Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Snabba cash i truck-Sverige

18 maj, 2021

Skrivet av

LEDARE Oseriösa arbetsgivare blundar. Skumraskutbildare säljer. Arbetare skadas. Handeln måste stoppas.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Den svenska Netflix-serien Snabba cash har fått stor uppmärksamhet under våren. Det är en rafflande film om undre världens knarkuppgörelser och de nyrikas milt sagt oseriösa företagande. Ofta finns det kopplingar mellan dessa världar. Cynismen bland aktörerna som struntar i människoliv bara de får sina pengar är påtaglig.

Riktigt så illa är det inte med fusket i truckbranschen, men handeln med falska truckkort är ett problem och leder till livsfarliga arbetsmiljöer ute på industriarbetsplatserna. Dagens Arbetes granskning visar att oseriösa utbildningar och falska truckkort tagit sig in på arbetsplatserna.

– Några har kommit på att det är snabba cash att göra truckkort. På två timmar kan de ”utbilda” tio personer, ge dem truckkort som de kopierat själv och tjäna tio–tjugo tusen kronor. Ibland mer, säger Yusuf som utbildar truckförare till DA.

Yusuf har försökt lyfta frågan om falska truckkort och undermåliga utbildningar. Det är ett modigt renhållningsarbete han bedriver. På senare tid har han fått flera hot mot sig och sin familj.

Regionala skyddsombudet, Johan Nyman, har också reagerat. Efter att en man blev påkörd av en truck inne på ett lager i Göteborg upptäckte Nyman att truckförarna saknade truckkort och inte hade genomgått någon regelrätt utbildning.

Han stoppade då allt arbete med hänvisning till att arbetsmiljön blev för farlig.
Dagen efter hävde Arbetsmiljöverket skyddsstoppet då arbetsgivaren hade meddelat att de sett till att samtliga anställda förare nu hade truckkort.

På de timmarna kan omöjligen en seriös truckutbildning ha genomförts. Två av de anställda som fått utbildningsbevis och truckkort var dessutom på semester när de påstods ha gått igenom utbildningen, berättar Nyman.

Ändå ingrep inte Arbetsmiljöverket mot kortfusket. De har inte någon skyldighet att granska truckkort eller andra utbildningsbevis. Det är dags att se över reglerna.

– Jag känner mig bränd. Du kan plasta in dasspapper och skriva ”Jag kan köra truck”, så duger det som truckkort, konstaterar Nyman.

Truckar är ett av de farligaste arbetsredskapen som finns ute på industrierna. Det sker tusen olyckor med truckar varje år i arbetslivet och antalet olyckor har ökat de senaste fem åren. Tillverkningsindustrin är den bransch där flest skadas i truckolyckor.

Så pågår ”Snabba cash” i truck-Sverige. Oseriösa arbetsgivare blundar. Skumraskutbildare säljer. Arbetare skadas. Handeln med falska truckkort är en dödsfälla och måste stoppas.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Farligt fusk med truckkort

Farligt fusk med truckkort

I ett skåp i Mellansverige finns en pärm. Den är fylld av falska truckkort. Men de flesta kort finns hos förare som kör utan att veta hur.

L: Fler ska våga slå larm på arbets­platserna

L: Fler ska våga slå larm på arbets­platserna

Det måste bli lättare att att rapportera in brister anonymt, skriver Liberalernas Arman Teimouri och Malin Danielsson.

Vi är skydds­ombuden som inte duger

Vi är skydds­ombuden som inte duger

Så här ser våra dagar ut när vi ser till att arbetsplatserna är säkra. Vi räddar liv, skriver regionala skyddsombudet Linda Forså.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Gör verklighet av nollvisionen

Gör verklighet av nollvisionen

Ingen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetsmiljöarbetet står på spel

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och terrorbrott som lyfts fram medan det faktum att otryggheten i arbetslivet är betydligt mer utbredd. Fler dör av jobbrelaterade skäl än […]

Oseriöst av Samhalls VD

Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.

Staten måste återupprätta Samhall

Staten måste återupprätta Samhall

”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

Vår granskning av Samhall

Vår granskning av Samhall i nya numret av Dagens Arbete har hittills fått ett stort genomslag. I går, söndag, började vi publicera en del av granskningen – dels vår nyhet om samhallarbetarna som plockar isär militära granater, dels om samhallarbetarna som tvingas stå utomhus i usel arbetsmiljö och sortera elskrot. Rapport gjorde ett stort inslag […]