäller från årsskiftet:
1. Du får full ersättning för de inkomstförluster du haft när du varit sjukskriven för arbetssjukdom som godkänts som arbetsskada.
2. Den så kallade vållandeprövningen har slopats (se nedan).

Dessa nya villkor gäller dock bara de sjukdomar som uppstår från den 1 januari i år. För äldre ärenden gäller de gamla reglerna, som alltså inte ger rätt till ersättning från TFA för inkomstförluster på grund av sjukskrivning.

Slopad prövning av vållande

Innan TFA ersätter inkomst­förluster för godkända arbets­sjukdomar, måste en vållandeprövning begäras. Om det då slås fast att arbets­givaren har bidragit till (vållat) din sjukdom – till exempel genom brister i arbetsmiljön – betalas ersättning för dina inkomstförluster ut. Annars inte.
Den här prövningen behöver alltså inte göras för de arbetssjukdomar som uppstår efter den 1 januari i år då de nya villkoren började gälla.

Ny blankett

… med tydligare frågor finns på
afaforsakring.se

Ta hjälp med blanketten

Har du en arbetssjukdom som uppkom före den 1 januari i år måste du fylla i blanketten Utredning vållande – arbetssjukdomar från Afa.
Ta hjälp av skyddsombud eller fackets försäkringsinformatör för att göra en så utförlig beskrivning som möjligt av orsakerna till din sjukdom och på vilket sätt den hade kunnat förhindras av arbetsgivaren.

Arbetsgivaren har också skydd av TFA

Om din arbetsgivare anses ha vållat din arbetssjukdom är det TFA som täcker dina kostnader. Din arbetsgivare drabbas inte ekonomiskt eller av personligt ansvar.

Dölj inte besvären

Möjligheten att få en arbetssjukdom godkänd av Försäkringskassan är större om den är väl dokumenterad bakåt i tiden. Bit inte ihop med arbetsrelaterade besvär, utan anmäl till arbetsgivaren. Ta också kontakt med skyddsombud på arbetsplatsen eller regionalt skyddsombud via facket.
Har du drabbats av en arbetssjukdom ska du anmäla detta till Försäkringskassan och Afa försäkring.

Arbetssjukdom kan vara arbetsskada

Arbetsskada – Kan uppstå efter ett olycksfall, eller vara en sjukdom orsakad av jobbet (arbetssjukdom).
Arbetssjukdom – Orsakas av något i arbetsmiljön, till e­xempel buller, vibrationer, ­stress, ensidigt arbete eller kemiska ämnen, INTE av ett olycksfall.
Godkänd som arbetsskada – Försäkringskassan utreder och bedömer om din sjukdom är en arbetsskada tidigast 180 dagar efter visandedagen (då du först gick till läkare).
Arbetsskadelivränta – Ersätter inkomstförluster om du varaktigt måste gå ner i arbetstid eller byta yrke på grund av skadan. Kan beviljas av Försäkringskassan om de har godkänt arbetsskadan och en läkare bedömer att ­arbetsförmågan är nedsatt minst tolv månader fram i tiden.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

Så mycket kan du få i ersättning

Så mycket kan du få i ersättning

Regeringen har lovat en tryggare sjukförsäkring. Högre ersättning och mer flexibilitet är några av nyheterna som infördes i början av året.

Kan jag få ersättning för en gammal skada?

Kan jag få ersättning för en gammal skada?

En skada från 1991 ger besvär i dag, men läsaren har blivit nekad ersättning av Afa och undrar: vad gäller?

Så får du rätt pengar efter olyckan

Så får du rätt pengar efter olyckan

Har du skadat dig på jobbet? DA:s expert Lennart Stéen guidar dig genom försäkringsdjungeln.

Få rätt pengar när du är sjuk

Få rätt pengar när du är sjuk

Har din arbetsplats kollektivavtal har du flera försäkringar automatiskt. Bland annat om du blir sjuk. Det är det många som missar.

Ta kommandot över dina försäkringar

Ta kommandot över dina försäkringar

Krångliga förkortningar och invecklade blanketter. Fackets försäkringar kan verka snåriga, men det kan finnas pengar att hämta. Här får du hjälp med ditt skyddsnät vid allt från uppsägning och olyckor till föräldraledighet och dödsfall.

Kan Försäkringskassan göra så?

Jag blev misshandlad på jobbet och fick en bestående skada. Afa Försäkring godkände fyra procent invaliditet. Jag hade tidigare fått diagnosen PTSD men min hälsa försämrades kraftigt efter misshandeln och nu efter sex år kan jag inte jobba alls. Min läkare har skickat intyg till Försäkringskassan om permanent sjukersättning. Har Försäkringskassan rätt att inte godkänna min arbetsskada som redan godkänts av Afa?

”Dags att reformera arbetsskade­försäkringen”

Det finns fyra tunga argument för att slå samman arbetsskadeförsäkringen. Dagens uppdelning är tidskrävande och människor kan hamn mellan stolarna, alla täcks inte av avtalsförsäkringen, kostaderna för dålig arbetsmiljö döljs och företagen får inga incitament att förbättra den. Det skriver professor Eskil Wadensjö i dag på DA Debatt.

Lättare för äldre att få ersättning

Lättare för äldre att få ersättning

Utsliten av jobbet eller kroniskt sjuk vid 60? Nu är det lättare för äldre att få sjukersättning om arbetsförmågan är försämrad.

Sämre skydd för cyklister

Sämre skydd för cyklister

Om du cyklar till jobbet är du mindre skyddad av försäkringarna än om du kör bil. Det fick Mikael Myhre erfara när han ramlade på cykeln.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.