Industriarbetarnas tidning

De växte under krisen

1 juni, 2021 - 07:00

Skrivet av

Covid-19 Hur går det egentligen till när man måste anställa eller hyra in personal under en pandemi? I värmländska Kil har de hittat svaren.

När Sara Norström kommer till jobbet tar hon fram sin duttpenna för att stämpla in på pekskärmen. Hon, precis som alla andra, har fått en egen penna som hon får bära med sig på jobbet. Ett hjälpsamt verktyg när hon ska trycka fram en kopp kaffe ur automaten.

Och en påminnelse om att det trots allt pågår en pandemi. För pandemin till trots så har industrisnickaren Sara Norström och arbetskamraterna fått mer att göra.

– Men det är roligt och spännande jobb. Vi jobbar som ett bra team och hjälper varandra på golvet.

På Moelven byggmodul i Kil har produktionen av byggbodar gått på högvarv sedan början på året. Större ordrar och nya kunder har inneburit att företaget har behövt hyra in ytterligare 30 personer till produktionen. Till ett golv där 80 vanligtvis jobbar.

En utmaning och ett arbete som aldrig tar slut, berättar vd Johan Samuelsson.
Erfarna kollegor har kunnat hjälpa de nya att komma in i arbetet när arbetslagen blandats upp. Och ett andra skift har också startat på kvällarna för att det inte ska bli trångt på golvet.

– Det viktigaste är att våra kollegor aldrig ska behöva känna sig oroliga över att vara på jobbet, säger Johan Samuelsson.

Men det hör till industrin, man tar hand om varandra på golvet.

Jonas Johannesson, skyddsombud.

Och han får medhåll av skyddsombudet Jonas Johannesson. Moelven har lyckats hålla sig undan från både utbrott och allvarliga sjukdomsfall. Och det smittskyddsarbete man har jobbat med sedan förra året har varit till stor hjälp när de har blivit flera.

För mycket är sig inte likt på fabriken. I lunch- och fikarummen där man vanligtvis har tid att snacka måste man hålla avstånd. Och rasterna har ändå dragits isär.

– Man får det att funka ändå, folk förstår att saker och ting inte är riktigt som vanligt. Men det hör till industrin, man tar hand om varandra på golvet, säger Jonas.

Och kanske är det just det som varit det viktigaste tror Jonas. Att arbetslaget tillsammans tagit ansvar för varandra. Genom att inte komma till jobbet om man känner sig krasslig, och att respektera avstånd.

Men hur har det då varit att ha ett gäng nya kollegor? Kul tycker både
Jonas Johannesson och Sara Norström.

– Man får ta de chanser som ges när man är ute på golvet, säger Sara Norström.

– Det är trevligt att lära känna nya personer, höra vilka de är och vad de
har gjort innan. Man får hoppas de får chansen att stanna, säger Jonas Johannesson.

Johan Samuelsson, vd, Moelven Byggmodul. 

”Det som funkat förr kanske inte funkar igen”

På Moelvens anläggningar har produktionen inte stoppats någon gång under året. I stället har man snabbtestat personalen för att skapa en trygghet.

– Det är en ständig balansgång för det är ingen som sitter med facit i hand om vilka åtgärder som funkar eller inte funkar. Vi har valt att hålla i gång produktionen och det har inneburit att vi måste jobba aktivt med att förhindra smittspridning.

Hur då?

– En fördel är att vi har fyra produktionshallar i Kil. Varje arbetslag håller sig på sin plats. Och man ska inte röra sig mellan de olika arbetsstationerna. Sen använder vi oss också av snabbtester. Vid minsta misstanke eller bekräftat fall så skärmar vi av det arbetslaget för att förhindra vidare spridning.

Har det försvårat för de inhyrda att bekanta sig med hela arbetsplatsen?

– Vi har trots pandemin kunnat visa och ge en bild av hela fabriken. Vi har helt enkelt fått vara extra noga med att hålla avstånd. Sen blir man en del av ett mindre arbetslag, så man kommer ändå snabbt in i det.

Varför hyr ni in i stället för att anställa?

– Vi saknar resurser att rekrytera till en sådan stor upprampning därför tar vi den hjälpen via bemanningsföretag.

Vad för lärdomar tar ni med er?

– Att det är otroligt viktigt att jobba förebyggande. Men också att saker ständigt förändras. Nu känns det som att vi gjorde rätt val denna gång. Men kommer det kunna funka igen? Man får ständigt omvärdera.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Verktygen för att klara stress och oro

Verktygen för att klara stress och oro

Vi människor har fyra grundläggande strategier för att möta stress och oro. Psykologen Johan Bergstad om vikten av att välja rätt strategi till rätt tillfälle.

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Emilia städar på en skola i Mellansverige och blev nyligen sjuk i covid. Här berättar hon med egna ord.

Hon vill skydda de oskyddade

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

Distriktschefen: Cheferna behöver ses på kontoret

Distriktschefen: Cheferna behöver ses på kontoret

Cheferna behöver vara på kontoret, och ute hos kund. Distriktschefen Henrik Lundberg är tydlig på den punkten. Men när smittan spreds på Samhall i Göteborg skickades tjänstemännen hem i väntan på provsvaren.

Samhallchefer slår larm efter coronautbrott

Samhallchefer slår larm efter coronautbrott

Under hela pandemin har Samhalls chefer i Göteborg tvingats att vara på plats, eller ute hos kund. Nu har covid brutit ut och chefer smittat ner varandra.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.