Industriarbetarnas tidning

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

8 juni, 2021

Skrivet av Johan Danielsson

DEBATT Ska man vara seriös i sitt försvar av den svenska modellen måste man också visa intresse för att bekämpa låglönekonkurrensen på EU:s arbetsmarknad, skriver Johan Danielsson (S). 

Om skribenten:

Johan Danielsson är Europaparlamentariker för Socialdemokraterna.

Fel utformad utgör en europeisk minimilönelagstiftning ett reellt hot mot den svenska kollektivavtalsmodellen. Vi socialdemokrater försöker stadigt bygga en majoritet för att den svenska modellen ska skyddas, samtidigt som låglönekonkurrensen inom EU bekämpas.

”Ända sedan de gamla grekerna” är ett vanligt uttryck för något som pågått under längre tid. Riktigt så länge har inte frågan om europeiska minimilöner varit aktuell, men en övergripande vilja för gemensamma EU-regler om minimilöner har varit på tapeten i decennier. Först när Tyskland lagstiftade om egna minimilöner och Storbritannien lämnade unionen öppnades vägen för ett lagstiftningsförslag, som EU-kommissionen slutligen presenterade i höstas.

Både fack och arbetsgivare varnade tidigt för att den svenska modellen hotas av EU-kommissionens klåfingriga förslag. Nu finns dock en majoritet i både Europaparlamentet och till synes även bland Europas medlemsländer för en europeisk lagstiftning om minimilöner.

Som i alla andra förhandlingar gäller det att vara inlyssnande och ödmjuk mot varandra, oavsett om det är partivänner eller andra parlamentskollegor. Vill man på riktigt skydda den svenska modellen från minimilönelagar måste vi nu samla en majoritet av vänner i Europa som förstår vad som står på spel på svensk arbetsmarknad. För att vi ska lyckas måste vi få med oss en del av den majoritet som vill ha lagstiftning och övertyga dem om att deras mål kan nås även med ett svenskt undantag från denna lagstiftning.

Det går att förstå tanken bakom minimilöneförslaget. Antalet människor som arbetar heltid och ändock lever i fattigdom är växande i Europa. I Lettland är minimilönen motsvarande 4300 kronor i månaden, i Polen 6100 kronor. Två timmar med bil från Wien ligger länder där minimilönen är under hälften av Österrikes.

Det är mot den bakgrunden som många politiker och fackförbund vill se en anständig nivå, som även kan utgöra ett golv i den låglönekonkurrens son hotar Europas välstånd, konkurrenskraft och sociala sammanhållning.

Men kommissionens förslag riskerar att få negativa konsekvenser för vår svenska arbetsmarknadsmodell där självständiga parter genom kollektivavtal gör upp om lönerna. Stadigt och målmedvetet försöker vi därför bygga en majoritet för en lösning där lagstiftningen kan antas men med ett tydligt undantag för vår svenska modell.

Det finns en bred enighet från fack och arbetsgivare och samtliga svenska Europaparlamentariker i denna fråga. Tyvärr ägnar sig dock borgerliga politiker en avsevärd energi på en hemmasnickrad debatt med det enda syftet att underminera vår statsminister Stefan Löfven. I stället för att samarbeta om att lösa sakfrågan vill man plocka billiga politiska poänger genom att påstå att förslaget om minimilöner är en konsekvens av det sociala toppmötet i Göteborg och regeringens stöd till den europeiska pelaren för sociala rättigheter. Det är en rökridå.  

Det är bra att vi är eniga om att vi ska försvara den svenska modellen mot de risker som EU-regler kring minimilöner innebär. Men ska man vara seriös i sitt försvar av den svenska modellen måste man också visa intresse för att bekämpa låglönekonkurrensen på EU:s arbetsmarknad. Detta vägrar borgerliga politiker konsekvent att göra.

Även nationellt är agendan en annan. Vi ser det i hoten mot skyddsombuden, försvagad a-kassa och försämringar av anställningsskyddet.

Det är vi socialdemokrater som står upp för den svenska modellen. Det är vi som försöker bygga en stadig majoritet bakom vårt förslag om undantag. Det är vi som tar ansvar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

Arbetare måste ha möjligheten att vidareutbilda eller skola om sig för att möta den förändrade arbetsmarknaden. Då håller det inte att lägga ned utbildningar, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S).

”Minimilöner kan få svenska modellen att haverera”

”Minimilöner kan få svenska modellen att haverera”

EU riskerar i sin iver att reformera arbetsmarknaden, att äventyra välfungerande delar av densamma, skriver Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Bromsa inte klimatomställningen

Bromsa inte klimatomställningen

Vi behöver ingen överhettad politisk debatt om vilket energislag som är bäst, utan en stabil ny överenskommelse, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Dags att tacka nej, direktörer!

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Var är reformerna som utlovades?

Var är reformerna som utlovades?

Om inflationen ska kunna bekämpas är det inte bara löntagarna som ska ta ansvar. Vi behöver också få se vad arbetsgivarna och politikerna tänker bidra med, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

Vad kan vi vänta av den kommande regeringen vad gäller stöd till fackliga organisationer, skyddsombud och arbetsmiljöarbete? Knappast något, snarare ett motstånd, skriver Sofia Amloh, riksdagsledamot för S.

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.