10 rekordår med Kina – men finns en plan B?
Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.
Industriarbetarnas tidning
4 februari, 2022 - 10:19
Skrivet av Harald Gatu
PERSPEKTIV Att Göteborg tog hem spelet om Volvo Cars och Northvolts batterifabrik var knappast någon högoddsare. Tillgång på arbetskraft och kompetens var en avgörande fördel.
I slutändan stod valet mellan Göteborg och Skövde. I ett avseende var det fördel Skövde; här erbjöds billig mark. Att bygga fabriken i Göteborg blir knöligare och sannolikt dyrare.
Men Göteborg har annat. Tillgång på arbetskraft – både montörer, logistikpersonal och processingenjörer. Närhet till havet – en del av produktionen ska skeppas över till fabriken i Belgien. Och inte minst närheten till Volvo Cars och Northvolts nya gemensamma utvecklingscentrum för batteriteknik. Där förfinas den strategiska tillgång som ska säkra framtiden för ett elektrifierat Volvo Cars.
Att bygga en ny batterifabrik har sina utmaningar. Vid fredagsmorgonens pressträff återkom Northvoltchefen Peter Carlsson till de flaskhalsar som ett nytt företag har att brottas med. Som kompetensförsörjning, att rekrytera och lära upp folk tar tid och kostar pengar. Att det finns kompetens på plats gör starten smidigare.
Med dagens besked sväller personbilsklustret på Hisingen. I dag arbetar 8 500 personer i produktionen – och lika många tjänstemän – på Volvo Cars Torslandafabrik. Den nya batterifabriken får runt 3 000 anställda när den kör igång om tre år. Plus tusentals nya jobb bland underleverantörerna.
Därmed stärker Göteborg sin ställning som produktionsort av framtidens bilar, om den nu varit ifrågasatt. Med batterifabriken inpå knutarna skaffar sig företaget någonting som kommer att bli än viktigare framöver: kontroll.
Att kontrollera en sådan kritisk insatsvara som batteriet i en elbil har visat sig oerhört viktigt. I en elbil svarar batteriet för hela 40 procent av kostnaden. Krånglande batterier kan bli ytterst kostsamt för biltillverkaren.
När General Motors och Hyundai tvingades återkalla sina elbilar på grund av fel på batterierna så blev det en saftig utgift. Notan hamnade på runt 100 000 kronor per bil. Att jämföra med när Ford tvingades återkalla bilar med krånglande airbags – det kostade ett par tusenlappar per bil.
Kontroll handlar även om något annat. Att ha batterifabriken i sin närhet minskar risken för störningar, något som varit plågsamt för fordonsbranschen under pandemin. Bristen på halvledare bromsar fortfarande tillverkningen och kommer att göra så länge till. Närhet har blivit allt viktigare.
I dag talas det mer om regionalisering än globalisering. I synnerhet som fraktkostnaderna från Asien till Europa blivit tio gångare dyrare under pandemin. Då duger det inte att beställa från de fyra stora batteritillverkarna som alla finns i Asien: koreanska LG och Samsung SDI, japanska Panasonic och kinesiska CATL.
Med den nya 50 Gwh-fabriken tar Sverige täten i ett Europa som yrvaket och något brådstörtat börjat satsa på batterier. Ett 40-tal batterifabriker planeras just nu runtom i Europa.
Batterier till elbilar ses av EU som en strategisk resurs och därför har också EU-kommissionen på olika sätt uppmuntrat bygget av nya batterifabriker. Vilket Northvolt har haft ekonomisk nytta av vid bygget av fabriken i Skellefteå.
Efter år 2035 kommer bara elbilar att få säljas i Europa. Då har Volvo Cars varit ett hundraprocentigt elbilsföretag i fem år. I dag togs ett viktigt steg på vägen dit.