Kan man bli nekad högre lön?
En läsare frågar: Av vilka skäl kan en anställd bli nekad löneökning? Jurist Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Studieledigt. Jag studerade stora delar av förra året, men jobbade under sommaren. Nu fick jag veta att jag inte får ta del av lönepotten för att jag ”inte har tillfört något till arbetsgivaren”. Får min arbetsplats göra så?
Svar: Arbetsgivarens viktigaste skyldigheter i ett anställningsförhållande är att betala lön. I Sverige saknas i stort sett lagregler om lön. Lönen bestäms i stället utifrån kollektivavtalsregleringar och enskilda anställningsavtal.
Regleringarna kan se olika ut i olika avtalsområden men de anger hur lönen ska bestämmas och hur löneökningar ska ske.
Det finns avtal i vilka löneutrymmet anges som lönepott som ska fördelas av arbetsgivare och lokal facklig organisation. Andra avtal anger löneutrymmet som en lönepott för lokal fördelning, men med en garanterad minsta lönehöjning för samtliga individer. Och vissa avtal lägger ut hela löneutrymmet som en generell höjning.
Parterna i kollektivavtalet ska följa avtalet, vilket kan innebära att någon arbetstagare inte får en löneökning.
Enligt studieledighetslagen är en arbetstagare som varit studieledig garanterad samma, eller likvärdig ställning, i fråga om arbetsförhållanden och anställningsvillkor som om hen inte varit ledig.
Henric Ask, jurist
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.