Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Högt spel om människors trygghet

14 oktober, 2021

Skrivet av

Krönika När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Att införa ett förbud för parterna att avtala om bättre anställningsskydd är helt oacceptabelt. Det är inget annat än ett kraftigt ingrepp i den fria förhandlingsrätten.

De flesta inser säkert att det kommer att bli ändringar i lagen om anställningsskydd, för oss är det inte längre möjligt att stoppa det. Lagstiftningsprocessen behöver tas på allvar och det förslag som nu ligger behöver ändras. Prestige eller arrogans har ingen plats här.    

Kollektivavtal är ett förhandlingsresultat och i grunden en kompromiss där det är vanligt att en hel del tillämpningsproblem lämnas obesvarade. Detta är naturligt då parterna inte alltid kan, alternativt inte hinner, enas om alla detaljer. Tolkningar och tillämpningar kommer med tiden i efterföljande förhandlingar.

Vid framtagande av lagstiftning gäller däremot helt andra kvalitetskrav och en lag ska kunna tillämpas i en mängd olika situationer och fungera i redan existerande regelverk. När ett lagförslag grundar sig i kompromisser blir det hål i regelverket som sedan tolkas utanför vår kontroll. Det normala är att lagen utgör botten, en miniminivå, och utifrån den kan parterna avtala om bättre villkor för de anställda.

Inte bara vi har varit kritiska mot det lagförslag som kommit ur de så kallade las-förhandlingarna. Den allvarligaste kritiken riktas mot den del av förslaget som gör det möjligt att i kollektivavtalets form avtala om saklig grund
(i förslaget sakliga skäl).

I en första anblick borde det här vara något som vi vill, men nu läggs det ett tak på, vilket inte ger utrymme att förbättra anställningsskyddet. Samtidigt frångås det normala, där lagen utgör en miniminivå genom att det öppnas upp nedåt, det blir bottenlöst. Parterna ges möjlighet att i praktiken avskaffa anställningsskyddet.

Att göra så med en skyddslagstiftning är inte bara omodernt utan också ett högt spel med människors trygghet. En trygghet som inte kan kompenseras.

När arbetsdomstolen är en av de största kritikerna bland remissinstanser är det helt orimligt att gå vidare med nuvarande framhastade lagförslag. I stället borde det vara självklart att lagstiftningsprocessen kring förändringarna av las pausas och att lagstiftaren tar till sig av de remissyttranden de fått in.

Om förnuftet segrar och pausen infinner sig är det också lämpligt att LO som lämnats utan inflytande tas med i utformandet framåt.

Svensk arbetsmarknad förtjänar bättre än det här – det gör Pappers medlemmar också.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Förhandling eller kamp?

Förhandling eller kamp?

Två profilerade klubbordförande inom IF Metall möttes i en mejlväxling för att försöka förstå hur de kan se så olika på lasuppgörelsen.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

Jag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

”Vårt starkaste vapen kommer ha slut på ammunition”

”Vårt starkaste vapen kommer ha slut på ammunition”

Att gå in i förhandling om Las när vi har fredsplikt är fel väg att gå. LO skulle ha tagit med frågan i avtalsrörelsen i stället, skriver Jim Svensk Larm, förtroendevald i Pappers avd 15.

Det krävs mer än bara flex för företagen

Det krävs mer än bara flex för företagen

Det finns saker som behöver diskuteras i lagen om anställningsskydd, Las. Men det måste ske utan att maktbalansen rubbas mellan fack och arbetsgivare”, skriver GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.