Industriarbetarnas tidning

Längtan hem

9 december, 2022

Skrivet av Hannah Modigh

Ett fotografi  

Visar mig vad jag inte kan se i spegeln själv, 
min skönhet,  
mitt jag,  
verkligheten där mitt trauma inte når mig. 
Jag blir,  
blir form,  
får en bild av mig,  
min existens. 
Ett djup av mina känslor,  
ett uttryck för mig och min innersta känsla, 
ett uttryck för hur jag mår. 
Jag vaknar till liv framför kameran,  
blir en med kameran,  
jag ses. 

Britt-Marie Siltamäki
(1981–2019)

Bildreportage. Utöver mitt konstnärskap har jag arbetat med hemlösa i tjugo år. Men det har aldrig slagit mig att ens ta en bild. Tills Britt-Marie bad mig. Hon visste att jag är fotograf och hade ingen bild på sig själv. Efteråt skrev hon dikten här bredvid.

Ett fotografi är ett existensbevis, och Britt-Maries dikt fick mig att tänka på att jag kanske inte bara tog hennes bild – utan även att själva fotograferingsakten gav något. Energin som uppstår vid ett möte har varit kärnan i den serie porträtt jag tagit på kvinnor jag lärt känna på Klaragården i Stockholm. 

Kvinnorna är utan hem, men ett hem är inte enbart fysiskt, ett hem är att känna sig hemma med sig själv. Det mest gemensamma är en längtan efter hem, barn, jobb, familj, kärlek, rus, flykt, mat, kläder, barndom, hopp och sömn.

Hannah Modigh

Född 1980 i Stockholm. Fotograf och konstnär utbildad på Nordens fotoskola och Kungliga konsthögskolan. 

Har gett ut fem böcker och är tidigare publicerad i Dagens Arbete. Hon har fått pris för Årets fotobok, mottagit European Photo Exhibition Award, TT:s stora fotopris och Lars Tunbjörkpriset. Flitigt utställd i Sverige och utomlands och representerad på Moderna museet. 

Boken Archive of longing – med bilderna från Klaragården – utkommer i november på förlaget Fotohof.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Växter väcks till liv

Växter väcks till liv

Fotografen Lena Granefelt har ljussatt delar av Carl von Linnés växtsamling, ark som i dag finns i London. I en tid då antalet arter kraftigt minskar på jorden kan vi stanna upp och reflektera över skönheten i denna samling växter, som sakta håller på att vittra sönder. 

De glömda trädgårdarna

De glömda trädgårdarna

Trädgårdarna och huskropparna finns kvar. Invånarna har flytt. Blommande växter och träd i krigets skugga. Sergii Polezhaka har fotograferat förstörelsen
i ukrainska småstäder.

Vår ändliga värld

Vår ändliga värld

Bildsviten On the Ending of Species beskriver ett meditativt tillstånd, djurens stillsamma betraktande av världens tillstånd och mänsklighetens härjningar där hotade djurarter har huvudrollerna.

Det dagliga doppet

Det dagliga doppet

”Jag fick deras tillåtelse att fotografera om jag själv tog ett dopp”, berättar fotografen Markku Lähdesmäki. ”Det blev en andlig, uppfriskande – och naturligtvis – hisnande kall upplevelse.”

Fyra liv om dagen

Fyra liv om dagen

Dagens Arbetes fotograf David Lundmark visar bilder ur sitt personliga fotoprojekt om alla de människor som berörs när någon tagit sitt liv. Anhöriga – men också de som möter det i sina jobb.

Året i samebyn

Året i samebyn

De här bilderna är tagna under ett år i Unna tjerusj, tidigare Sörkaitums sameby.

Gatusmarta fåglar

Gatusmarta fåglar

Erik Berglins gatukonstprojekt tar fasta på hur fåglar anpassat sig väl till ett liv i urbana miljöer. Se bildspelet här!

Vilda fångar

Vilda fångar

Under tio års tid har fotografen Julia Lindemalm skildrat djurparker och vår obesvarade kärlek till vilda djur.

Gubbar gör saker tillsammans

Gubbar gör saker tillsammans

Att gå i pension och tappa kontakten med arbetslivet kan bli en svår omställning. För att motverka det har ett gäng gubbar på lilla Asperö i Göteborgs södra skärgård startat ett ”gubbdagis”.

Hjortronlandet – spåren går norrut

Hjortronlandet – spåren går norrut

Fotografen Krister Hägglund har dokumenterat författaren Sara Lidmans hembygd Missenträsk med omnejd.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.