Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Nu är det tid för försoning i LO”

22 april, 2021

Skrivet av

Las-överenskommelsen som IF Metall och Kommunal anslutit sig till gynnar inte oss som fackförbund. Men nu måste vi – enade – gå vidare i kampen.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Vi kan nu välja att fastna i hämndlystnadens bitterhet och säga att vi aldrig förlåter dem. Vi kan fortsätta vara emot, lägga oss i oppositions-diket och ropa att de har gjort fel. Kanske också vänta in det rätta läget att slå tillbaka.

Om vi ser på den överenskommelse som IF Metall och Kommunal gjort så finns det stora möjligheter att det som varit viktigt för just dem blir lite bättre. Omställningen, som är viktigt för den ena och minskningen av visstidsanställningar för den andre. Det kan bli bättre och de är beredda att betala priset.

Det kommer att bli lagändringar som skadar anställningstryggheten för löntagare i Sverige. Alla kommer inte att drabbas för det är inte svart eller vitt. Den glidande gråskalan är framme igen.

Det finns ett byte i det som sker. Några ser det som attraktivt och bra medan andra ser det som ett dråpslag mot arbetarna. Oavsett vad vi tycker finns inte endast en sanning. Vi är nu där vi är.

Trots motstånd och envisa obesvarade frågor till företrädare är slaget förlorat. Några uppsidor för Pappers medlemmar går inte att se.

Anledningen till att de så kallade las-förhandlingarna tas upp här i min krönika igen är att det nu är tid för försoning.

Landsorganisationen, LO, är en sammanslutning av 14 medlemsförbund. Blir vi färre på grund av sammanslagningar av förbund minskar dynamiken. Då minskar förmågan att företräda yrkesgrupper på ett träffsäkert sätt och risken är att medlemmen inte känner sig hemma i sitt fack. Förlorar federationen LO medlemmar för att några inte längre vill vara med blir det än värre.

Enade vi stå söndrade vi falla! Jag är övertygad att det är just så, och därför kan vi inte, trots det som varit, likt barnen i sandlådan dra till med att det var de andra som började. Det är bättre att resa sig upp och välja en annan väg.

Den vägen är mot ett enat LO. En federation som kännetecknas av olikheternas och variationernas styrka. Där stora förbund blandas med mindre, och där alla 14 har inflytande och tar ansvar för framtiden.

Ja, det är väl ändå självklart. Men det krävs en vilja från oss alla för att det ska bli så.

När det här skrivs har Sverige precis spelat VM-kval mot Kosovo. På fotbollsplanen kämpade spelare som annars representerar Manchester United, AC Milan, Juventus, Real Sociedad och AIK, tillsammans för seger och en plats i kommande VM.

För att vinna väljer de att använda varandras olikheter och variationer. De stöttar varandra och skickliggör sin omgivning. För det är så de – och vi –når framgång. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Årets debatt handlar om anställnings­tryggheten

Anställningstryggheten hör nog till årets hetaste debatt, både politiskt och bland parterna på arbetsmarknaden. Du som läser Dagens Arbete har sett de senaste turerna då IF Metall och Kommunal hängde på uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och lyckades förhandla till sig förbättringar för sina medlemmar. Något som upprört flera andra LO-förbund, däribland GS och […]

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

”Sårat och sargat inom LO”

”Sårat och sargat inom LO”

Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

Industri med framtid – och utmaningar

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi utformar framtidens trygghet

Vi utformar framtidens trygghet

En trygg arbetsmarknad måste också omfatta visstidsanställda, inhyrda, och alla vars jobb som förändras av den tekniska utvecklingen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”En historisk förändring”

”En historisk förändring”

IF Metall: Ordentlig satsning på omställning. Överenskommelsen kan också minska långa inhyrningar.

Tack, Svanskogs fackliga hjältar

En nedläggning drabbar både individen och hela orten. Det är fackets hjältar som kämpar, och särskilt hårt kan det vara på en liten avdelning, som Svanskogs, skriver Pontus Georgsson.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.