Expertens råd för digitala möten
Vad bör man som grupp tänka på inför ett möte eller förhandling via skärm? Här ger psykologen och fokusexperten Johan Bergstad några användbara tips och råd.
Industriarbetarnas tidning
Krönika Vi människor har fyra grundläggande strategier för att möta stress och oro. Psykologen Johan Bergstad om vikten av att välja rätt strategi till rätt tillfälle.
Redan innan pandemin var vi enligt olika undersökningar mer stressade än någonsin. Covid-19 gjorde inte precis saken bättre. Du som är skyddsombud behöver ofta både möta dina egna känslor – och arbetskamraternas. Av olika skäl kan det vara lätt att sätta andra i första rummet, men det blir som att ge alla andra syrgas på flygplanet utom en själv. Inte så hållbart i längden.
Jag ska här dela med mig av fyra grundläggande strategier som vi människor har för att möta stress och oro: lösningsfokus, känslomässigt stöd, meningsinriktat förhållningssätt och undvikande.
Lösningsfokus innebär att du försöker hitta en lösning på ett problem. Om en maskin på arbetsplatsen krånglar är det naturligt att åtgärda det. Men ibland finns det inte någon lösning, till exempel om du eller kollegor har mycket oro för att bli smittade trots att ni följer alla restriktioner. Då kan det vara mer hjälpsamt att få känslomässigt stöd genom att prata med någon som kan lyssna med ett öppet sinne. Den här strategin kan också bestå av fysisk närhet. Att få en kram av sin partner, ge sig själv lite massage eller att kela med ett husdjur frigör kroppens lugn- och ro-hormoner. Det här kan låta mjukt och flummigt, men har i forskning visat sig effektivt.
Meningsinriktat förhållningssätt då? Ibland kan det vara svårt att se någon som helst mening i tillvaron. Kanske är det först längre fram som vi kan se att vi lärt oss saker just tack vare olika utmaningar, precis som draken behöver motvind för att lyfta.
Vi människor undviker normalt sett obehagliga saker. Kommer vi åt en het platta drar vi bort handen. På samma sätt vill många sopa konflikter under mattan, eller dövar olika känslor genom alkohol och sötsaker. Men undvikande kan också vara konstruktivt om vi hittar sätt som hjälper och inte stjälper oss. Du kan för en stund distrahera dig från oro genom att titta på en bra film eller ägna dig åt något annat som ger näring.
Sedan behöver du förstås ändå möta även jobbiga känslor. Stress och oro är i sig inte farliga om du har verktyg för att hantera dem. Förutom de fyra strategierna kan du hantera utmaningar genom fysisk aktivitet, att umgås med vänner eller odla ett intresse. Många har också glädje av att stärka sin närvaro här och nu. Ett bra fokus kan ge en inre stabilitet så att du kan låta oron få både komma och gå. Livet är ofta hanterbart här och nu, men ibland drar tankarna iväg oss in i ovisshet och oro. Är du närvarande med det du gör kanske du märker att de stressande tankarna tappar lite av sin kraft.
Det kan vara bra att medvetet välja vilket eller vilka av de fyra förhållningssätten du vill använda olika gånger. Får du punktering på bilen är lösningsfokus troligen att föredra.
Ibland kan även stress och oro på jobbet bero på problem som kan lösas. Jag har till exempel träffat många som inte har haft tydliga arbetsbeskrivningar, vilket gett upphov till stress. Handlar det om oro runt pandemin är det kanske mer konstruktivt att använda någon av de andra förhållningssätten.
Även om det kan vara svårt att sätta sig själv i första rummet så är vi samtidigt ofta bra på att ta hand om oss. Vi ger oss mat, tak över huvudet och så vidare. Men vi behöver också komma ihåg att våra behov är lika viktiga som alla andras.
Så ge dig själv näring just i dag, så att du kan fortsätta vara till glädje för andra.
Johan Bergstad är psykolog, föreläsare och författare till boken Hjärnfokus.