Industriarbetarnas tidning

”Ett systemfel i branschen”

18 maj, 2021 - 16:22

Skrivet av

I ett reportage berättar Dagens Nyheter om hur utländska migrantarbetare luras på lön och utnyttjas i den svenska skogsnäringen. GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tycker att skogsbolagen måste börja ta sitt ansvar.

– Det här är inte enskilda företeelser, utan ett systemfel i branschen. Vi har en lagstiftning när det gäller arbetskraftsinvandring som möjliggör dumpning på svensk arbetsmarknad och skogsbolagen utnyttjar den för att pressa priser. I princip blir det omöjligt för skogsentreprenörerna att bedriva verksamhet med sjysta villkor.

Ansvaret ligger alltså hos skogsbolagen, enligt dig?

– Vi har drivit fall genom åren där människor har farit illa inom skogsbruket och då har alltid entreprenörerna varit i skottgluggen. Nu tycker vi att det är dags för skogsbolagen att ta sitt ansvar. För det är de som beställer jobben och pressar priserna. Då ska ansvaret också ligga hos dem.

Vilka åtgärder måste de vidta?

– Egentligen är det inte så svårt. Kollektivavtalen gäller här och då måste uppdragen till entreprenörerna utformas på ett sätt som gör det möjligt att upprätthålla dem. Det är ingen raketforskning.

Varför är det så svårt att komma till rätta med problemen i skogen?

– Vid normal facklig verksamhet fångar vi upp i stort sett alla fall där kollektivavtalen inte efterlevs. Men när det handlar om migrantarbetare är arbetstillstånden utformad på ett sådant sätt att man är helt beroende av sin anställning för att behålla sitt uppehälle i landet. Det ökar inte drivkraften att rapportera missförhållanden.

– Men den senaste tiden har vi försökt underlätta för säsongsarbetare att organisera sig fackligt. Vi försöker öka organiseringsgraden, men det är ett tufft jobb. Det är stora ytor att täcka och rörliga arbetsplatser.

Har ni misslyckats med att nå de här människorna?

Ja, det är alldeles uppenbart. Jag får ofta frågan om det är facket som har misslyckats. Men det är inte vi som pressar priserna, det är inte vi som gör att människor råkar illa ut. Skulden och ansvaret bör ligga där de hör hemma.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Prispress driver fusk med löner i skogen

Prispress driver fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

Stora Enso bidrar till lönedumpning i skogen. Det menar GS-facket som anklagar skogsbolaget för att ha en ny affärsstrategi, där migrantarbetare ska ersätta svenska maskinförare.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vem ska jobba i skogen?

Vem ska jobba i skogen?

När gränserna stängdes för många utländska plantörer menade branschen att hela säsongen var hotad. Facket viftade bort det som ett politiskt utspel. Så vad har egentligen hänt?

Skogs­arbetare kräver 1,9 miljoner

Skogs­arbetare kräver 1,9 miljoner

Sju kamerunska skogsarbetare kräver sammanlagt 1,9 miljoner kronor i skadestånd från ägaren till bolaget Skogsnicke AB. Ärendet har pågått i flera år. Den här veckan läggs de sista orden i tingsrätten.

GS betalar kambodjaners rättshjälp

GS-facket har nu beslutat att hjälpa de säsongsanställda kambodjanska skogsarbetare som fick sin lönegaranti indragen och hamnade i tingsrätten. GS riktar samtidigt hård kritik mot de storbolag som anlitade den konkursmässiga arbetsgivaren.

Hon strider för skogsarbetarna

Hon strider för skogsarbetarna

Kristina kunde inte tyst se på när de rumänska skogsarbetarna vände hem i vrede.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

GS kritiserar fotbolls-VM

GS kritiserar fotbolls-VM

GS-facket riktar hård kritik mot FIFA med anledning av fotbolls-vm i Qatar.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.