Industriarbetarnas tidning

Mest korttidsstöd till industrin

22 oktober, 2021

Skrivet av

Scania, Volvo och andra stora industriföretag är de som tagit emot mest korttidsstöd under pandemin.
”Stödet har haft en väldigt stor betydelse för jobben”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilssson.

Tillverkningsindustrin tog emot korttidsstöd på 7,9 miljarder under 2020, den största summan för en bransch. 2021 är det i stället hotell- och restaurangbranschen som sökt och beviljats mest korttidsstöd, med tillverkningsindustrin på en fjärdeplats bland branscherna. Det kan ses som tecken på att industrin återhämtat sig. Det rör sig också om betydligt lägre summor: 552 miljoner kronor hittills i år.

Marie Nilsson, ordförande IF Metall. Foto: Bea Tigerhielm

Totalt omfattades cirka 174 000 personer inom industrin av korttidsarbete 2020, och drygt 14 000 år 2021.

– Att det är industrin som har använt korttidsstödet mest är kanske inte så konstigt, för man kan nog säga att konstruktionen av hela systemet är designad för industrin. Det gjordes med erfarenheter från finanskrisen, då industrin ensam drabbades väldigt hårt, och då andra branscher var ganska oskadda, säger Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Hon pekar även på att de stora globala företagen har en vana från andra länder av att hantera liknande system.

Vad har stödet betytt för jobben?

– Det har haft en väldigt stor betydelse. Bara vetskapen om att det här systemet fanns på plats, färdigt att använda, gjorde att företagen förstod att man inte behövde varsla det första man gör. Det var en monumental skillnad mot när vi gick in i finanskrisen.

– Sen var vi snabbt ute och förhandlade också, eftersom det krävdes en lokal överenskommelse.

Bara vetskapen om att det här systemet fanns på plats, färdigt att använda, gjorde att företagen förstod att man inte behövde varsla det första man gör.

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall.

Marie Nilsson efterlyste tidigt fortbildningsinsatser kopplat till korttidsstödet, i linje med den utredning som Anders Ferbe hade överlämnat till regeringen.

– De förslagen dröjde ett tag innan de kom på plats. Men ärligt talat är jag ganska besviken på att det inte har använts i större utsträckning. De som har använt det är företag som redan har varit igång och haft planer för kompetensutveckling och upparbetade samarbeten med utbildningsanordnare, så de direkt har kunnat gå igång med det. Men de är tyvärr alldeles för få.

Hon säger samtidigt att hon kan förstå att det kan ta tid att få något nytt på plats.

– Förhoppningen är att vi har lärt oss nånting av den här vändan, även om vi hoppas att vi inte får uppleva något liknande på många många år. Om det skulle ske något annat där man måste använda korttidsstöd, att vi verkligen ser till att använda möjligheterna till fortbildning.

Scania, Volvo, GKN och SSAB finns med bland de företag som tagit emot mest. Se hela listan över alla industriföretag som fått mer än 20 miljoner i stöd längre ner på sidan.

Det som redovisas är nettostödet, det vill säga hur mycket pengar som företaget beviljats efter avstämningar och eventuella återbetalningar. Tillväxtverket har stämt av det faktiska utfallet med företagen löpande, och då justerat beloppen. Det finns exempel på företag som fått återbetalningskrav på hela den först beviljade summan. Niklas Kjellberg, presschef på Tillväxtverket, förklarar:

– Det kan handla om att man helt enkelt inte har nyttjat stödet. Vi har gjort över 30 000 återkrav, men det begreppet innefattar alla typer av justeringar. Det regleras vid avstämningarna med företagen.

– Sen kan man få återkrav av andra orsaker, till exempel att man inte anses vara stödberättigad vid en kontroll.

Tillväxtverket använder sig av olika typer av kontroller för att försäkra sig om att företagen använder stödet så som det är tänkt.

– Vi kontrollerar alla ärenden och alla anställda som omfattas av stödet flera gånger längs hela ärendets väg. Från ansökan, till att man gör sina avstämningar, och sen en slutavstämning. Sen gör vi även efterkontroller vad gäller aktieutdelningar och värdeöverföringar 6 månader efter stödets upphörande.

Om företag gör aktieutdelningar eller värdeöverföringar två månader innan de får korttidsstöd eller inom 6 månader efter att stödet upphört kan de bli återbetalningsskyldiga. Ett flertal företag har därför väntat med utdelningar. De tio storföretag som fått mest korttidsstöd har nu betalat ut sammanlagt 32 miljarder kronor till aktieägarna, skriver Dagens Nyheter.

Det förekommer även regelrätt fusk med korttidsstödet, berättar Niklas Kjellberg. Tillväxtverket har överlämnat över 200 ärenden till polisen.

– Det handlar om att man skenpermitterar, att personen inte är anställd på företaget, eller anställd men arbetar mycket mer än vad avtalet innebär. Sen har vi exempel på företag som har nyanställt personal istället för att använda permitterad personal.

Men de flesta företag sköter sig, poängterar han. Bland de som fått återbetalningskrav betalar 97 procent i tid.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

Om du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

SKF-facket befarar varsel

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

De nya avtalen är er förtjänst

De nya avtalen är er förtjänst

Utan er medlemmar hade inte vi inte kunnat teckna ett nytt avtal med bättre villkor och löner, skriver Marie Nilsson.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Privatiseringen måste stoppas

Privatiseringen måste stoppas

Resurser och arbetsro behövs för att klara massarbetslösheten, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetsmiljö på undantag i pandemin

Arbetsmiljö på undantag i pandemin

Färre medlemmar har haft kontakt med sitt skyddsombud eller samtalat med sin närmaste chef om arbetsmiljön under pandemin. Det är en trend som måste brytas.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]

Försäkring & pension

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.