Industriarbetarnas tidning

Tacka kineserna för löneökningen

10 augusti, 2023

Skrivet av

Handelsbalans. Svensk industri köper mycket från Kina. Det är bra för din lön. Hur kan det komma sig? En färsk rapport visar hur Sverige hamnar på plus i slutändan.

Hur kan handeln med Kina vara bra för mig som industriarbetare?

De svenska industri­företagen köper in insatsvaro­r från Kina. Insats­varorna används i produkter som tillverkas här i Sverige. De kinesiska insatsvarorna är förhållandevis billiga. Och de anses hålla god kvalitet.

Genom att köpa in de här insatsvarorna kan det svenska företaget i sin tur exportera sina produkter till en lägre kostnad. Då tjänar företaget mer på sin produktion. Därmed får företaget också större möjlighet att betala ut högre löner till sina anställda. Företaget ökar sin produktivitet, blir mer effektivt.

Vem påstår det här?

Produktivitetskommissionen

Produktivitetskommissionen är ett treårigt initiativ av Facken inom industrin, i samarbete med Arenagruppen.

Syftet är att ”öka kunskapen om produktivitetens alla områden, att stimulera till politikutveckling och att stärka de fackliga perspektiven i samhällsdebatten”.

Rapporten Kinas betydelse för industrins produktivitet i västvärlden kan laddas ner från arenaide.se/rapporter.

Daniel Lind, ekonom och rapportförfattare.

Daniel Lind, ekonom vid Produktivitets­kommissionen som Facken inom industrin och Arenagruppen tagit initiativ till.

Varför är produktivitet viktig för mig som industri­arbetare?

Dels för din lön. Om inte produktiviteten ökar så finns heller inget utrymme till löneökningar. Under en tid skulle lönerna kunna fortsätta öka, men till slut finns det inga vinster kvar i företaget.

Om lönerna skulle stiga utan att produktiviteten samtidigt ökar – då kan företagen tvingas höja sina försäljningspriser mer än annars, vilket skulle spä på inflationen. Och då äts din löneökning upp av stigande priser. Löneökningen förvandlas till luft.

Okej, bra för löneutvecklingen alltså. Mer då?

Hög produktivitet är också bra för tryggheten i ditt jobb. Om inte ditt företag är tillräckligt effektivt kan det hamna på efterkälken och riskerar att bli utkonkurrerat.

Innebär inte ökad produktivitet att färre ska göra mer?

Inte nödvändigtvis. Produktivitet handlar om att vara effektiv, att man får ut större värden för varje grej som produceras. Arbetsgivarna brukar visserligen säga att ”ökad produktivitet innebär att varje person producerar mer”. Men man kan också se ökad produktivitet som resultatet av investeringar i ny teknik, att organisationen på arbetsplatsen förändras och att de anställda utbildas. Inte att de anställda svettas mer.

Hur kommer Kina in i det här?

Jo, när svensk industri köper in insatsvaror från Kina innebär det att de komme­r till användning i de varor som tillverkas här i Sverige och som sedan säljs på export. Bland annat till Kina. Importen av insatsvaror ger skjuts åt exporten.

Foto: Adobe Stock

Försvinner inte jobb här när vi köper in insatsvaror från Kina?

Jo, men bara inledningsvis när företagen börjat importera insatsvarorna från Kina. Men Kina är också en stor marknad för svenska exportföretag. Precis som vi köper insatsvaror från Kina, köper Kina insatsvaror från Sverige.

Kan man se någon skillnad i företag som importerar insatsvaror från Kina och de som inte gör det?

Ja, produktiviteten är högre i de företag som köper insatsvaror från Kina. Företag och branscher med hög produktivitet har större möjlighet att betala högre löner än de med lägre produktivitet.

Visst importerar vi mer från Kina än vad de importerar från oss?

Sant. I fjol importerade vi varor från Kina till ett värde av 121 miljarder kronor. Samtidigt exporterade vi varor för 71 miljarder – hälften verkstadsprodukter – till Kina. Men man kan också göra en djupdykning i statistiken som Daniel Lind har gjort tillsammans med Erica Sjölander, kanslichef på Facken inom industrin. Då kommer man fram till intressanta siffror.

Hur då?

De har undersökt något som de kallar ”handelsbalans i förädlingsvärden”. Så här är det: I den svenska exportindustrin och dess underleverantörer skapas värden – löner och vinster. Är de värdena större eller mindre i förhålland­e till de värden som skapas i Kina av att vi i Sverige efterfrågar och importerar kinesiska insatsvaror?

Svar: Svensk industri hamnar på plus. ”Exporten av löner och vinster” som finns inbäddade i svensk export till Kina är större än ”importen av löner och vinster” som finns inbäddade i importen från Kina. De branscher som tjänar mest på handeln med Kina är läkemedel, motorfordon och papper. De företag som tjäna­r minst finns inom texti­l, gumm­i och plast.

Är Sverige fortfarande ett exportland?

I allra högsta grad. Visserligen en lilleputt sett globalt. Men Sverige har ett handelsöverskott med omvärlden. Med andra ord: Sverige exporterar mer än importerar. Det betyder också att vi som land producerar mer än vad vi konsumerar. I länder med handelsunderskott gäller det motsatta: de konsumerar mer än de producerar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Så har Kina ökat sitt grepp om världen

Så har Kina ökat sitt grepp om världen

När Kina köper upp utländska företag och investerar i järn­vägar, kolkraftverk och hamnar knyter sig stor­makten närmare resten av världen – och andra länder blir mer beroende av Kina.

Pappers tappar medlemmar

Pappers tappar medlemmar

Pappers företrädare: Ett fackligt medlemstapp kan snabbt omsättas i minskad facklig styrka.

Volvo­anställda får engångsbelopp 

Volvo­anställda får engångsbelopp 

Jobbar du hos någon av de stora biltillverkarna hör du till ”vinnarna” i de lokala löneförhandlingarna – i alla fall jämfört med andra.

”Det var på tiden, ärligt talat”

”Det var på tiden, ärligt talat”

Bra löneökning. Helt okej. Vi får se vad det ger i lönekuvertet i slutändan. Dagens Arbete pratade med några anställda på Katrinefors bruk om nya avtalet.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Inte missnöjd, men man hoppas ju alltid på mer”

”Inte missnöjd, men man hoppas ju alltid på mer”

Lite klent, faktiskt nöjd, ett år för långt. Det är några av reaktionerna på helgens avtal.

Klart: Här är Pappers nya avtal

Klart: Här är Pappers nya avtal

Efter intensiva förhandlingar har nu även Pappers och Industriarbetsgivarna enats om ett avtal. ”Vi är mycket nöjda”, säger Pappers förhandlingschef Robert Sjunnebo.

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Lag om minimilön – ja och nej!

Lag om minimilön – ja och nej!

Sverige måste införa EU:s nya regler om minimilön. Samtidigt försöker man stoppa dem via domstol. Hur går det ihop? Vi har träffat utredaren Carina Gunnarsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.