Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Kraften för rättvisa för oss framåt

27 januari, 2022

Skrivet av

Krönika Det är lättare att lite allmänt klaga på orättvisor, än att kämpa för ett mer rättvist samhälle. Men låt oss göra det, nu i valet.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Du föds in i ett samhälle och vet inte dina egna förutsättningar. Du har ingen aning om du är kvinna, man ljus eller mörk, inte ens om du har ett eller två ben är för dig känt. Kanske är du född med guldsked i munnen och det mesta är dig givet eller så är dina föräldrar människor som varje dag vänder på varenda krona för att få ihop det. Vilket samhälle vill du ha, när du tänker på det utifrån dessa omständigheter?

Någon klok människa har formulerat tankeexperimentet ovan, antagligen för många år sedan. Nu när valåret 2022 har börjat tänker jag på det, och använder det på mitt eget sätt. Prova du också.

Den 11 september lägger vi våra röster och upprätthåller demokratin. Min röst läggs där den bidrar till ett samhälle där vi åter minskar klyftorna och ökar jämlikheten. På ett parti, men också hos några personer som bevisat att de går att lita på och med säkerhet kommer att göra allt de kan för att deras visioner ska bli verklighet. De som för en politik där behovet styr vad du får och där insatsen styrs av vad du kan bidra med.

Hur mycket som sedan blir gjort, vet vi alla, beror på mandatfördelning, ekonomiska förutsättningar och mycket mer.

Uttrycket ”gör din plikt kräv din rätt” används från alla håll nu och många verkar känna att det ligger rätt i munnen. Ibland används det för att trycka ner människan som inte varje dag levererar på topp. Rimligare är att se att det blir en jämvikt på sikt. Jag är övertygad om att alla vill göra sitt, vara en del av ett sammanhang och bidra till samhället. Göra sin plikt.

Livet är nu inte alltid så enkelt och förutsättningarna för dig och någon annan kan vara så olika att vi inte ens kan föreställa oss det. Hur lika är alla människors förutsättningar att klara av att gå i skolan? Möjligheten att försörja sig och leva ett gott liv? Hur lika är chansen att få ha känslan av att livet i alla fall ibland är rättvist?

I Pappers stadgar står det ungefär så här: Vi ska verka för en samhällsförändring som innebär alla människors lika värde, likabehandling mellan könen samt jämställdhet mellan dem, social rättvisa, generell välfärdspolitik och full sysselsättning.

Ibland uttrycker vi ett motstånd mot orättvisorna av slentrian. Ingen vill bli orättvist behandlad. Det är bra så, men för att ta det ett eller flera steg till måste vi vända på det – och i stället säga att vi är för rättvisa. Om det är engagemanget mot något som förenar oss blir vi lätt defensiva och försvarsinriktade. Nu vänder vi på det och säger att det är kraften för rättvisa som förenar oss, det är arbetet och engagemanget för att nå jämlikhet som driver oss, Pappers, framåt. 

En kommentar till “Kraften för rättvisa för oss framåt

  • Okej då skall jag visa vad orättvisa är! Artikeln hämtad från DA själv.
    Läs länken och berätta för mig och alla andra vilken rättvisa man menar!

    Artikeln börjar så här, ”Med ett LO som hamnat i knät på motparten behöver arbetsskadade få tillbaka möjligheten att stämma arbetsgivaren. Därför måste taleförbudet bort”.

    https://da.se/2016/04/samforstandet-ett-han-mot-de-arbetssjuka/

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Oro och kval, efter detta val

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi kräver mer makt över tiden

Arbetsgivarnas krav visar att de helst ser anställda som livegna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

De vill ha makt över din tid – igen

Jag kan inte låta bli att förvånas över arbetsgivarnas ovilja att ta oss på allvar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Det spelar roll vem som styr Sverige. För när högern regerar ökar risken för svenska arbetare att dö på jobbet, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Vallöften slaktas på löpande band

Vallöften slaktas på löpande band

Det går inte att lägga ansvaret för kostnadskrisen på Sveriges löntagare. Politikerna måste ta sitt ansvar och bidra till att lindra den här svåra tiden, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

Det behövs en opposition som ser till alla arbetares behov, i både stad och glesbygd och oavsett vad vi har för ursprung, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Vi fortsätter påverka politiken

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Valet där allt blev förvridet

Valet där allt blev förvridet

Våra politiker fjäskar för de förmögna medan de riktar kniven mot människor som flytt krig, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.