Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

Verktygen för att klara stress och oro

11 juni, 2021

Skrivet av Johan Bergstad

Krönika Vi människor har fyra grundläggande strategier för att möta stress och oro. Psykologen Johan Bergstad om vikten av att välja rätt strategi till rätt tillfälle.

Johan Bergstad är psykolog och föreläsare. Foto: Johanna Hanno

Redan innan pandemin var vi enligt olika undersökningar mer stressade än någonsin. Covid-19 gjorde inte precis saken bättre. Du som är skyddsombud behöver ofta både möta dina egna känslor – och arbetskamraternas. Av olika skäl kan det vara lätt att sätta andra i första rummet, men det blir som att ge alla andra syrgas på flygplanet utom en själv. Inte så hållbart i längden.

Jag ska här dela med mig av fyra grundläggande strategier som vi människor har för att möta stress och oro: lösningsfokus, känslomässigt stöd, meningsinriktat förhållningssätt och undvikande.

Lösningsfokus innebär att du försöker hitta en lösning på ett problem. Om en maskin på arbetsplatsen krånglar är det naturligt att åtgärda det. Men ibland finns det inte någon lösning, till exempel om du eller kollegor har mycket oro för att bli smittade trots att ni följer alla restriktioner. Då kan det vara mer hjälpsamt att få känslomässigt stöd genom att prata med någon som kan lyssna med ett öppet sinne. Den här strategin kan också bestå av fysisk närhet. Att få en kram av sin partner, ge sig själv lite massage eller att kela med ett husdjur frigör kroppens lugn- och ro-hormoner. Det här kan låta mjukt och flummigt, men har i forskning visat sig effektivt.

Meningsinriktat förhållningssätt då? Ibland kan det vara svårt att se någon som helst mening i tillvaron. Kanske är det först längre fram som vi kan se att vi lärt oss saker just tack vare olika utmaningar, precis som draken behöver motvind för att lyfta.

Vi människor undviker normalt sett obehagliga saker. Kommer vi åt en het platta drar vi bort handen. På samma sätt vill många sopa konflikter under mattan, eller dövar olika känslor genom alkohol och sötsaker. Men undvikande kan också vara konstruktivt om vi hittar sätt som hjälper och inte stjälper oss. Du kan för en stund distrahera dig från oro genom att titta på en bra film eller ägna dig åt något annat som ger näring.

Sedan behöver du förstås ändå möta även jobbiga känslor. Stress och oro är i sig inte farliga om du har verktyg för att hantera dem. Förutom de fyra strategierna kan du hantera utmaningar genom fysisk aktivitet, att umgås med vänner eller odla ett intresse. Många har också glädje av att stärka sin närvaro här och nu. Ett bra fokus kan ge en inre stabilitet så att du kan låta oron få både komma och gå. Livet är ofta hanterbart här och nu, men ibland drar tankarna iväg oss in i ovisshet och oro. Är du närvarande med det du gör kanske du märker att de stressande tankarna tappar lite av sin kraft.

Det kan vara bra att medvetet välja vilket eller vilka av de fyra förhållningssätten du vill använda olika gånger. Får du punktering på bilen är lösningsfokus troligen att föredra. 

Ibland kan även stress och oro på jobbet bero på problem som kan lösas. Jag har till exempel träffat många som inte har haft tydliga arbetsbeskrivningar, vilket gett upphov till stress. Handlar det om oro runt pandemin är det kanske mer konstruktivt att använda någon av de andra förhållningssätten.

Även om det kan vara svårt att sätta sig själv i första rummet så är vi samtidigt ofta bra på att ta hand om oss. Vi ger oss mat, tak över huvudet och så vidare. Men vi behöver också komma ihåg att våra behov är lika viktiga som alla andras.
Så ge dig själv näring just i dag, så att du kan fortsätta vara till glädje för andra. 

Johan Bergstad är psykolog, föreläsare och författare till boken Hjärnfokus.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Expertens råd för digitala möten

Expertens råd för digitala möten

Vad bör man som grupp tänka på inför ett möte eller förhandling via skärm? Här ger psykologen och fokusexperten Johan Bergstad några användbara tips och råd.

Vad jag ska kramas när det här är över

Vad jag ska kramas när det här är över

Johan Airijoki: Efter pandemin vill jag gå loss med kindpussarna.

De växte under krisen

De växte under krisen

Hur går det egentligen till när man måste anställa eller hyra in personal under en pandemi? I värmländska Kil har de hittat svaren.

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Emilia städar på en skola i Mellansverige och blev nyligen sjuk i covid. Här berättar hon med egna ord.

Hon vill skydda de oskyddade

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

Distriktschefen: Cheferna behöver ses på kontoret

Distriktschefen: Cheferna behöver ses på kontoret

Cheferna behöver vara på kontoret, och ute hos kund. Distriktschefen Henrik Lundberg är tydlig på den punkten. Men när smittan spreds på Samhall i Göteborg skickades tjänstemännen hem i väntan på provsvaren.

Samhallchefer slår larm efter coronautbrott

Samhallchefer slår larm efter coronautbrott

Under hela pandemin har Samhalls chefer i Göteborg tvingats att vara på plats, eller ute hos kund. Nu har covid brutit ut och chefer smittat ner varandra.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.