Industriarbetarnas tidning

Var femte skyddsrond digital under pandemin

28 april, 2021 - 10:24

Skrivet av

Arbetsmiljö När många arbetsplatser inom industrin stängde för fysiska besök fick IF Metalls regionala skyddsombud ta till digitala verktyg. Var femte skyddsrond genomfördes digitalt förra året.

Susanne Alekova är huvudskyddsombud på Tollo Linear och regionalt skyddsombud för IF Metall i Östra Skåne. Foto: Hans-Peter Bloom

Att bedriva regional arbetsmiljöarbete har varit en utmaning under pandemin, tycker Susanne Alekova som är huvudskyddsombud på Tollo Linear och regionalt skyddsombud för IF Metall i Östra Skåne.

– När både avdelningen och arbetsplatserna har satt stopp för besökare så har många regionala skyddsombud känt sig rätt isolerade och haft svårt att utföra sitt uppdrag, säger hon.

Själv har hon via mejl hållit kontakt med de företag som hon har ansvar för.

– Vi skickar ut protokoll som arbetsgivarna fyller i och de skickar svar och bilder till oss på de anmärkningar vi har, det kan vara bilder på brandsläckare och truckar och sånt. Det ersätter ju inte ett fysiskt besök, men det är det bästa vi kunnat göra, säger hon.

Det har fungerat bäst på arbetsplatser där det funnits lokala skyddsombud. Men för de som inte har skyddsombud, för dem har det blivit tuffare tror jag.

Susanne Alekova, regionalt skyddsombud för IF Metall

För att begränsa smittspridningen har det bara varit ett fåtal kollegor som haft ansvar att åka ut på de mest akuta ärendena. Annars har det varit mejl, eller videomöten, som gällt.

– Det har fungerat bäst på arbetsplatser där det funnits lokala skyddsombud. Men för de som inte har skyddsombud, för dem har det blivit tuffare tror jag, säger hon.

Enligt en undersökning från IF Metall genomfördes var femte skyddsrond digitalt förra året.

– Det är såklart en väldig begränsning att inte komma ut på arbetsplatsen och träffa människor fysiskt. Men det här har varit ett sätt att i alla fall göra någonting, säger Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Risken är överhängande att arbetsmiljöfrågor som inte har med smittskydd att göra blir lägre prioriterat och hamnar på efterkälken.

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall
Marie Nilsson, ordförande IF Metall. Foto: Bea Tigerhielm

Totalt rapporterade de regionala skyddsombuden 7 200 brister förra året. De vanligaste anmärkningarna gäller brister i brand- och skyddsutrustning, hantering av kemikalier, samt byggställningar och pallställ.

– Under pandemin har mycket fokus av förklarliga skäl legat på smittskydd. Men risken är överhängande att arbetsmiljöfrågor som inte har med smittskydd att göra blir lägre prioriterat och hamnar på efterkälken. De digitala skyddsronderna har här varit ett viktigt komplement, säger Marie Nilsson.

Samma arbetsmiljöbrister som toppar årets lista återkommer år efter år. Enligt Marie Nilsson finns det ingen annan lösning än att fortsätta gneta på med de frågorna.

– Det är bara att kämpa på och genomföra det systematiska arbetsmiljöarbetet. Bäst resultat får vi när vi arbetar upp en bra relation på en arbetsplats och tillsammans kommer överens om att rätta till det som är farligt eller utgör risker. Det är bara att vi fortsätter med det långsiktiga och ihärdiga arbetet, säger hon.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

IF Metall har mejlat var och en av ledamöterna i Arbetsmarknadsutskottet.

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

Moderaternas vilja att skrota ett fungerande system för arbetsmiljöarbete är obegripligt – om inte anledningen helt enkelt är att inskränka fackets makt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

Innan jag själv reste till Northvolt Ett hösten 2021 hade jag bara hört glädjerop, med en vd som kommit att kallas för ’Den gröne Jesus’. Det jag såg skulle förändra allt, skriver reportern Johanna Edström.

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

Systemet med regionala skyddsombud fungerar bra och bör utökas, har utredaren Magnus Sverke kommit fram till. Lyssna på intervjun och ett arbetsplatsbesök under en skyddsrond med ett regionalt skyddsombud i Västerås.

Tredje gången gillt för de regionala skydds­ombuden?

Tredje gången gillt för de regionala skydds­ombuden?

Regionala skyddsombud är en kostnadseffektiv verksamhet som ger stora vinster för samhället, säger utredaren Magnus Sverke som gästar podden DA möter.

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

Stå upp för skydds­ombuden

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.