Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Äntligen vågar vi se lite framåt

10 november, 2021

Skrivet av Mikael Lilja

Krönika Med vaccinet i armen kan vi försiktigt börja drömma om ett händelserikt 2022, med många verkliga möten.

Mikael Lilja är förste vice ordförande för Pappers och skriver denna månad i stället för ordföranden Pontus Georgsson.

Vi går mot vinter. Pandemin börjar förhoppningsvis sakta klinga av och jag tänkte försöka mig på att göra en försiktig reflektion över en märklig tid. Det finns en uttalad förhoppning och läntan efter att allt ska bli som vanligt igen. Vi kan börja träffas i den utsträckning vi vill, vi kan delta i vilka frititidsaktiviter vi vill. Vi kan helt enkelt börja leva igen.

Pandemin har drabbat oss alla på olika sätt. Ekonomiskt, känslomässigt, en del har blivit svårt sjuka, andra så svårt sjuka att man tyvärr har lämnat oss för alltid.

Pappers medlemmar har inte kunnat arbeta hemifrån. Ni har enträget gått till arbetet varje skift, vilket inneburit en större utmaning än vanligt. Chefer och administrativ personal har i stor omfattning arbetat hemifrån och det är inte sällan ni har fått kliva fram och ta ett ansvar som ni definitivt inte har betalt för.

I värsta fall har ni kanske även varit beredda att ta lite större risker, köra lite mer underbemannade än vanligt. Allt för att fabrikerna ska gå. Vi är ju produktionsmänniskor, gör vårt yttersta.

Därutöver har det varit och är kraftiga restriktioner kopplat till just arbetsplatserna, som inte sällan har varit mer långtgående än i övriga samhället. Rutinmässiga covidtester har blivit ett ovälkommet inslag i vardagen och arbetsdagen har inletts med irriterade slemhinnor och ibland med näsblod.

Vi får hoppas att våra arbetsgivare minns alla uppoffringar i kommande avtalsrörelser.

Branschen har med vissa tråkiga undantag gått bra under pandemin, vissa produkter har varit extremt efterfrågade. Toalettpapper har blivit en symbol för svenska folkets krismedvetenhet.

Den fackliga verksamheten har även den hållit ihop. Våra förtroendevalda har blixtsnabbt tagit till sig ny teknik för att ersätta fysiska möten med digitala.

Nu ser vi med tillförsikt fram mot 2022, då Ung 2022 ska genomföras, vi har en avtalsrörelse, en kongress, det är riksdagsval. Sammantaget ett år med mycket aktiviteter, många resor och förhoppningsvis många samtal med er medlemmar ute på arbetsplatserna.

Därför avslutar jag min sammanfattning av pandemin så här långt med en vädjan, eller snarare det som är förutsättningen för att samhället ska kunna börja fungera: Att så många som möjligt vaccinerar sig.

Jag gör det för mina föräldrars skull, mina barns, för de sjuka och äldre. Och som om inte det vore nog minskar dessutom risken för att jag själv ska bli allvarligt sjuk.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

Arbetsmarknadspolitiken måste bli mer aktiv igen, inte avvecklas, skriver Ulf Dahlsten, tidigare  statssekreterare hos Olof Palme och författare till boken ”Efter Coronan. Svensk Modell i Kris”.

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

Kommer Coronakrisen att lära oss att uppslukas mindre och engagera oss mer i arbetet? Författaren Jan-Ewert Strömbäck funderar på framtidens arbetsliv med hjälp av Folke Fridell.

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

Klimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

Pandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

S behöver gå i opposition – mot S

S behöver gå i opposition – mot S

”Socialdemokratin har gått vilse i sin anpassning till den liberala högern. Vi behöver skaka liv i den folkrörelse som
en gång var”, skriver Pappers första vice ordförandeMikael Lilja.

Nu kan vi få allt på ett bräde

Nu kan vi få allt på ett bräde

Per-Olof Sjöö: När vardagen startar efter pandemin har vi chansen att bygga ett mer rättvist och klimatsmart samhälle.

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Välkommen till jobbet, alla nya!

Att ta emot sommarjobbare är viktigt, för arbetsplatsen, för samhället och för oss som människor, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vad jag ska kramas när det här är över

Vad jag ska kramas när det här är över

Johan Airijoki: Efter pandemin vill jag gå loss med kindpussarna.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.