Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi står beredda att bygga husen

15 juni, 2023

Skrivet av

Krönika Samtidigt som bostadsbristen gör det svårt att få människor att flytta till jobben i norra Sverige, står många trähusbyggare utan arbete. Nu måste politikerna kliva fram, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Den 3 december 2013 invigde dåvarande bostadsminister Stefan Attefall ett bostadsområde i Sundbyberg. Strandparken var då Sveriges första höghus som var byggt helt i trä. Det var naturligtvis värt att uppmärksamma. Bortom glansen i Sundbyberg dolde sig dock något ännu mer uppseendeväckande. Husen som nu stod färdiga i Sveriges mest trångbodda kommun hade tillverkats i Bygdsiljum, i hjärtat av Västerbotten.

Den här historien knyter ihop en utvecklingstrend som pågått sedan mitten på 90-talet när förbudet mot att bygga högre hus än två våningar i trä försvann. Sakta men säkert har ny teknik, nytt yrkeskunnande och nya insikter förändrat byggbranschen. 2022 stod industriellt träbyggande för cirka 20 procent av marknaden för nyproducerade höghus.

Det är klassisk arbetsmarknadspolitik att försöka hålla i gång byggsektorn i en lågkonjunktur.

Varför är detta så viktigt? Byggbranschen står för 20 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. En inte oansenlig andel och ett faktum som klarat sig undan sökljuset allt för länge. Genom att använda träråvara i stället för stål eller betong kan utsläppen drastiskt minska. Dessutom kan träet i långvariga produkter fortsätta att binda koldioxid under hela dess livslängd.

Det finns alltså starka klimatmässiga fördelar att gynna utvecklingen av industriellt träbyggande. Lägg därtill den fantastiska symbios vi kan finna i att arbetstillfällen i glesbygd kan bidra till att lindra bostadsbristen i våra storstadsområden.

Tyvärr hotas nu denna gynnsamma utveckling av att bostadsbyggandet har stannat upp. Prognoserna för nyproduktion blir bara dystrare och dystrare. Alltför många av GS medlemmar har tvingats lämna sina jobb på grund av arbetsbrist. Medlemmar som nu lämnar branschen för nya jobb i andra branscher. Det är mycket allvarligt med tanke på den nödvändiga långsiktighet som det industriella träbyggandet behöver. Kompetens riskerar att bli en bristvara.

Det är verkligen en ödets ironi med tanke på att 204 av Sveriges 290 kommuner redovisar bostadsbrist. Den gröna industriella omställningen som nu skapar tusentals arbetstillfällen runt om i landet hotas av det faktum att potentiell arbetskraft inte har någonstans att bo.

Det finns alltså en missmatch mellan utbud och efterfrågan som inte marknaden kan hantera. Här finns det ett tydligt utrymme för politiken att agera. Det är klassisk arbetsmarknadspolitik att försöka hålla i gång byggsektorn i en lågkonjunktur. GS har en rad förslag för ökat byggande som vi lämnat över till nuvarande bostadsminister. Hittills lyser handlingskraften med sin frånvaro.

Våra medlemmar står redo att jobba för att bygga Sverige starkt. Är regeringen redo?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Det handlar tamejfan om vår överlevnad”

”Det handlar tamejfan om vår överlevnad”

”Ska vi som tvingas resa längst, med de sämst betalda yrkena, stå för allt?” Carl Hällströmer, brevbärare och deltagare i Bensinupproret, svarar Kennet Bergqvist om bensinpriser och nedmontering av samhällsservice i glesbygd.

Sverige gynnas av globalisering

Sverige gynnas av globalisering

”Globaliseringen skapar jobb och bidrar till att även små och medelstora regioner kan utvecklas och erbjuda sysselsättning åt sina invånare”, skriver GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Ett årsbloss skapar inte någon framtidstro”

”Ett årsbloss skapar inte någon framtidstro”

Regeringens försiktiga regionalsatsning skapar inte någon långsiktig framtidstro i Bengtsfors, Älvdalen eller Sorsele. Det skriver Ronny Svensson, forskare i regional planering.

Anebyhus i konkurs

Anebyhus i konkurs

Rekonstruktionen som inleddes i januari kunde inte rädda Anebyhusgruppen. Förra veckan begärde de sig själva i konkurs.
Det senaste året har bostadsbyggandet mer än halverats.

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Mörk tid väntar trähusföretagen

Mörk tid väntar trähusföretagen

Inbromsningen i trähusbranschen fortsätter. Efter en tuff höst lades flera stora varsel i januari. Nu flaggar arbetsgivarna för ännu bistrare tider det kommande året.

Tvärstopp i husfabriken

Tvärstopp i husfabriken

På Smålandsvillan i Vrigstad monteras det för fullt och allt verkar flyta på. Men skenet bedrar. Ägaren ­varslade häromveckan om uppsägning av 70 personer.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Det är alltid individen det är fel på

Det är alltid individen det är fel på

Där ni politiker borde prata om samhällets ansvar läggs fokus i stället på individen som på olika sätt ska skärpa sig, skriver Natalia Sparrelid.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.