Industriarbetarnas tidning

Så får du bäst fart på elden

4 maj, 2021

Skrivet av

TESTET Den dyraste braständaren lovar mest, men levererade inte. Det stod klart när sex eldar tändes i DA:s braständartest.

– Man får då inte ha någon brådska … eller vara frusen … eller hungrig, säger Kenneth Johansson.

Han är en av fyra på Leiabs fönsterfabrik i Vimmerby, som Dagens Arbete tagit hjälp av för att ta reda på hur man bäst får fyr på brasan.

Framför honom pågår en slags lång och utdragen kamp. Arbetskamraterna försöker först med tändstickor. Sedan lyfter de en rykande varm kotte med träpinnar, som en sushibit, till en bättre plats. Allt för att få kotten att brinna.

Braskotten är den första av sex braständare som panelen ska testa. En vanlig tallkotte doppad i stearin som säljs i tilltalande förpackning med nio kottar för 120 till 165 kronor, beroende på återförsäljare. På locket står det att braskotten är mer än dubbelt så effektiv än andra braständare på marknaden.

– Det här är faktiskt en katastrof, eller kottastrof! Tänk om någon som inte är van bara har med sig de här kottarna ut i skogen och verkligen behöver få till en brasa snabbt. Det skulle inte gå. Det är dessutom dyraste alternativet, säger Dan Torkelsson.

Efter flera minuter och mycket engagemang syns eldslågor stiga från kotten.
Något som däremot antändes direkt var en liten tändpåse från Burner. Men panelen imponerades inte av att behöva elda påsens folie, som gav ifrån sig lite svart rök.

Den miljövänliga tändkuben If you care – firelighters, av biomassa höll vad den lovade, både när de gällde brinntid och effektivitet.

Tändpinnen Coghlans – en överdimensionerad tändsticka – fick högt betyg eftersom det finns ett plån på förpackningen att tända på.

Panelen fick också testa hur braständarna klarade sig om de utsatts för väta.
Även om tändullen – ett ihoprullat knytte av träull – rullades i snö tog den snabbt eld och brann i över nio minuter. Tändpåsen stod också emot vätan. Värre var det för kotten. Trots upprepade försök gick den inte att tända.

När sex eldar brann i en cirkel bakom Leiabs fönsterfabrik och röken stack
i ögonen, stod det klart – tändullen var överlägset bäst, enligt en enig panel.

– Tändull kände jag inte ens till. Den var överraskande bra. Både miljövänlig och mest effektiv i samtliga testkriterier, den kommer jag att börja använda, säger Kenneth Johansson.

Brinntiden klockades. Höll braständarna vad de lovade? Se resultatet i faktarutan. Foto: Joel Danell.

Så gjordes testet

De fyra deltagarna fick testa att tända sex brasor med tändstickor och sex olika braständare.

Brinntiden (av braständarna, inte brasan) ställdes mot tillverkarens utlovade brinntid, höll de vad de lovade? Braständarna blöttes också ner för att se funktion vid väta.

Snittbetyg för varje bedömningsgrund har sedan lagts ihop för en totalpoäng.

https://infogram.com/brastandare-1h7k230qje70g2x?live

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Bästa bubblet till tolvslaget

Bästa bubblet till tolvslaget

Pommac och cider i all ära. Nu utmanas de av ett växande utbud mousserande viner utan alkohol. DA:s panel testar sju nyktra bubblare.

Fixa bästa brasan

Fixa bästa brasan

Friluftsliv. Grilla korv, värma sig eller bara mysa. Inget går upp mot en sprakande brasa ute i naturen. Jägaren Fredrik Nyberg visar hur du gör upp eld med tändstål och kniv. Förberedelser innan Att förbereda tändmaterial är A och O när tändstål används. Tändstålet avger gnistor som behöver torrt material för att elden ska få […]

Smart design avgörande i DA:s grilltest

Smart design avgörande i DA:s grilltest

Dyrast grill är inte alltid bäst. Med några smarta enkla designlösningar står sig en billig picknick-grill väl mot märkesgrillen på utflykten. Men glöm inte att kolla att det är okej att grilla där du är!

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Löpande band-tänket präglade inte bara den nya svenska industrin, utan formade också barnafödandet. I boken Kläda blodig skjorta berätta­s hela historien

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

Det dagliga doppet

Det dagliga doppet

”Jag fick deras tillåtelse att fotografera om jag själv tog ett dopp”, berättar fotografen Markku Lähdesmäki. ”Det blev en andlig, uppfriskande – och naturligtvis – hisnande kall upplevelse.”

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.