Industriarbetarnas tidning

Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.

Robotar i Västerås gynnar Sverige – men hur ska småföretagen hänga med? 

17 september, 2023

Skrivet av

PERSPEKTIV Du har hört det förr. Robotar är framtiden. I Västerås ska en ny ABB-fabrik låta robotar bygga robotar. Samtidigt väntar småföretagen på att staten ska hjälpa dem att automatisera mera. I veckan får vi veta hur regeringen ser på saken.

Harald Gatu, reporter.

Häromdagen kom nyheten om ABB:s tremiljardersbygge i Västerås. En helt ny robotfabrik med utvecklingscentrum och tillverkning. Ett tecken i tiden. Och inte särskilt överraskande, trots allt. För efter att ha byggt nya robotfabriker i både Kina och USA var det dags för ABB att satsa i Europa. 

Att den svenskschweiziska koncernen valde att förlägga sitt europeiska robotcentrum till Västerås var kanske inte helt självklart. Men där fanns redan en bred kompetens och mångårig erfarenhet av att tillverka och utveckla robotar. 

– Ett mycket välkommet besked, det här har vi väntat på länge, kommenterar Susanne Forsbacka, ordförande för IF Metallarna på ABB i Västerås. 

Vi blir allt äldre och allt färre kommer att arbeta. Vilket skyndar på automatiseringen. Robotar kan i viss mån lösa bristen på arbetskraft. 

Inga nyanställningar väntas i första skedet. Tanken är att just robotar ska bygga de nya robotarna. Men det blir knappast någon fabrik utan människor. Den 65 000 kvadratmeter stora byggnaden, som ska stå färdig om tre år, väntas kunna inhysa 1 500 anställda. 

Investeringen cementerar Västerås ställning som en viktig leverantör av framtidsteknik till det nya automatiserade industrisamhället. Roboten har framtiden för sig. Så har det visserligen sagts i årtionden. Men nu talar de underliggande trenderna i samhällsutvecklingen för en tilltagande robotisering och automatisering.

Några exempel: Vi blir allt äldre och allt färre kommer att arbeta. Vilket skyndar på automatiseringen. Robotar kan i viss mån lösa bristen på arbetskraft. 

Ökad e-handel driver fram automatiserad logistik med robotar som plockar och packar varor i lagerladorna. Lägg därtill att den gröna omställningen kräver effektivare energianvändning vilket öppnar för automatiserade processer. 

Roboten gynnas också av den ”avglobalisering” som följt på finanskris, pandemi, de ökade geopolitiska spänningarna mellan Kina och USA och efter Rysslands anfall på Ukraina. Efter globalisering följer regionalisering. Närproducerat blir billigare med robotar. Ju fler robotar desto mindre betyder lönekostnaden för ett företag.

Apotea har satsat på robotplock och automatisering vid sitt lager i Morgongåva. FOTO: ELEMENT LOGIC

Samtidigt som ABB annonserade sin Västeråssatsning samlades små och medelstora företag på Elmiamässan i Jönköping för att diskutera automation och robotar.  Arrangör var den svenska robotindustrins branschorganisation Swira, Swedish Industrial Robot Association. Dess ordförande Ove Leichsenring var märkbart lättad över ABB-nyheten. 

– Vi var rädda för att investeringen skulle hamna i något annat land. Men det här blir bra, mycket bra.

Att ABB bygger ut sitt kunskaps- och produktionscentrum för robotar kan bara ha positiva effekter på svensk industri, enligt Leischenring. Närhet till kompetens är alltid viktigt för resten av industrin som vill automatisera.

Småföretagen saknar oftast kunskap om automation. Och de har inte pengar att hyra in dyra konsulter. Därför måste politiken stötta med kunskap och råd.  

Men en ny stor robotfabrik i landet räcker inte för alla mindre industriföretag som ska börja sin resa mot en mer automatiserad – och därmed mer konkurrenskraftig – produktion. De mindre företagen behöver en hjälpande hand. Småföretagen saknar oftast kunskap om automation. Och de har inte pengar att hyra in dyra konsulter. Därför måste politiken stötta med kunskap och råd.  

Precis det gjordes under Löfvenregeringens första tid. Det är sannolikt därför Mikael Damberg, näringsminister på den tiden, har en inofficiell fanclub i de här leden. Då introducerades Robotlyftet just för de mindre och medelstora industriföretagen. 

