Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Bevara biståndet, Ulf Kristersson

3 oktober, 2022

Skrivet av

Ledare Lyssna på det globala fackets vädjan. Alla som kan något om utrikes- och säkerhetspolitik vet hur viktigt biståndet är.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Valresultatet där Sverigedemokraterna blivit största parti på högersidan i svensk politik är en chock också i utlandet. Internationella medier undrar vad som hänt med det öppna demokratiska välfärdslandet Sverige.

De utländska medierna skräder inte orden utan talar om att vi nu fått in ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten. I tyska tidningar illustreras det svenska valet med en bild på Pippi Långstrump som tittar upp mot en svensk flagga där det gula korset börjat suddas ut och fram träder en brunare svastika i stället.

BBC beskriver ett parti som ”föddes ur en nynazistisk rörelse”. Reuters konstaterar att det är ett ”historiskt skifte i ett land som länge varit stolt över tolerans och öppenhet”.

Sverigebilden utomlands är i gungning.

Vårt land har annars sedan decennier tillbaka ett mycket gott rykte i internationella sammanhang. Det beror framför allt på att vi är en stor biståndsgivare och har tillfört FN och EU resurser både i form av pengar och personkompetens. Trots att vi är ett pytteland i norra Europa har vi ett stort utrikespolitiskt inflytande. Vi uppfattas som en stormakt i globala frågor.

Denna så kallade mjuka maktfaktor är också en säkerhetspolitisk tillgång. Många länder i världen känner sympati för Sverige och är beredda att stödja oss vid eventuella kriser på grund av att vi alltid varit pålitliga i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter globalt.

Risken är att detta nu slås sönder genom att högerregeringen med SD:s hjälp drastiskt minskar biståndet. Det vore katastrofalt ur humanitär synvinkel men också för Sveriges globala anseende. För den exportberoende industrin är detta heller inte bra. Internationella fackliga federationer har nu tillsammans med svenska fackförbund via biståndsorganisationen Union to Union uppmanat politikerna att inte skära i biståndet.

”Sverige har en tradition av moraliskt och etiskt grundat engagemang för mänsklighetens överlevnad och våra gemensamma globala mål. Det är dags att än en gång stå upp för våra kärnvärden: jämlikhet, människovärde, hållbar utveckling, demokrati och fred”, skriver den globala fackföreningsrörelsen i ett uttalande.

Moderatledaren Ulf Kristersson bör lyssna noga på det globala fackets vädjan. Alla som kan något om utrikes- och säkerhetspolitik vet hur viktigt biståndet är. Det är redan i sig förfärligt att ett fascistiskt parti tillåts vara med och styra landet men skär inte också ned på biståndet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

L är både symptom och motor i högergiren

L är både symptom och motor i högergiren

För Liberalerna är det just nu anpassning högerut som gäller – ända till högernationalismen. Det är en sorglig utveckling av ett parti som aldrig riktigt gjort upp med bilden av ”vi och dem”, skriver författaren Jan-Ewert Strömbäck.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Syna SD i sömmarna

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.