Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Kan jag bli utan löneförhöjning?

3 maj, 2021

Studieledigt. Jag studerade stora delar av förra året, men jobbade under sommaren. Nu fick jag veta att jag inte får ta del av lönepotten för att jag ”inte har tillfört något till arbetsgivaren”. Får min arbetsplats göra så?

Svar: Arbetsgivarens viktigaste skyldigheter i ett anställningsförhållande är att betala lön. I Sverige saknas i stort sett lagregler om lön. Lönen bestäms i stället utifrån kollektivavtalsregleringar och enskilda anställningsavtal.

Regleringarna kan se olika ut i olika avtalsområden men de anger hur lönen ska bestämmas och hur löneökningar ska ske. 

Det finns avtal i vilka löneutrymmet anges som lönepott som ska fördelas av arbetsgivare och lokal facklig organisation. Andra avtal anger löneutrymmet som en lönepott för lokal fördelning, men med en garanterad minsta lönehöjning för samtliga individer. Och vissa avtal lägger ut hela löneutrymmet som en generell höjning. 

Parterna i kollektivavtalet ska följa avtalet, vilket kan innebära att någon arbetstagare inte får en löneökning.

Enligt studieledighetslagen är en arbetstagare som varit studieledig garanterad samma, eller likvärdig ställning, i fråga om arbetsförhållanden och anställningsvillkor som om hen inte varit ledig.

Henric Ask, jurist

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Kan man bli nekad högre lön?

En läsare frågar: Av vilka skäl kan en anställd bli nekad löneökning? Jurist Henric Ask svarar.

Får tjänstemännen utföra våra jobb?

Vi har tjänstemän som är ute i produktion, har de rätt att vara det? Det frågar en läsare.

Hur startar vi en lokal klubb?

En läsare hör av sig och undrar hur man går till väga för att starta en fackklubb. Jurist Henric Ask svarar.

Chefen säger att jag är slö – får jag mindre i lön?

Arbetsgivaren vill inte betala ut full lön för arbetet. Vad gäller? Jurist Henric Ask svarar.

Får jag tillbaka min komp?

Sjukskrivning. Får jag tillbaka min kompdag om jag är sjuk?

Blir jag utan semester?

Kan arbetsgivaren neka mig redan beviljad semester på grund av att jag säger upp mig från mitt arbete?, undrar en läsare.

Syns det att jag får flera löner?

Syns det att jag får flera löner?

Kommer min nuvarande arbetsgivare kunna se att jag även får lön från ett annat företag? Det undrar en läsare.

Varför får jag lägre helglön?

Hur kan helglönen i bemanningsavtalet vara 50 kronor lägre i timmen än vad de fast anställda får? Det undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Får jag som inhyrd någon bonus?

De anställda ska få ut en bonus på 10 000 kronor. Kan jag som bemanningsanställd få del av den? Det undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Får hon strunta i att ge mig jobb?

Jag skrev ett kontrakt på 15 timmars arbete i veckan, men på grund av pandemin har min chef gett mig noll timmar i veckan och jag har nu inte jobbat på en hel månad. Har hon rätt att göra så?

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.