Så har Kina ökat sitt grepp om världen
När Kina köper upp utländska företag och investerar i järnvägar, kolkraftverk och hamnar knyter sig stormakten närmare resten av världen – och andra länder blir mer beroende av Kina.
Industriarbetarnas tidning
10 augusti, 2023
Skrivet av Harald Gatu
Handelsbalans. Svensk industri köper mycket från Kina. Det är bra för din lön. Hur kan det komma sig? En färsk rapport visar hur Sverige hamnar på plus i slutändan.
De svenska industriföretagen köper in insatsvaror från Kina. Insatsvarorna används i produkter som tillverkas här i Sverige. De kinesiska insatsvarorna är förhållandevis billiga. Och de anses hålla god kvalitet.
Genom att köpa in de här insatsvarorna kan det svenska företaget i sin tur exportera sina produkter till en lägre kostnad. Då tjänar företaget mer på sin produktion. Därmed får företaget också större möjlighet att betala ut högre löner till sina anställda. Företaget ökar sin produktivitet, blir mer effektivt.
Produktivitetskommissionen är ett treårigt initiativ av Facken inom industrin, i samarbete med Arenagruppen.
Syftet är att ”öka kunskapen om produktivitetens alla områden, att stimulera till politikutveckling och att stärka de fackliga perspektiven i samhällsdebatten”.
Rapporten Kinas betydelse för industrins produktivitet i västvärlden kan laddas ner från arenaide.se/rapporter.
Daniel Lind, ekonom vid Produktivitetskommissionen som Facken inom industrin och Arenagruppen tagit initiativ till.
Dels för din lön. Om inte produktiviteten ökar så finns heller inget utrymme till löneökningar. Under en tid skulle lönerna kunna fortsätta öka, men till slut finns det inga vinster kvar i företaget.
Om lönerna skulle stiga utan att produktiviteten samtidigt ökar – då kan företagen tvingas höja sina försäljningspriser mer än annars, vilket skulle spä på inflationen. Och då äts din löneökning upp av stigande priser. Löneökningen förvandlas till luft.
Hög produktivitet är också bra för tryggheten i ditt jobb. Om inte ditt företag är tillräckligt effektivt kan det hamna på efterkälken och riskerar att bli utkonkurrerat.
Inte nödvändigtvis. Produktivitet handlar om att vara effektiv, att man får ut större värden för varje grej som produceras. Arbetsgivarna brukar visserligen säga att ”ökad produktivitet innebär att varje person producerar mer”. Men man kan också se ökad produktivitet som resultatet av investeringar i ny teknik, att organisationen på arbetsplatsen förändras och att de anställda utbildas. Inte att de anställda svettas mer.
Jo, när svensk industri köper in insatsvaror från Kina innebär det att de kommer till användning i de varor som tillverkas här i Sverige och som sedan säljs på export. Bland annat till Kina. Importen av insatsvaror ger skjuts åt exporten.
Jo, men bara inledningsvis när företagen börjat importera insatsvarorna från Kina. Men Kina är också en stor marknad för svenska exportföretag. Precis som vi köper insatsvaror från Kina, köper Kina insatsvaror från Sverige.
Ja, produktiviteten är högre i de företag som köper insatsvaror från Kina. Företag och branscher med hög produktivitet har större möjlighet att betala högre löner än de med lägre produktivitet.
Sant. I fjol importerade vi varor från Kina till ett värde av 121 miljarder kronor. Samtidigt exporterade vi varor för 71 miljarder – hälften verkstadsprodukter – till Kina. Men man kan också göra en djupdykning i statistiken som Daniel Lind har gjort tillsammans med Erica Sjölander, kanslichef på Facken inom industrin. Då kommer man fram till intressanta siffror.
De har undersökt något som de kallar ”handelsbalans i förädlingsvärden”. Så här är det: I den svenska exportindustrin och dess underleverantörer skapas värden – löner och vinster. Är de värdena större eller mindre i förhållande till de värden som skapas i Kina av att vi i Sverige efterfrågar och importerar kinesiska insatsvaror?
Svar: Svensk industri hamnar på plus. ”Exporten av löner och vinster” som finns inbäddade i svensk export till Kina är större än ”importen av löner och vinster” som finns inbäddade i importen från Kina. De branscher som tjänar mest på handeln med Kina är läkemedel, motorfordon och papper. De företag som tjänar minst finns inom textil, gummi och plast.
I allra högsta grad. Visserligen en lilleputt sett globalt. Men Sverige har ett handelsöverskott med omvärlden. Med andra ord: Sverige exporterar mer än importerar. Det betyder också att vi som land producerar mer än vad vi konsumerar. I länder med handelsunderskott gäller det motsatta: de konsumerar mer än de producerar.