Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

Verktygen för att klara stress och oro

11 juni, 2021

Skrivet av Johan Bergstad

Krönika Vi människor har fyra grundläggande strategier för att möta stress och oro. Psykologen Johan Bergstad om vikten av att välja rätt strategi till rätt tillfälle.

Johan Bergstad är psykolog och föreläsare. Foto: Johanna Hanno

Redan innan pandemin var vi enligt olika undersökningar mer stressade än någonsin. Covid-19 gjorde inte precis saken bättre. Du som är skyddsombud behöver ofta både möta dina egna känslor – och arbetskamraternas. Av olika skäl kan det vara lätt att sätta andra i första rummet, men det blir som att ge alla andra syrgas på flygplanet utom en själv. Inte så hållbart i längden.

Jag ska här dela med mig av fyra grundläggande strategier som vi människor har för att möta stress och oro: lösningsfokus, känslomässigt stöd, meningsinriktat förhållningssätt och undvikande.

Lösningsfokus innebär att du försöker hitta en lösning på ett problem. Om en maskin på arbetsplatsen krånglar är det naturligt att åtgärda det. Men ibland finns det inte någon lösning, till exempel om du eller kollegor har mycket oro för att bli smittade trots att ni följer alla restriktioner. Då kan det vara mer hjälpsamt att få känslomässigt stöd genom att prata med någon som kan lyssna med ett öppet sinne. Den här strategin kan också bestå av fysisk närhet. Att få en kram av sin partner, ge sig själv lite massage eller att kela med ett husdjur frigör kroppens lugn- och ro-hormoner. Det här kan låta mjukt och flummigt, men har i forskning visat sig effektivt.

Meningsinriktat förhållningssätt då? Ibland kan det vara svårt att se någon som helst mening i tillvaron. Kanske är det först längre fram som vi kan se att vi lärt oss saker just tack vare olika utmaningar, precis som draken behöver motvind för att lyfta.

Vi människor undviker normalt sett obehagliga saker. Kommer vi åt en het platta drar vi bort handen. På samma sätt vill många sopa konflikter under mattan, eller dövar olika känslor genom alkohol och sötsaker. Men undvikande kan också vara konstruktivt om vi hittar sätt som hjälper och inte stjälper oss. Du kan för en stund distrahera dig från oro genom att titta på en bra film eller ägna dig åt något annat som ger näring.

Sedan behöver du förstås ändå möta även jobbiga känslor. Stress och oro är i sig inte farliga om du har verktyg för att hantera dem. Förutom de fyra strategierna kan du hantera utmaningar genom fysisk aktivitet, att umgås med vänner eller odla ett intresse. Många har också glädje av att stärka sin närvaro här och nu. Ett bra fokus kan ge en inre stabilitet så att du kan låta oron få både komma och gå. Livet är ofta hanterbart här och nu, men ibland drar tankarna iväg oss in i ovisshet och oro. Är du närvarande med det du gör kanske du märker att de stressande tankarna tappar lite av sin kraft.

Det kan vara bra att medvetet välja vilket eller vilka av de fyra förhållningssätten du vill använda olika gånger. Får du punktering på bilen är lösningsfokus troligen att föredra. 

Ibland kan även stress och oro på jobbet bero på problem som kan lösas. Jag har till exempel träffat många som inte har haft tydliga arbetsbeskrivningar, vilket gett upphov till stress. Handlar det om oro runt pandemin är det kanske mer konstruktivt att använda någon av de andra förhållningssätten.

Även om det kan vara svårt att sätta sig själv i första rummet så är vi samtidigt ofta bra på att ta hand om oss. Vi ger oss mat, tak över huvudet och så vidare. Men vi behöver också komma ihåg att våra behov är lika viktiga som alla andras.
Så ge dig själv näring just i dag, så att du kan fortsätta vara till glädje för andra. 

Johan Bergstad är psykolog, föreläsare och författare till boken Hjärnfokus.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Expertens råd för digitala möten

Expertens råd för digitala möten

Vad bör man som grupp tänka på inför ett möte eller förhandling via skärm? Här ger psykologen och fokusexperten Johan Bergstad några användbara tips och råd.

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

Nano kan bli en ny asbestskandal

Nano kan bli en ny asbestskandal

Facken och arbetsgivarna måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Äntligen vågar vi se lite framåt

Äntligen vågar vi se lite framåt

Med vaccinet i armen kan vi försiktigt börja drömma om ett händelserikt 2022, med många verkliga möten, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vad jag ska kramas när det här är över

Vad jag ska kramas när det här är över

Johan Airijoki: Efter pandemin vill jag gå loss med kindpussarna.

De växte under krisen

De växte under krisen

Hur går det egentligen till när man måste anställa eller hyra in personal under en pandemi? I värmländska Kil har de hittat svaren.

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Emilia städar på en skola i Mellansverige och blev nyligen sjuk i covid. Här berättar hon med egna ord.

Hon vill skydda de oskyddade

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Att vara stötdämparen i systemet

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?