Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Vi måste både återvinna mer – och öppna nya gruvor”

10 februari, 2022

Skrivet av Anders Lindberg,

DEBATT Gruvor påverkar alltid miljön på något sätt och vi behöver både återvinna metaller och utvinna allt som går ur gruvavfall, något vi satsar på. Men det räcker ändå inte för den gröna omställningen som nu krävs, skriver LKAB:s presschef Anders Lindberg.

Om skribenten:

Anders Lindberg är presschef på LKAB och skriver ofta på Twitter om gruvnäring och näringslivsutvecklig i norra Sverige

Älskar ni gruvor? ”JAAA” ropar några av er, ”NEEEJ” ropar några andra, men de flesta av er rycker kanske på axlarna. Oavsett vad du tycker om gruvnäringen så är du beroende av den.

Du lever i ett samhälle som har byggts upp med metaller och mineral som brutits ur berggrunden, och majoriteten av prylarna i din vardag finns tack vare gruvbrytningen, liksom elen, dricksvattnet och wifi-uppkopplingen.

Men gruvor påverkar ju miljön och klimatet! Ska vi verkligen ägna oss åt sådan verksamhet så här långt in på 2000-talet?

Jo, det ska vi, för vi behöver materialen och svensk gruvnäring driver utvecklingen mot allt mindre påverkan.

Där man startar en gruva blir det onekligen konsekvenser för naturen och miljön, just där gruvan finns. Som minst blir det ett hål i backen och högar med sten vid sidan om. Men det måste inte betyda att omgivande mark och vatten förstörs, och det måste snart inte heller betyda att klimatet skadas.

Vi på LKAB arbetar tillsammans med Vattenfall och SSAB för att göra om hela processen för att tillverka stål. LKAB:s gruvor ska bli digitaliserade och helt elektrifierade, järnmalmen ska förädlas till järnsvamp med hjälp av vätgas framställd av förnybar el, och SSAB ska tillverka fossilfritt stål i elektriska ugnar.

LKAB kan genom omställningen sänka globala utsläpp med 35 miljoner ton koldioxid per år. Det motsvarar två tredjedelar av hela Sveriges utsläpp eller tre gånger effekten av att Sveriges alla fossila bilar parkeras för gott.

Våra konkurrenter planerar för liknande omställningar, även om de inte hunnit lika långt som vi, och det är bra eftersom stålindustrin står för sju procent av de globala koldioxidutsläppen.

Alla behöver göra sitt och vi behöver jobba nära tillsammans med andra inom industrin – och övriga samhället. Genom att gå först visar vi att det är möjligt, och även vad som krävs i exempelvis tillståndshantering och energiproduktion för att fler ska kunna följa efter.

Läs också

”Positiva vindar i Norrland – men akta er för snålblåsten”

Nu behövs ordentliga satsningar på infrastruktur och kompetensutveckling för att den positiva utvecklingen i norra Sverige inte ska stanna av, skriver Carola Andersson på IF Metall södra Västerbotten.

Vi ber inte om lägre miljökrav utan om processer som tar rimligt lång tid och är mer förutsägbara än i dag. Vi vill att det görs en bredare bedömning av såväl miljö- och klimatnytta som av samhällets behov. Det är nödvändigt för industrins omställning, för en utökning av förnybar elproduktion och för ett utbyggt kraftnät. IPCC-rapporten som kom i augusti i fjol visar hur brådskande klimatfrågan är, vi har inte tid att dra den gröna omställningen i långbänk.

Som grädde på moset tänker vi på LKAB börja utvinna kritiska mineral ur det som idag klassas som gruvavfall, alltså den sten som vi separerar från järnmalmen och idag lägger på hög. I vår järnmalm finns nämligen både sällsynta jordartsmetaller och fosfor. De sällsynta jordartsmetallerna behövs i mobiler, elbilar och vindkraft, och fosfor är en viktig ingrediens i mineralgödsel som behövs för hälften av hela jordens matproduktion.

Att det inte gjorts tidigare handlar dels om teknikutveckling, det har varit för krångligt och för dyrt, och dels om marknaden. Genom att allt fler ser allvaret i klimatförändringarna ökar både efterfrågan på material till omställningen och kraven från beslutsfattare på att öka takten.

Att LKAB ska utvinna mer ur det som i dag klassas som avfall tas ibland som argument för att det inte borde öppnas fler nya gruvor. Vi måste bli bättre på återvinning, säger många.

Och det kan vi bara hålla med om, det måste och det ska vi! Metaller har ju den egenskapen att de kan smältas ner och formas om i det oändliga. Det betyder att det järn vi plockar upp i dag kommer att finnas kvar för alltid och återvinnas gång på gång.

Men. Det räcker inte när miljarder människor världen runt vill lämna fattigdom och få rent vatten, fungerande sjukvård, elektricitet och internetuppkoppling. Allt det som vi tar för givet. Därför har vi också ett ansvar att utvinna så mycket vi kan av de material som vi själva är så beroende av. Speciellt när vi kan göra det med bättre arbetsvillkor och lägre påverkan på miljö och klimat än i andra delar av världen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Svensk industri för klimatets skull

Svensk industri för klimatets skull

Kombinationen av bra miljöpolitik med hårda utsläppskrav och industriell teknikutveckling är nyckeln till omställning, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bromsa inte klimatomställningen

Vi behöver ingen överhettad politisk debatt om vilket energislag som är bäst, utan en stabil ny överenskommelse, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Svenska industrijättar satsar på grönt stål

SSAB, LKAB och Vattenfall vill bygga en testanläggning för att tillverka stål utan utsläpp av klimatgaser. Målet är att nå industriell skala till 2035.

Populismen hotar klimatet och jobben

Sverige ska alltså bli sämst i EU-klassen. Det oroar både facken och företagen, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Kriget kräver omprövning

Kriget kräver omprövning

Solidariteten måste ersätta de stängda gränsernas politik, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Ge oss en svensk industripakt

Ge oss en svensk industripakt

Stat och industri måste gå åt samma håll om klimatomställningen ska genomföras i tid, skriver DA:s nya krönikör Kajsa Borgenäs.

Klimatet är en facklig fråga

Ska klimatomställningen lyckas måste den också vara socialt hållbar, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.