Industriarbetarnas tidning

Var femte skyddsrond digital under pandemin

28 april, 2021

Skrivet av

Arbetsmiljö När många arbetsplatser inom industrin stängde för fysiska besök fick IF Metalls regionala skyddsombud ta till digitala verktyg. Var femte skyddsrond genomfördes digitalt förra året.

Susanne Alekova är huvudskyddsombud på Tollo Linear och regionalt skyddsombud för IF Metall i Östra Skåne. Foto: Hans-Peter Bloom

Att bedriva regional arbetsmiljöarbete har varit en utmaning under pandemin, tycker Susanne Alekova som är huvudskyddsombud på Tollo Linear och regionalt skyddsombud för IF Metall i Östra Skåne.

– När både avdelningen och arbetsplatserna har satt stopp för besökare så har många regionala skyddsombud känt sig rätt isolerade och haft svårt att utföra sitt uppdrag, säger hon.

Själv har hon via mejl hållit kontakt med de företag som hon har ansvar för.

– Vi skickar ut protokoll som arbetsgivarna fyller i och de skickar svar och bilder till oss på de anmärkningar vi har, det kan vara bilder på brandsläckare och truckar och sånt. Det ersätter ju inte ett fysiskt besök, men det är det bästa vi kunnat göra, säger hon.

Det har fungerat bäst på arbetsplatser där det funnits lokala skyddsombud. Men för de som inte har skyddsombud, för dem har det blivit tuffare tror jag.

Susanne Alekova, regionalt skyddsombud för IF Metall

För att begränsa smittspridningen har det bara varit ett fåtal kollegor som haft ansvar att åka ut på de mest akuta ärendena. Annars har det varit mejl, eller videomöten, som gällt.

– Det har fungerat bäst på arbetsplatser där det funnits lokala skyddsombud. Men för de som inte har skyddsombud, för dem har det blivit tuffare tror jag, säger hon.

Enligt en undersökning från IF Metall genomfördes var femte skyddsrond digitalt förra året.

– Det är såklart en väldig begränsning att inte komma ut på arbetsplatsen och träffa människor fysiskt. Men det här har varit ett sätt att i alla fall göra någonting, säger Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Risken är överhängande att arbetsmiljöfrågor som inte har med smittskydd att göra blir lägre prioriterat och hamnar på efterkälken.

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall
Marie Nilsson, ordförande IF Metall. Foto: Bea Tigerhielm

Totalt rapporterade de regionala skyddsombuden 7 200 brister förra året. De vanligaste anmärkningarna gäller brister i brand- och skyddsutrustning, hantering av kemikalier, samt byggställningar och pallställ.

– Under pandemin har mycket fokus av förklarliga skäl legat på smittskydd. Men risken är överhängande att arbetsmiljöfrågor som inte har med smittskydd att göra blir lägre prioriterat och hamnar på efterkälken. De digitala skyddsronderna har här varit ett viktigt komplement, säger Marie Nilsson.

Samma arbetsmiljöbrister som toppar årets lista återkommer år efter år. Enligt Marie Nilsson finns det ingen annan lösning än att fortsätta gneta på med de frågorna.

– Det är bara att kämpa på och genomföra det systematiska arbetsmiljöarbetet. Bäst resultat får vi när vi arbetar upp en bra relation på en arbetsplats och tillsammans kommer överens om att rätta till det som är farligt eller utgör risker. Det är bara att vi fortsätter med det långsiktiga och ihärdiga arbetet, säger hon.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

IF Metall har mejlat var och en av ledamöterna i Arbetsmarknadsutskottet.

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

Moderaternas vilja att skrota ett fungerande system för arbetsmiljöarbete är obegripligt – om inte anledningen helt enkelt är att inskränka fackets makt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

Stå upp för skydds­ombuden

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

Mer plats för mens på jobbet

Mer plats för mens på jobbet

En skyddsrond med mensperspektiv, en papperskorg på varje toalett och gratis mensskydd. Små insatser kan göra stor skillnad på jobbet. IF Metall kampanjar för ”Ett MENSkligare arbetsliv”.

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Arbetsmiljö Ett regelverk som gör det lättare att få arbetsskador godkända, fler ergonomi-skyddsronder, mer varierade uppgifter och tid att använda de hjälpmedel som finns. Det efterlyser tre arbetsmiljöansvariga på IF Metall, GS och Pappers. Angelika Lang, IF Metall: Måste bli lättare att få skadan godkänd Problemet med belastningsskador är mer utbrett än vad statistiken visar, […]

Arbetsmiljö på undantag i pandemin

Färre medlemmar har haft kontakt med sitt skyddsombud eller samtalat med sin närmaste chef om arbetsmiljön under pandemin. Det är en trend som måste brytas.

”Alla vill inte vara med i facket”

”Alla vill inte vara med i facket”

Svenskt Näringsliv vill skrota dagens system med regionala skyddsombud och frikoppla lokala skyddsombud från facket. Enligt organisationens arbetsmiljöexpert Amelie Berg skulle det stärka det lokala skyddsarbetet.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.