Dagens Arbete startar en ny podd om industriarbetarnas historia. I Lön & makt lyfter Harald Gatu och Anna Julius fram fem viktiga årtal som format din lön och dina villkor i dag.
Reportrarna Harald Gatu och Anna Julius pratar arbetarhistoria i nya podden Lön & makt.
Varken de villkor du har på arbetsmarknaden i dag eller din lön har kommit till av sig självt. De har krävt många års kamp och förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.
Varför blev det som det blev? Det reder den mångåriga DA-medarbetaren Harald Gatu ut tillsammans med reportern Anna Julius i DA:s nya podd Lön & makt.
– Vi vet att våra läsare är intresserade av arbetarhistoria och har därför på senare tid publicerat flera historiska reportage i tidningen. Nu känns det naturligt att gå vidare och göra en historiepodd med industriarbetarperspektiv. Det här är en premiär jag ser mycket fram emot, säger Helle Klein, Dagens Arbetes chefredaktör.
Till grund för podden finns Harald Gatus bok ”Lönen, makten och värdigheten” som gör fem nedslag i historien: 1905, 1945, 1983, 1995 och 2009. Även podden tar fasta på dessa fem årtal då den fackliga organisationen ställts inför olika prövningar.
Harald Gatu har mött många industriarbetare som har ett stort historieintresse.
– Jag tror att det finns ett allmänt sug efter historia, särskilt i tider som nu, som är lite omtumlande, där det finns en förändring som ser ut att gå ganska fort. Då tittar man gärna bakåt och frågar sig: Hur hamnade vi här?, säger han i poddens inledande avsnitt.
I podden går Harald Gatu och Anna Julius till botten med hur det gick till när industriarbetarna fick minimilöner och hur den svenska modellen kom till. De reder ut varför en knackning på chefens dörr ledde till förändringar på hela arbetsmarknaden och vad Anna Book egentligen gjorde på Saab i Trollhättan.
Välkommen att lyssna, här på da.se, eller i din poddspelare. Sök på Lön & makt.