Industriarbetarnas tidning

Paus på propellern

6 december, 2021

Skrivet av

Vi bjuder på en arkivbild från 1946, som faktiskt kan fara med viss osanning.

Augustisolen kikar fram ovanför ett gäng varvsarbetare på Götaverken i Göteborg. De tar lunchrast uppe på propellerbladen till ett fartyg med okänt namn. Eller kan det vara M/S Stockholm? Det stora passagerarfartyget som sjösattes här detta år, 1946, och som drygt ett halvsekel senare skulle attackeras av pirater i jemenitiska Aden?
Det vet vi inte. Vad vi däremot vet är att varvet – ”Herrgårn” – skulle skörda enorma vinster efter andra världskriget, särskilt i mitten av 1950-talet då bolaget hade långt över 5 000 anställda på avlöningslistan. Sant är också att varvet hade sin egen yrkesskola, och att en springschas kunde avancera till chef om han hade de ambitionerna.

Men bilden ovan far till viss del med osanning. Det menar i alla fall Hans Nilsson, 83 år, som jobbade på varvet i 43 år. Först som svetsare, senare som facklig företrädare på heltid. Numera är han ordförande för Varvshistoriska föreningen i Göteborg.

– Nä, den är nog arrangerad, skrattar han. För normalt så brukade man ju inte sitta och äta lunch uppe på en vinge så där!

1946

Då, i augusti, under samma månad som bilden togs, satt skådespelaren och sångaren Edvard Persson ombord på ett annat fartyg som legat på Götaverken – S/S Drottningholm. Målet var en stundande USA-turné.

Propellere

Ja, det är därifrån, latinet, som ordet propeller kommer ifrån. Vilket betyder ”driva framför sig”. Det svenska uppfinnargeniet John Ericsson (1803–1889) var en av de första som klurade ut hur fartyg bäst skulle drivas fram.

Dolly Parton. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Dolly Parton …

… Mikael Wiehe och Marianne Faithfull är några kulturkändisar som föddes detta år. Ingmar Bergman och Jussi Björling var dock redan på benen. Bergman debuterade som film­regissör med filmen Kris, medan Björling gjorde succé på operan i Milano.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Någonstans i Sverige

Någonstans i Sverige

1942 pågick ett intensivt arbete på Saabs fabriker med att få fram alla bomb- och spaningsplan som Flygvapnet beställt.

Ovan jord på äldre dar

Ovan jord på äldre dar

Tretton arbetskamrater vid Bersbo koppargruva poserar framför en kamera för troligtvis första gången. Och kanske sista.

Kaross för en hel busslast

Kaross för en hel busslast

Höglunds förstod i tid att bussen hade ljusare framtid än häst och vagn.

Varde juleljus

Varde juleljus

Liljeholmens stearinfabrik i Danvikstull på Södermalm i Stockholm, 1926. De största julljusen måste hängas upp då de ska poleras.

En sommar i Småland

En sommar i Småland

Arkivbilden Torsten Ullmans verkstadsfabrik i småländska Moheda 1974. Det är den 22 juli 1974. En måndag.Inne på Torsten Ullmans verkstadsfabrik i småländska Moheda sitter studenten Inga-Lill Axelsson på en stol och arbetar framför en av fabrikens pelarborrmaskiner. Hon hade fått sommarjobb här. Det är oklart när Inga-Lill Axelsson ansökte om sommarjobbet, men troligtvis under vårkanten […]

Kost, logi – och jobb

Kost, logi – och jobb

Folkets hus i Skönsberg, Sundsvall 1951. Urhi Karlsson får sig en tallrik spenatsoppa serverad av Helga Rödén.

De fixade tändstickorna

De fixade tändstickorna

Tändstickor hade alla på den här tiden Och på Vänersborgs Tändsticksfabrik visste arbetarna hur stora stockar asp skulle göras om till små små stickor.

Skift med tangenter

Skift med tangenter

I den gamla ”Halda-fabriken”, strax intill Mörrums­ån, började man tillverka skrivmaskiner redan 1896. 1959 exporterade man till långt över hundra länder.

Telefonen som skulle hålla i 40 år

Telefonen som skulle hålla i 40 år

Det är sommaren 1978 och
knapptelefonen Diavox har precis börjat serietillverkas vid LM Ericssons gamla fabrik på Ölandsgatan i Karlskrona.

Arkivbilden: Full rulle i åttio år

Arkivbilden: Full rulle i åttio år

Timlönen vid Lilla Edets pappersbruk under det ekonomiska glansåret 1963 var 4,70 kronor.