Industriarbetarnas tidning

Pappers varslar om sympatistrejk

16 juni, 2023 - 14:41

Skrivet av Pontus Ohlin, Lotta Holmström

Förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare har strandat. Nu förbereder flera LO-förbund sympatiåtgärder.
– Vi i samordningen har lovat varandra det här, säger LO:s förhandlingschef Torbjörn Johansson.

UPPDATERING: Varslet avblåst
Varslet blåstes av under söndagen 18 juni, då parterna accepterade medlarnas bud. Det nya kollektivavtalet innebär lönehöjningar i nivå med LO-samordningen.

Kommunal har varslat om konflikt på avtalsområdena för trädgårdsodling och golfbanor. Kommunals varsel träder i kraft den 20 juni klockan 14.00. De de övriga LO-förbunden i samordningen håller som bäst på att förbereda sympatiåtgärder.

– Varje motpart på arbetsgivarsidan som försöker sänka något av våra gemensamma krav ska veta att vi i samordningen har lovat varandra det här. Står vi inte upp för förbundsmedlemmar på ett avtalsområde riskerar det att trycka ner villkoren för medlemmar på andra delar av arbetsmarknaden, säger LO:s förhandlingschef Torbjörn Johansson i ett uttalande.

Robert Sjunnebo, Pappers förhandlingschef. Foto: Niklas Porter

För Pappers del handlar det om varsel om strejk på ett arbetsställe. Robert Sjunnebo, förhandlingschef, förklarar vad som ligger bakom sympatistrejken.

– Gröna arbetsgivare har helt enkelt inte gått med på knämodellen, det vill säga att vissa löner ska räknas upp till en viss nivå.

Vad innebär det här för Pappers medlemmar?

– Att våra med medlemmar som arbetar på Pålgård & Söner Kran vid Stora Ensos bruk i Fors går ut i konflikt den 29 juni klockan 06:00.

Därmed berörs brukets ved- och bränslehantering, vilket innebär att den fortsatta driften kan bli dyr och besvärlig.

– Om vedhanteringen slutar fungera på ett pappersbruk så blir det ju svårt att bedriva verksamheten, säger Robert Sjunnebo.

Marie Nilsson, ordförande IF Metall. Foto: Stefan Jerrevång

GS och IF Metall har ännu inte gått ut med vilka konkreta sympatiåtgärder de planerar, men IF Metalls ordförande Marie Nilsson säger i ett uttalande:

– Varje arbetsgivare som försöker kringgå något av de gemensamma krav LO ställt i denna avtalsrörelse ska veta att vi inom LO står enade bakom kraven och har beredskap för att sätta kraft bakom vårt stöd.

Även förbunden Fastighets, Livs och Målarna har varslat om sympatistrejker.

En kommentar till “Pappers varslar om sympatistrejk

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Mycket står på spel i finska pappersstrejken

Mycket står på spel i finska pappersstrejken

Den längsta strejken i de finska pappersarbetarnas fackliga historia pågår just nu. Men den är bara toppen på isberget. Hela den finska modellen står på spel.

”Många ser inte vad som gjorts genom åren”

”Många ser inte vad som gjorts genom åren”

Det är inte bara inom Pappers som allt fler ifrågasätter fackets nytta. Så vad har facket egentligen åstadkommit och varför är det värt att betala avgiften?

Pappers tappar medlemmar

Pappers tappar medlemmar

Pappers företrädare: Ett fackligt medlemstapp kan snabbt omsättas i minskad facklig styrka.

Klart: Här är Pappers nya avtal

Klart: Här är Pappers nya avtal

Efter intensiva förhandlingar har nu även Pappers och Industriarbetsgivarna enats om ett avtal. ”Vi är mycket nöjda”, säger Pappers förhandlingschef Robert Sjunnebo.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

Papperskrisen drabbar DA:s läsare

Papperskrisen drabbar DA:s läsare

Holmen kan inte lämna papper till tryckerierna i tid. Det innebär att Dagens Arbetes läsare inte får någon papperstidning förrän först om ett par veckor.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.