Industriarbetarnas tidning

Paus på propellern

6 december, 2021

Skrivet av

Vi bjuder på en arkivbild från 1946, som faktiskt kan fara med viss osanning.

Augustisolen kikar fram ovanför ett gäng varvsarbetare på Götaverken i Göteborg. De tar lunchrast uppe på propellerbladen till ett fartyg med okänt namn. Eller kan det vara M/S Stockholm? Det stora passagerarfartyget som sjösattes här detta år, 1946, och som drygt ett halvsekel senare skulle attackeras av pirater i jemenitiska Aden?
Det vet vi inte. Vad vi däremot vet är att varvet – ”Herrgårn” – skulle skörda enorma vinster efter andra världskriget, särskilt i mitten av 1950-talet då bolaget hade långt över 5 000 anställda på avlöningslistan. Sant är också att varvet hade sin egen yrkesskola, och att en springschas kunde avancera till chef om han hade de ambitionerna.

Men bilden ovan far till viss del med osanning. Det menar i alla fall Hans Nilsson, 83 år, som jobbade på varvet i 43 år. Först som svetsare, senare som facklig företrädare på heltid. Numera är han ordförande för Varvshistoriska föreningen i Göteborg.

– Nä, den är nog arrangerad, skrattar han. För normalt så brukade man ju inte sitta och äta lunch uppe på en vinge så där!

1946

Då, i augusti, under samma månad som bilden togs, satt skådespelaren och sångaren Edvard Persson ombord på ett annat fartyg som legat på Götaverken – S/S Drottningholm. Målet var en stundande USA-turné.

Propellere

Ja, det är därifrån, latinet, som ordet propeller kommer ifrån. Vilket betyder ”driva framför sig”. Det svenska uppfinnargeniet John Ericsson (1803–1889) var en av de första som klurade ut hur fartyg bäst skulle drivas fram.

Dolly Parton. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Dolly Parton …

… Mikael Wiehe och Marianne Faithfull är några kulturkändisar som föddes detta år. Ingmar Bergman och Jussi Björling var dock redan på benen. Bergman debuterade som film­regissör med filmen Kris, medan Björling gjorde succé på operan i Milano.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”