Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Kraften för rättvisa för oss framåt

27 januari, 2022

Skrivet av

Krönika Det är lättare att lite allmänt klaga på orättvisor, än att kämpa för ett mer rättvist samhälle. Men låt oss göra det, nu i valet.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Du föds in i ett samhälle och vet inte dina egna förutsättningar. Du har ingen aning om du är kvinna, man ljus eller mörk, inte ens om du har ett eller två ben är för dig känt. Kanske är du född med guldsked i munnen och det mesta är dig givet eller så är dina föräldrar människor som varje dag vänder på varenda krona för att få ihop det. Vilket samhälle vill du ha, när du tänker på det utifrån dessa omständigheter?

Någon klok människa har formulerat tankeexperimentet ovan, antagligen för många år sedan. Nu när valåret 2022 har börjat tänker jag på det, och använder det på mitt eget sätt. Prova du också.

Den 11 september lägger vi våra röster och upprätthåller demokratin. Min röst läggs där den bidrar till ett samhälle där vi åter minskar klyftorna och ökar jämlikheten. På ett parti, men också hos några personer som bevisat att de går att lita på och med säkerhet kommer att göra allt de kan för att deras visioner ska bli verklighet. De som för en politik där behovet styr vad du får och där insatsen styrs av vad du kan bidra med.

Hur mycket som sedan blir gjort, vet vi alla, beror på mandatfördelning, ekonomiska förutsättningar och mycket mer.

Uttrycket ”gör din plikt kräv din rätt” används från alla håll nu och många verkar känna att det ligger rätt i munnen. Ibland används det för att trycka ner människan som inte varje dag levererar på topp. Rimligare är att se att det blir en jämvikt på sikt. Jag är övertygad om att alla vill göra sitt, vara en del av ett sammanhang och bidra till samhället. Göra sin plikt.

Livet är nu inte alltid så enkelt och förutsättningarna för dig och någon annan kan vara så olika att vi inte ens kan föreställa oss det. Hur lika är alla människors förutsättningar att klara av att gå i skolan? Möjligheten att försörja sig och leva ett gott liv? Hur lika är chansen att få ha känslan av att livet i alla fall ibland är rättvist?

I Pappers stadgar står det ungefär så här: Vi ska verka för en samhällsförändring som innebär alla människors lika värde, likabehandling mellan könen samt jämställdhet mellan dem, social rättvisa, generell välfärdspolitik och full sysselsättning.

Ibland uttrycker vi ett motstånd mot orättvisorna av slentrian. Ingen vill bli orättvist behandlad. Det är bra så, men för att ta det ett eller flera steg till måste vi vända på det – och i stället säga att vi är för rättvisa. Om det är engagemanget mot något som förenar oss blir vi lätt defensiva och försvarsinriktade. Nu vänder vi på det och säger att det är kraften för rättvisa som förenar oss, det är arbetet och engagemanget för att nå jämlikhet som driver oss, Pappers, framåt. 

En kommentar till “Kraften för rättvisa för oss framåt

  • Okej då skall jag visa vad orättvisa är! Artikeln hämtad från DA själv.
    Läs länken och berätta för mig och alla andra vilken rättvisa man menar!

    Artikeln börjar så här, ”Med ett LO som hamnat i knät på motparten behöver arbetsskadade få tillbaka möjligheten att stämma arbetsgivaren. Därför måste taleförbudet bort”.

    https://da.se/2016/04/samforstandet-ett-han-mot-de-arbetssjuka/

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Oro och kval, efter detta val

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Traditionell trygghet är trendigt

Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi kräver mer makt över tiden

Arbetsgivarnas krav visar att de helst ser anställda som livegna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

De vill ha makt över din tid – igen

Jag kan inte låta bli att förvånas över arbetsgivarnas ovilja att ta oss på allvar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Det spelar roll vem som styr Sverige. För när högern regerar ökar risken för svenska arbetare att dö på jobbet, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Vallöften slaktas på löpande band

Vallöften slaktas på löpande band

Det går inte att lägga ansvaret för kostnadskrisen på Sveriges löntagare. Politikerna måste ta sitt ansvar och bidra till att lindra den här svåra tiden, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

Det behövs en opposition som ser till alla arbetares behov, i både stad och glesbygd och oavsett vad vi har för ursprung, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Vi fortsätter påverka politiken

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.