Hur har du det på jobbet under pandemin?
Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.
Industriarbetarnas tidning
17 december, 2021 - 07:55
Skrivet av Anna Julius
I ett slag försvann nästan alla kunderna. När norrmännen inte längre kan ta sig över gränsen för att shoppa kommer de inte heller till bilverkstan.
Olika regler har gällt för inresa i Norge beroende på om man kommer från ett område som klassas som grönt, orange eller rött. I november införde Norge hårdare inreseregler. Resande från alla områden måste fylla i ett inreseregistreringsformulär, visa covidbevis och testa sig vid ankomst.
Ovaccinerade ska sitta i karantän. Senaste informationen finns här:
helsenorge.no/koronavirus/reise
För att resa in i Sverige krävs ett negativt PCR-test. Svenska medborgare, bosatta i Sverige och barn under 12 är undantagna.
Denna text uppdaterades den 11 januari. Reglerna kan ändras snabbt. Titta vad som gäller angående restriktioner vid resa mellan Norge ochSverige på Grensetjänstens sida.
För bara två år sedan var gränsen mellan Sverige och Norge mest ett streck på kartan. Åkte man från Sverige till Norge så blev lönerna högre och bensinen billigare. Åkte man åt andra hållet, in i Sverige, blev de flesta andra varor billigare. Prisskillnaden fick norrmän att korsa gränsen, och gigantiska köpcentrum poppade upp i orter som Töcksfors och Charlottenberg i Värmland för ett femtontal år sedan.
Så kom coronan, och det blev tvärstopp för gränshandeln. Att resa mellan länderna blev plötsligt krångligt eller omöjligt. Tvärstopp blev det också i bilverkstan Gränsverkstad, som ligger i parkeringsgaraget i det stora köpcentret i Töcksfors. Dit åkte många norrmän för att fixa sin bil när de ändå var och shoppade.
– När norska myndigheter bestämde att stänga gränsen, så tror jag att drygt 98 procent av våra kunder försvann, säger verkstadschef Erik Wignell Millán.
Perioden sedan dess har varit en berg och dal-bana. En dag kunde norrmännen åka in i Värmland och tillbaka, en annan dag gick det inte, beroende på hur smittläget såg ut och vilken färg de norska myndigheterna gav regionen på kartan.
Värmland har under flera tillfällen varit rött på kartan, vilket betytt att den som reser in i Norge därifrån måste sitta i karantän. Under hösten har regionen oftast varit orange, alltså inget karantänkrav, men den 26 november införde Norge hårda inreseregler från hela Sverige med krav på registrering och covidbevis.
I dag har Sverige de hårdaste reglerna, även för vaccinerade. Sedan den 28 december krävs ett negativt PCR-test för inresa om man inte är svensk medborgare.
– Det hjälper ju inte direkt, säger Erik Wignell Millán, som återigen ser hur gallerian tömts på folk.
Även under de perioder som gränsen varit öppen har det gått trögt för Gränsverkstad.
– Kunderna har inte velat ta risker trots att det är tillåtet att köra in, säger Erik Wignell Millán.
Han tror att det dels handlar om rädsla för smitta, men också att bilen inte varit högprioriterad när folk inte varit säkra på att de har sitt jobb kvar om några månader.
Alla kollektivare på verkstaden har varit korttidspermitterade, och bara jobbat 20 procent. Erik själv har jobbat 40 procent, för att ändå hålla verkstaden öppen.
Verkstan har kunnat behålla all personal, och Erik säger att det varit en trygghet att vara ägda av ett större företag, KGK.
Men det lär ändå dröja innan relationerna över gränsen är normala igen och kunderna är tillbaka som förut. Erik Wignell Millán försöker ändå vara optimistisk.
– Jag kan inte klandra kunder som inte kommer, vi får nischa oss på något annat sätt.
Nu hoppas han i stället att påskhandeln kommer igång ordentligt.
– Det är det man får se fram emot.
Stängda övergångar, oklara bestämmelser och ständigt ändrade inreseregler. Vid gränsen mellan Norge och Sverige är inget sig likt efter coronans utbrott.
Grensetjänsten har som uppgift att hjälpa både norska och svenska företag och enskilda med etablering och jobb på andra sidan gränsen. Under pandemin har de fått lägga mycket av sina vanliga arbetsuppgifter åt sidan för att helt ägna sig åt frågor som rör coronan, säger Madelene Kutt.
Hon sitter i Charlottenberg där det, liksom i Töcksfors, byggts upp ett stort köpcentrum helt inriktat på gränshandel.
– Det var helt absurt när man gick in i de stora butikerna och det var helt tomt, säger hon.
Hon berättar att mataffärerna fyllt frysdiskarna med pulvermos och andra torrvaror för att det inte ska se tomt ut, och att svenskar kunnat fynda fläskfilé med kort datum när inga norrmän kunnat komma och köpa den.
I Norge å andra sidan har många arbetsplatser brist på folk när svenskar har problem att åka in i Norge – eller helt enkelt inte vill.
Under hösten steg smittan i Norge, och vad som händer när den en dag går ner vet ingen. Madelene Kutt säger att hon och arbetskamraterna diskuterar mycket vad som händer ”post corona”. Kommer grannländerna någonsin tillbaka till det som varit?
– Det kommer att krävas jättemycket för att reparera detta, det är en stor skada som skett.