Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Äntligen vågar vi se lite framåt

10 november, 2021

Skrivet av Mikael Lilja

Krönika Med vaccinet i armen kan vi försiktigt börja drömma om ett händelserikt 2022, med många verkliga möten.

Mikael Lilja är förste vice ordförande för Pappers och skriver denna månad i stället för ordföranden Pontus Georgsson.

Vi går mot vinter. Pandemin börjar förhoppningsvis sakta klinga av och jag tänkte försöka mig på att göra en försiktig reflektion över en märklig tid. Det finns en uttalad förhoppning och läntan efter att allt ska bli som vanligt igen. Vi kan börja träffas i den utsträckning vi vill, vi kan delta i vilka frititidsaktiviter vi vill. Vi kan helt enkelt börja leva igen.

Pandemin har drabbat oss alla på olika sätt. Ekonomiskt, känslomässigt, en del har blivit svårt sjuka, andra så svårt sjuka att man tyvärr har lämnat oss för alltid.

Pappers medlemmar har inte kunnat arbeta hemifrån. Ni har enträget gått till arbetet varje skift, vilket inneburit en större utmaning än vanligt. Chefer och administrativ personal har i stor omfattning arbetat hemifrån och det är inte sällan ni har fått kliva fram och ta ett ansvar som ni definitivt inte har betalt för.

I värsta fall har ni kanske även varit beredda att ta lite större risker, köra lite mer underbemannade än vanligt. Allt för att fabrikerna ska gå. Vi är ju produktionsmänniskor, gör vårt yttersta.

Därutöver har det varit och är kraftiga restriktioner kopplat till just arbetsplatserna, som inte sällan har varit mer långtgående än i övriga samhället. Rutinmässiga covidtester har blivit ett ovälkommet inslag i vardagen och arbetsdagen har inletts med irriterade slemhinnor och ibland med näsblod.

Vi får hoppas att våra arbetsgivare minns alla uppoffringar i kommande avtalsrörelser.

Branschen har med vissa tråkiga undantag gått bra under pandemin, vissa produkter har varit extremt efterfrågade. Toalettpapper har blivit en symbol för svenska folkets krismedvetenhet.

Den fackliga verksamheten har även den hållit ihop. Våra förtroendevalda har blixtsnabbt tagit till sig ny teknik för att ersätta fysiska möten med digitala.

Nu ser vi med tillförsikt fram mot 2022, då Ung 2022 ska genomföras, vi har en avtalsrörelse, en kongress, det är riksdagsval. Sammantaget ett år med mycket aktiviteter, många resor och förhoppningsvis många samtal med er medlemmar ute på arbetsplatserna.

Därför avslutar jag min sammanfattning av pandemin så här långt med en vädjan, eller snarare det som är förutsättningen för att samhället ska kunna börja fungera: Att så många som möjligt vaccinerar sig.

Jag gör det för mina föräldrars skull, mina barns, för de sjuka och äldre. Och som om inte det vore nog minskar dessutom risken för att jag själv ska bli allvarligt sjuk.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Lika svårt som att neka busschaufförer rätten att gå på toa bör det vara att neka pappersarbetare rätten att få ut sin ledighet.

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

Arbetsmarknadspolitiken måste bli mer aktiv igen, inte avvecklas, skriver Ulf Dahlsten, tidigare  statssekreterare hos Olof Palme och författare till boken ”Efter Coronan. Svensk Modell i Kris”.

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

Kommer Coronakrisen att lära oss att uppslukas mindre och engagera oss mer i arbetet? Författaren Jan-Ewert Strömbäck funderar på framtidens arbetsliv med hjälp av Folke Fridell.

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

Klimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

Pandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

S behöver gå i opposition – mot S

S behöver gå i opposition – mot S

”Socialdemokratin har gått vilse i sin anpassning till den liberala högern. Vi behöver skaka liv i den folkrörelse som
en gång var”, skriver Pappers första vice ordförandeMikael Lilja.

Industrin viktigare än någonsin

Industrin viktigare än någonsin

När andra delar av samhället nu vill bli miljövänliga behöver de pappersindustrins gröna produkter, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.