Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Nu är det tid för försoning i LO”

22 april, 2021

Skrivet av

Las-överenskommelsen som IF Metall och Kommunal anslutit sig till gynnar inte oss som fackförbund. Men nu måste vi – enade – gå vidare i kampen.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Vi kan nu välja att fastna i hämndlystnadens bitterhet och säga att vi aldrig förlåter dem. Vi kan fortsätta vara emot, lägga oss i oppositions-diket och ropa att de har gjort fel. Kanske också vänta in det rätta läget att slå tillbaka.

Om vi ser på den överenskommelse som IF Metall och Kommunal gjort så finns det stora möjligheter att det som varit viktigt för just dem blir lite bättre. Omställningen, som är viktigt för den ena och minskningen av visstidsanställningar för den andre. Det kan bli bättre och de är beredda att betala priset.

Det kommer att bli lagändringar som skadar anställningstryggheten för löntagare i Sverige. Alla kommer inte att drabbas för det är inte svart eller vitt. Den glidande gråskalan är framme igen.

Det finns ett byte i det som sker. Några ser det som attraktivt och bra medan andra ser det som ett dråpslag mot arbetarna. Oavsett vad vi tycker finns inte endast en sanning. Vi är nu där vi är.

Trots motstånd och envisa obesvarade frågor till företrädare är slaget förlorat. Några uppsidor för Pappers medlemmar går inte att se.

Anledningen till att de så kallade las-förhandlingarna tas upp här i min krönika igen är att det nu är tid för försoning.

Landsorganisationen, LO, är en sammanslutning av 14 medlemsförbund. Blir vi färre på grund av sammanslagningar av förbund minskar dynamiken. Då minskar förmågan att företräda yrkesgrupper på ett träffsäkert sätt och risken är att medlemmen inte känner sig hemma i sitt fack. Förlorar federationen LO medlemmar för att några inte längre vill vara med blir det än värre.

Enade vi stå söndrade vi falla! Jag är övertygad att det är just så, och därför kan vi inte, trots det som varit, likt barnen i sandlådan dra till med att det var de andra som började. Det är bättre att resa sig upp och välja en annan väg.

Den vägen är mot ett enat LO. En federation som kännetecknas av olikheternas och variationernas styrka. Där stora förbund blandas med mindre, och där alla 14 har inflytande och tar ansvar för framtiden.

Ja, det är väl ändå självklart. Men det krävs en vilja från oss alla för att det ska bli så.

När det här skrivs har Sverige precis spelat VM-kval mot Kosovo. På fotbollsplanen kämpade spelare som annars representerar Manchester United, AC Milan, Juventus, Real Sociedad och AIK, tillsammans för seger och en plats i kommande VM.

För att vinna väljer de att använda varandras olikheter och variationer. De stöttar varandra och skickliggör sin omgivning. För det är så de – och vi –når framgång. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Årets debatt handlar om anställnings­tryggheten

Anställningstryggheten hör nog till årets hetaste debatt, både politiskt och bland parterna på arbetsmarknaden. Du som läser Dagens Arbete har sett de senaste turerna då IF Metall och Kommunal hängde på uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och lyckades förhandla till sig förbättringar för sina medlemmar. Något som upprört flera andra LO-förbund, däribland GS och […]

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

”Sårat och sargat inom LO”

”Sårat och sargat inom LO”

Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Traditionell trygghet är trendigt

Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.