Industriarbetarnas tidning

Tomt i verkstan när gränsen stängde

17 december, 2021 - 07:55

Skrivet av

I ett slag försvann nästan alla kunderna. När norrmännen inte längre kan ta sig över gränsen för att shoppa kommer de inte heller till bilverkstan.

regler vid norgeresa

Olika regler har gällt för inresa i Norge beroende på om man kommer från ett område som klassas som grönt, orange eller rött. I november införde Norge hårdare inreseregler. Resande från alla områden måste fylla i ett inreseregistreringsformulär, visa covidbevis och testa sig vid ankomst.

Ovaccinerade ska sitta i karantän. Senaste informationen finns här:
helsenorge.no/koronavirus/reise

För att resa in i Sverige krävs ett negativt PCR-test. Svenska medborgare, bosatta i Sverige och barn under 12 är undantagna.

Denna text uppdaterades den 11 januari. Reglerna kan ändras snabbt. Titta vad som gäller angående restriktioner vid resa mellan Norge ochSverige på Grensetjänstens sida.

För bara två år sedan var gränsen mellan Sverige och Norge mest ett streck på kartan. Åkte man från Sverige till Norge så blev lönerna högre och bensinen billigare. Åkte man åt andra hållet, in i Sverige, blev de flesta andra varor billigare. Prisskillnaden fick norrmän att korsa gränsen, och gigantiska köpcentrum poppade upp i orter som Töcksfors och Charlottenberg i Värmland för ett femtontal år sedan.

Så kom coronan, och det blev tvärstopp för gränshandeln. Att resa mellan länderna blev plötsligt krångligt eller omöjligt. Tvärstopp blev det också i bilverkstan Gränsverkstad, som ligger i parkeringsgaraget i det stora köpcentret i Töcksfors. Dit åkte många norrmän för att fixa sin bil när de ändå var och shoppade.

– När norska myndigheter bestämde att stänga gränsen, så tror jag att drygt 98 procent av våra kunder försvann, säger verkstadschef Erik Wignell Millán.

Perioden sedan dess har varit en berg och dal-bana. En dag kunde norrmännen åka in i Värmland och tillbaka, en annan dag gick det inte, beroende på hur smittläget såg ut och vilken färg de norska myndigheterna gav regionen på kartan.

Värmland har under flera tillfällen varit rött på kartan, vilket betytt att den som reser in i Norge därifrån måste sitta i karantän. Under hösten har regionen oftast varit orange, alltså inget karantänkrav, men den 26 november införde Norge hårda inreseregler från hela Sverige med krav på registrering och covidbevis.

I dag har Sverige de hårdaste reglerna, även för vaccinerade. Sedan den 28 december krävs ett negativt PCR-test för inresa om man inte är svensk medborgare.

– Det hjälper ju inte direkt, säger Erik Wignell Millán, som återigen ser hur gallerian tömts på folk.

Även under de perioder som gränsen varit öppen har det gått trögt för Gränsverkstad.

– Kunderna har inte velat ta risker trots att det är tillåtet att köra in, säger Erik Wignell Millán.

Han tror att det dels handlar om rädsla för smitta, men också att bilen inte varit högprioriterad när folk inte varit säkra på att de har sitt jobb kvar om några månader.

Alla kollektivare på verkstaden har varit korttidspermitterade, och bara jobbat 20 procent. Erik själv har jobbat 40 procent, för att ändå hålla verkstaden öppen.

Köpcentret i Töcksfors har helt levt på norrmän. Foto: Øyvind Lund

Verkstan har kunnat behålla all personal, och Erik säger att det varit en trygghet att vara ägda av ett större företag, KGK.

Men det lär ändå dröja innan relationerna över gränsen är normala igen och kunderna är tillbaka som förut. Erik Wignell Millán försöker ändå vara optimistisk.

– Jag kan inte klandra kunder som inte kommer, vi får nischa oss på något annat sätt.

Nu hoppas han i stället att påskhandeln kommer igång ordentligt.

– Det är det man får se fram emot.

Foto: Øyvind Lund

”Det är en stor skada som skett”

Stängda övergångar, oklara bestämmelser och ständigt ändrade inreseregler. Vid gränsen mellan Norge och Sverige är inget sig likt efter coronans utbrott.

Grensetjänsten har som uppgift att hjälpa både norska och svenska företag och enskilda med etablering och jobb på andra sidan gränsen. Under pandemin har de fått lägga mycket av sina vanliga arbetsuppgifter åt sidan för att helt ägna sig åt frågor som rör coronan, säger Madelene Kutt.

Hon sitter i Charlottenberg där det, liksom i Töcksfors, byggts upp ett stort köpcentrum helt inriktat på gränshandel.

– Det var helt absurt när man gick in i de stora butikerna och det var helt tomt, säger hon.

Hon berättar att mataffärerna fyllt frysdiskarna med pulvermos och andra torrvaror för att det inte ska se tomt ut, och att svenskar kunnat fynda fläskfilé med kort datum när inga norrmän kunnat komma och köpa den.

I Norge å andra sidan har många arbetsplatser brist på folk när svenskar har problem att åka in i Norge – eller helt enkelt inte vill.

Under hösten steg smittan i Norge, och vad som händer när den en dag går ner vet ingen. Madelene Kutt säger att hon och arbetskamraterna diskuterar mycket vad som händer ”post corona”. Kommer grannländerna någonsin tillbaka till det som varit?

– Det kommer att krävas jättemycket för att reparera detta, det är en stor skada som skett.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

”Det har iallafall blivit färre möten”

”Det har iallafall blivit färre möten”

Vissa riskerar frivilligt att smitta eller smittas när de julhandlar i gallerian, andra drar på sig blåstället och går till jobbet som vanligt, skriver Marcus Raihle.

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Nästan alla massa- och pappersbruk i Sverige har haft en eller flera anställda som insjuknat i covid-19.
”Det var inte helt oväntat”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson, som själv drabbats av sjukdomen.

Stoppa smittan allas ansvar

Läget är allvarligt. Det vi i somras trodde skulle vara en höst av lättnader för att allt gick åt rätt håll har nu förbytts i djup oro över en smittspridning som bara ökar. En andra våg tycks obönhörligen ha svept över Europa liksom Sverige. Regeringen och folkhälsomyndigheten inför därför nu stränga restriktioner som innebär att […]

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Noga planerat inför säkert stopp

Noga planerat inför säkert stopp

Underhållsstopp och coronapandemi betyder smittrisk. På Smurfit Kappa i Piteå planerades stoppet därför in i minsta detalj.

Detta gäller vid korttidsarbete

Detta gäller vid korttidsarbete

Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Tack alla kämpar – vi behöver er

Tack alla kämpar – vi behöver er

Kraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.