Industriarbetarnas tidning

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

8 juni, 2021

Skrivet av Johan Danielsson

DEBATT Ska man vara seriös i sitt försvar av den svenska modellen måste man också visa intresse för att bekämpa låglönekonkurrensen på EU:s arbetsmarknad, skriver Johan Danielsson (S). 

Om skribenten:

Johan Danielsson är Europaparlamentariker för Socialdemokraterna.

Fel utformad utgör en europeisk minimilönelagstiftning ett reellt hot mot den svenska kollektivavtalsmodellen. Vi socialdemokrater försöker stadigt bygga en majoritet för att den svenska modellen ska skyddas, samtidigt som låglönekonkurrensen inom EU bekämpas.

”Ända sedan de gamla grekerna” är ett vanligt uttryck för något som pågått under längre tid. Riktigt så länge har inte frågan om europeiska minimilöner varit aktuell, men en övergripande vilja för gemensamma EU-regler om minimilöner har varit på tapeten i decennier. Först när Tyskland lagstiftade om egna minimilöner och Storbritannien lämnade unionen öppnades vägen för ett lagstiftningsförslag, som EU-kommissionen slutligen presenterade i höstas.

Både fack och arbetsgivare varnade tidigt för att den svenska modellen hotas av EU-kommissionens klåfingriga förslag. Nu finns dock en majoritet i både Europaparlamentet och till synes även bland Europas medlemsländer för en europeisk lagstiftning om minimilöner.

Som i alla andra förhandlingar gäller det att vara inlyssnande och ödmjuk mot varandra, oavsett om det är partivänner eller andra parlamentskollegor. Vill man på riktigt skydda den svenska modellen från minimilönelagar måste vi nu samla en majoritet av vänner i Europa som förstår vad som står på spel på svensk arbetsmarknad. För att vi ska lyckas måste vi få med oss en del av den majoritet som vill ha lagstiftning och övertyga dem om att deras mål kan nås även med ett svenskt undantag från denna lagstiftning.

Det går att förstå tanken bakom minimilöneförslaget. Antalet människor som arbetar heltid och ändock lever i fattigdom är växande i Europa. I Lettland är minimilönen motsvarande 4300 kronor i månaden, i Polen 6100 kronor. Två timmar med bil från Wien ligger länder där minimilönen är under hälften av Österrikes.

Det är mot den bakgrunden som många politiker och fackförbund vill se en anständig nivå, som även kan utgöra ett golv i den låglönekonkurrens son hotar Europas välstånd, konkurrenskraft och sociala sammanhållning.

Men kommissionens förslag riskerar att få negativa konsekvenser för vår svenska arbetsmarknadsmodell där självständiga parter genom kollektivavtal gör upp om lönerna. Stadigt och målmedvetet försöker vi därför bygga en majoritet för en lösning där lagstiftningen kan antas men med ett tydligt undantag för vår svenska modell.

Det finns en bred enighet från fack och arbetsgivare och samtliga svenska Europaparlamentariker i denna fråga. Tyvärr ägnar sig dock borgerliga politiker en avsevärd energi på en hemmasnickrad debatt med det enda syftet att underminera vår statsminister Stefan Löfven. I stället för att samarbeta om att lösa sakfrågan vill man plocka billiga politiska poänger genom att påstå att förslaget om minimilöner är en konsekvens av det sociala toppmötet i Göteborg och regeringens stöd till den europeiska pelaren för sociala rättigheter. Det är en rökridå.  

Det är bra att vi är eniga om att vi ska försvara den svenska modellen mot de risker som EU-regler kring minimilöner innebär. Men ska man vara seriös i sitt försvar av den svenska modellen måste man också visa intresse för att bekämpa låglönekonkurrensen på EU:s arbetsmarknad. Detta vägrar borgerliga politiker konsekvent att göra.

Även nationellt är agendan en annan. Vi ser det i hoten mot skyddsombuden, försvagad a-kassa och försämringar av anställningsskyddet.

Det är vi socialdemokrater som står upp för den svenska modellen. Det är vi som försöker bygga en stadig majoritet bakom vårt förslag om undantag. Det är vi som tar ansvar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tips till vår nästa stats­minister

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Samhall ska inte vara ett låtsasjobb”

”Samhall ska inte vara ett låtsasjobb”

S: Samhall ska producera varor och tjänster som faktiskt efterfrågas – men vi måste utreda att det är rätt personer som anvisas dit.

Århundradets förhandling

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

EU:s minimilön – ett hot mot svenska löner

EU:s minimilön – ett hot mot svenska löner

EU:s planer på att införa en lag om minimilön kan, i värsta fall, leda till kraftiga lönesänkningar i Sverige.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

En utredare ska följa upp och komma med förslag på hur samarbetet mellan myndigheter kan utvecklas för att bekämpa arbetslivskriminaliteten, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.