Industriarbetarnas tidning

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

8 juni, 2021

Skrivet av Johan Danielsson

DEBATT Ska man vara seriös i sitt försvar av den svenska modellen måste man också visa intresse för att bekämpa låglönekonkurrensen på EU:s arbetsmarknad, skriver Johan Danielsson (S). 

Om skribenten:

Johan Danielsson är Europaparlamentariker för Socialdemokraterna.

Fel utformad utgör en europeisk minimilönelagstiftning ett reellt hot mot den svenska kollektivavtalsmodellen. Vi socialdemokrater försöker stadigt bygga en majoritet för att den svenska modellen ska skyddas, samtidigt som låglönekonkurrensen inom EU bekämpas.

”Ända sedan de gamla grekerna” är ett vanligt uttryck för något som pågått under längre tid. Riktigt så länge har inte frågan om europeiska minimilöner varit aktuell, men en övergripande vilja för gemensamma EU-regler om minimilöner har varit på tapeten i decennier. Först när Tyskland lagstiftade om egna minimilöner och Storbritannien lämnade unionen öppnades vägen för ett lagstiftningsförslag, som EU-kommissionen slutligen presenterade i höstas.

Både fack och arbetsgivare varnade tidigt för att den svenska modellen hotas av EU-kommissionens klåfingriga förslag. Nu finns dock en majoritet i både Europaparlamentet och till synes även bland Europas medlemsländer för en europeisk lagstiftning om minimilöner.

Som i alla andra förhandlingar gäller det att vara inlyssnande och ödmjuk mot varandra, oavsett om det är partivänner eller andra parlamentskollegor. Vill man på riktigt skydda den svenska modellen från minimilönelagar måste vi nu samla en majoritet av vänner i Europa som förstår vad som står på spel på svensk arbetsmarknad. För att vi ska lyckas måste vi få med oss en del av den majoritet som vill ha lagstiftning och övertyga dem om att deras mål kan nås även med ett svenskt undantag från denna lagstiftning.

Det går att förstå tanken bakom minimilöneförslaget. Antalet människor som arbetar heltid och ändock lever i fattigdom är växande i Europa. I Lettland är minimilönen motsvarande 4300 kronor i månaden, i Polen 6100 kronor. Två timmar med bil från Wien ligger länder där minimilönen är under hälften av Österrikes.

Det är mot den bakgrunden som många politiker och fackförbund vill se en anständig nivå, som även kan utgöra ett golv i den låglönekonkurrens son hotar Europas välstånd, konkurrenskraft och sociala sammanhållning.

Men kommissionens förslag riskerar att få negativa konsekvenser för vår svenska arbetsmarknadsmodell där självständiga parter genom kollektivavtal gör upp om lönerna. Stadigt och målmedvetet försöker vi därför bygga en majoritet för en lösning där lagstiftningen kan antas men med ett tydligt undantag för vår svenska modell.

Det finns en bred enighet från fack och arbetsgivare och samtliga svenska Europaparlamentariker i denna fråga. Tyvärr ägnar sig dock borgerliga politiker en avsevärd energi på en hemmasnickrad debatt med det enda syftet att underminera vår statsminister Stefan Löfven. I stället för att samarbeta om att lösa sakfrågan vill man plocka billiga politiska poänger genom att påstå att förslaget om minimilöner är en konsekvens av det sociala toppmötet i Göteborg och regeringens stöd till den europeiska pelaren för sociala rättigheter. Det är en rökridå.  

Det är bra att vi är eniga om att vi ska försvara den svenska modellen mot de risker som EU-regler kring minimilöner innebär. Men ska man vara seriös i sitt försvar av den svenska modellen måste man också visa intresse för att bekämpa låglönekonkurrensen på EU:s arbetsmarknad. Detta vägrar borgerliga politiker konsekvent att göra.

Även nationellt är agendan en annan. Vi ser det i hoten mot skyddsombuden, försvagad a-kassa och försämringar av anställningsskyddet.

Det är vi socialdemokrater som står upp för den svenska modellen. Det är vi som försöker bygga en stadig majoritet bakom vårt förslag om undantag. Det är vi som tar ansvar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Minimilöner kan få svenska modellen att haverera”

”Minimilöner kan få svenska modellen att haverera”

EU riskerar i sin iver att reformera arbetsmarknaden, att äventyra välfungerande delar av densamma, skriver Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Besluten som skapat skugg­samhället

Besluten som skapat skugg­samhället

Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Vill eliten ha förståelse måste den bidra

Vill eliten ha förståelse måste den bidra

Facken har bra verktyg för att på olika sätt få upp lönerna. Men vårt samhälle saknar motsvarande för att kyla ner vd-lönerna och på så sätt hindra det stora gap som uppstått, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

”Skydds­ombuden ger oss en fördel”

”Skydds­ombuden ger oss en fördel”

Klassperspektivet är en viktig drivkraft för bostadsminister Johan Danielsson (S), tills nyligen EU-parlamentariker.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.