Industriarbetarnas tidning

Så får du bäst fart på elden

4 maj, 2021

Skrivet av

TESTET Den dyraste braständaren lovar mest, men levererade inte. Det stod klart när sex eldar tändes i DA:s braständartest.

– Man får då inte ha någon brådska … eller vara frusen … eller hungrig, säger Kenneth Johansson.

Han är en av fyra på Leiabs fönsterfabrik i Vimmerby, som Dagens Arbete tagit hjälp av för att ta reda på hur man bäst får fyr på brasan.

Framför honom pågår en slags lång och utdragen kamp. Arbetskamraterna försöker först med tändstickor. Sedan lyfter de en rykande varm kotte med träpinnar, som en sushibit, till en bättre plats. Allt för att få kotten att brinna.

Braskotten är den första av sex braständare som panelen ska testa. En vanlig tallkotte doppad i stearin som säljs i tilltalande förpackning med nio kottar för 120 till 165 kronor, beroende på återförsäljare. På locket står det att braskotten är mer än dubbelt så effektiv än andra braständare på marknaden.

– Det här är faktiskt en katastrof, eller kottastrof! Tänk om någon som inte är van bara har med sig de här kottarna ut i skogen och verkligen behöver få till en brasa snabbt. Det skulle inte gå. Det är dessutom dyraste alternativet, säger Dan Torkelsson.

Efter flera minuter och mycket engagemang syns eldslågor stiga från kotten.
Något som däremot antändes direkt var en liten tändpåse från Burner. Men panelen imponerades inte av att behöva elda påsens folie, som gav ifrån sig lite svart rök.

Den miljövänliga tändkuben If you care – firelighters, av biomassa höll vad den lovade, både när de gällde brinntid och effektivitet.

Tändpinnen Coghlans – en överdimensionerad tändsticka – fick högt betyg eftersom det finns ett plån på förpackningen att tända på.

Panelen fick också testa hur braständarna klarade sig om de utsatts för väta.
Även om tändullen – ett ihoprullat knytte av träull – rullades i snö tog den snabbt eld och brann i över nio minuter. Tändpåsen stod också emot vätan. Värre var det för kotten. Trots upprepade försök gick den inte att tända.

När sex eldar brann i en cirkel bakom Leiabs fönsterfabrik och röken stack
i ögonen, stod det klart – tändullen var överlägset bäst, enligt en enig panel.

– Tändull kände jag inte ens till. Den var överraskande bra. Både miljövänlig och mest effektiv i samtliga testkriterier, den kommer jag att börja använda, säger Kenneth Johansson.

Brinntiden klockades. Höll braständarna vad de lovade? Se resultatet i faktarutan. Foto: Joel Danell.

Så gjordes testet

De fyra deltagarna fick testa att tända sex brasor med tändstickor och sex olika braständare.

Brinntiden (av braständarna, inte brasan) ställdes mot tillverkarens utlovade brinntid, höll de vad de lovade? Braständarna blöttes också ner för att se funktion vid väta.

Snittbetyg för varje bedömningsgrund har sedan lagts ihop för en totalpoäng.

https://infogram.com/brastandare-1h7k230qje70g2x?live

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

Bästa bubblet till tolvslaget

Bästa bubblet till tolvslaget

Pommac och cider i all ära. Nu utmanas de av ett växande utbud mousserande viner utan alkohol. DA:s panel testar sju nyktra bubblare.

Fixa bästa brasan

Fixa bästa brasan

Friluftsliv. Grilla korv, värma sig eller bara mysa. Inget går upp mot en sprakande brasa ute i naturen. Jägaren Fredrik Nyberg visar hur du gör upp eld med tändstål och kniv. Förberedelser innan Att förbereda tändmaterial är A och O när tändstål används. Tändstålet avger gnistor som behöver torrt material för att elden ska få […]

Smart design avgörande i DA:s grilltest

Smart design avgörande i DA:s grilltest

Dyrast grill är inte alltid bäst. Med några smarta enkla designlösningar står sig en billig picknick-grill väl mot märkesgrillen på utflykten. Men glöm inte att kolla att det är okej att grilla där du är!

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Brända plankor får husen att hålla länge

Brända plankor får husen att hålla länge

Arkitekten Jenny Mäki vill att fler ska våga prova den japanska metoden Yakisugi – att bränna i stället för att måla huset.

Vad skulle du göra om du slapp arbeta?

Vad skulle du göra om du slapp arbeta?

Dokumentärfilmaren Erik Gandinis senaste film After work tar med oss på en existentiell resa i en värld besatt av arbete.

Så håller du liv i bokcirkeln

Så håller du liv i bokcirkeln

Gillar du att prata böcker – och hänga med vänner en helkväll då och då? Här är bästa tipsen.

”Man har ju vurpat några gånger”

”Man har ju vurpat några gånger”

STÄMPLA UT Emil Lindqvist har kört speedway sedan mitten av 80-talet och har tagit medalj i en drös mästerskap, både hemma och utomlands. I dag är han assisterande lagledare för Ros­piggarna. Här berättar han om … Sporten och jobbet ”Jag började köra direkt efter lumpen och då var det ju klart man skulle jobba på Holmen. Jag […]

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Till vardags jobbar Johnny Nilsson som processtekniker på Billingsfors bruk. All annan tid tillbringar han hemma i sin trädgård.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.