ABB-robot tillverkar lastbilskarosser på Scania i Oskarshamn. Nästan all tillverkning på löpande bandet sköts av runt 300 stycken robotar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Vad som hände var att staten bjöd in till seminarier och erbjöd konsulthjälp för de företag som var intresserade av att automatisera. Över 1200 företag deltog i seminarierna, drygt 500 bokade in besök av rådgivande experter och över 200 beslutade sig för att automatisera. Nio av dem fanns på plats på Elmia i Jönköping för att berätta om sina erfarenheter. 

I en paneldebatt fick de frågan: Hur många av er har sagt upp personal efter att ni har tagit in robotar i produktionen? Räck upp en hand! 

Ingen räckte upp handen. 

Tvärtom, vi har anställt fler, sa en och fler nickade instämmande. 

Robotlyftet utgjorde ingen större kostnad för staten, blott 68 miljoner kronor utspridda på ett flertal år. Pengarna tog slut till julen 2021 och fick ingen fortsättning. Satsningen glömdes bort bland alla ministerbyten och januariöverenskommelser. 

Den nuvarande regeringen då? Vad har den sagt om ett fortsatt robotsatsning för de mindre industriföretagen? Svaret kan vi få i veckan när regeringen lägger fram sin budgetproposition.  

Robotarna blir fler – blir jobben färre?

Världen robotiserar i en rasande fart.Lagom till Elmiamässan presenterades statistik över robotens framfart i världen. Förra året installerades över en halv miljon industrirobotar i världen, varav över hälften i Kina. Där går det fort. Den kinesiska industrin har fått allt större problem att attrahera arbetskraft vilket driver på automationen.

Sverige har länge varit ett av de länder som haft flest robotar per industriarbetare. Mycket på grund av att den stora fordonsindustrin var tidigt ute med att automatisera tillverkningen.

Övrig industri har däremot varit långt efter. Tills nu. Svensk industri – minus fordonstillverkarna – har nu klättrat förbi Tyskland och Danmark till en fjärdeplats i robottäthet, alltså industrirobotar i förhållande till antal anställda. Ett avancemang som Swira-ordföranden Ove Leichsenring tillskriver just Robotlyftet.

Men käkar inte robotarna jobb då? I USA förs en politisk och akademisk debatt om vem som snodde jobben för industristäderna: robotarna eller kineserna? 

Men sambandet är inte så enkelt. Det beror på hur man automatiserar. Om man sparkar ut folk på gatan eller om man ger de anställda nya arbetsuppgifter. Är det något robotvännerna gärna pekar på, är det att länderna där robotar är som vanligast också har låg arbetslöshet.

Robottätast i världen är Sydkorea och Singapore. Där är arbetslösheten 2,7 respektive 1,9 procent.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Fackklubb lägger ner i protest

Fackklubb lägger ner i protest

Facket på Hitachi ABB Power Grids i Landskrona ger upp. De lägger ner klubben. Anledningen är att de känner sig trakasserade och motarbetade av företaget.

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

Vad är viktigast för dig i jul?

Vad är viktigast för dig i jul?

Julen knackar åter på dörren och vi hör oss för vad som pågår inför den.

”Mamma var tokig i bas”

”Mamma var tokig i bas”

ABB-arbetaren Joakim Galle har spelat bas runt Europa så att händerna blev fulla av blåsor. Nu har han ett nytt band hemma i Västerås.

Vad tycker du om att jobba övertid?

Vad tycker du om att jobba övertid?

Det höga tempot inom bland annat bilindustrin leder till övertid och utslitna kroppar. Vi frågar tre industriarbetare hur de ser på att övertiden.

Vilken är din dröm­semester?

Vilken är din dröm­semester?

Euzebio Schadrack 
Ngenzebuhoro 51 år, montör på Alimak Hek i Skellefteå om sin drömresa.

Drogtesterna delar facket

Drogtesterna delar facket

Säkerhet mot integritet. Kan du säga nej om arbetsgivaren vill att du ska göra ett drogtest? Just nu håller IF Metall på att titta på det. Rådet lär bli: Nej.

”Hotet är inte robotar utan bristen på investeringar”

”Hotet är inte robotar utan bristen på investeringar”

IF Metall räds inte robotar. Det oroande är snarare att inte mer investeringar görs i ny teknik, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.