Industriarbetarnas tidning

Facket stämmer LKAB – sa upp anställd efter drogtest: ”Göra sig av med mig”

Publicerad 2024-03-01, 07:44

En mekaniker vid LKAB har sagts upp efter ett positivt drogtest. Fel, menar IF Metall, som nu tagit fallet till Arbetsdomstolen.

I november 2023 gjorde LKAB ett slumpmässigt drogtest på en mekaniker. Man hittade spår av amfetamin i hans saliv. Men det var lite. Bara 1,3 nanogram per milliliter. Nu har LKAB avskedat mannen. Det går inte IF Metall med på och har stämt gruvjätten. Han ska ha jobbet tillbaka eller utebliven lön och skadestånd på 180 000 kronor.

Den anställde själv menar att han inte använder knark och vet inte hur han fått amfetaminet i sig. Han har jobbat på företaget i sju år och aldrig tidigare åkt dit i de slumpvisa tester som gjorts.

– LKAB saknar grund för sitt avskedsbeslut, säger Madelaine Lindholm, jurist vid LO-TCO:s rättsskydd och den som driver fallet i Arbetsdomstolen.

Den anställde har inte medvetet brukat narkotika och han har inte varit påverkad av narkotika på sin arbetsplats. Företaget har också egna riktlinjer som innebär att man vid misstanke om missbruk i första hand ska erbjuda behandling. Något sådant erbjudande har den anställde inte fått.

Thomas Larsson är den lokala fackklubbens ordförande.

– Vi tycker att riktlinjerna är bra och tydliga, men LKAB säger nu att de inte behöver följa dem vilket är mycket märkligt. Hade de följt sina riktlinjer så hade vi inte hamnat här.

”Viktigt ge den anställde en chans”

För Thomas, som varit klubbordförande sedan 2018, är det första gången som han är med om att ett positivt drogtest leder direkt till avsked utan rehabiliteringsplan.

– Vi är ju för slumpmässiga drogtester, men det är ju för att hitta de här preparaten och hjälpa individen och inte för att folk ska få sparken. Det är skiten vi vill få bort – inte människan. Det är viktigt att ge den anställde en chans och den anställde är ju i det här fallet öppen för det.

Den avskedade mannen, som vill vara anonym, säger till Dagens Arbete att LKAB borde erbjuda honom behandling i stället för avsked.

– Jag är inte narkotikamissbrukare, det har tidigare drogtester visat. Och jag vet att LKAB i flera andra fall har erbjudit vård. Det borde de ha erbjudit mig också. Andra som har haft problem har ju fått både en och två chanser.

”Drogtestet ett svepskäl”

Han tycker att LKAB använt drogtestet som svepskäl för att bli av med honom för att han varit kritisk mot arbetsgivaren.

– Min avdelning på LKAB i Gällivare är en dålig arbetsplats vilket bland annat lett till väldigt hög personalomsättning. Det har jag talat om för HR-avdelningen flera gånger. De har två gånger lovat att genomföra omplaceringsutredningar för mig, men sedan har ingenting hänt.

– Jag har helt enkelt varit jobbig för mina chefer och då använder de detta för att göra sig av med mig.

Läs också

Jag tog droger – kan jag få sparken?

En av DA:s läsare testade positivt för cannabis och tramadol, och är nu orolig för att bli av med jobbet. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

IF Metalls Thomas Larsson har svårt att förstå LKAB:s hårda hållning.

– Vi har ju frågat om det ligger något annat bakom, men det säger LKAB att det inte gör. Vi hittar helt enkelt ingen konstruktiv väg framåt.

IF Metall: Saknar sakliga skäl

Johan Sandberg, förhandlingsombudsman på IF Metalls, ställer sig frågande inför avskedet.

– Vi har svårt att se att LKAB följer den handlingsplan vi har kommit överens om lokalt och om det är något annat som ligger bakom så är det i alla fall inte något som kommit upp i förhandlingarna. Det är ju inte meningen att drogtester ska användas på det viset.

I stämningsansökan är IF Metalls krav tydliga.

– Vi menar att avskedet saknar sakliga skäl, säger Johan Sandberg. Det handlar om så låg koncentration hos en individ som under sju år aldrig testat postitivt som aldrig uppträtt påverkad på jobbet. Och i första hand vill vi bara att han ska få tillbaka sitt jobb.

LKAB:s presschef Anders Lindberg säger till Dagens Arbete att de inte uttalar sig i enskilda fall men ger en allmän kommentar på frågan om att man inte följer den egna handlingsplanen för arbete med droger och missbruk.

– LKAB följer regler och avtal. Det är allt jag kan säga.

En kommentar till “Facket stämmer LKAB – sa upp anställd efter drogtest: Göra sig av med mig

  • Det är ju ingen överraskande nyhet att arbetsgivare vill ha till olika policys för att lätt kunna göra sig av med arbetstagare som inte fogar sig i ledet, man vill ju ha tysta arbetsplatser.
    Att skapa en bra policy och rutin som man sen väljer att inte följa säger ju allt. Vi får se hur det går men man kan ju säga att killen hade haft lika stor chans att klara sig utan facket
    som en vattendroppe på solen, men det är väl så alla som kommenterar IFMetalls blockad på Tesla vill ha det. Arbetstagare som tycker att blockaden är skit av IFMetall vill ju att reglerna skall
    förändras så att facken försvinner till förmån för arbetsgivaren. Snacka om att det blir fritt spelfält för arbetsgivaren att göra hur dom vill i så fall.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

AD: Rätt att sparka för hot på fritiden

AD: Rätt att sparka för hot på fritiden

LKAB gjorde rätt när de sparkade en anställd som påstods ha hotat en arbetskamrat på fritiden. Det menar Arbetsdomstolen. 

Bråk på krogen görs upp i rätten 

En LKAB-anställd fick sparken efter att han påstods ha hotat en arbetskamrat på krogen på fritiden. I veckan har ärendet tagits upp i Arbetsdomstolen.

Anställd fick sparken efter bråk på krogen

En LKAB-anställd påstås ha hotat en arbetskamrat på en pub på fritiden. Mannen förnekar att han hotat arbetskompisen. Men det spelade ingen roll: LKAB sparkade honom. Ärendet…

Rysk inblandning i Malmbaneurspårning avfärdas

Misstänkt ryskt sabotage av Malmbanan avfärdas: ”Frustrerande situation”

Enligt internationell media kan urspårningarna på Malmbanan vara ryska sabotage  Avfärdas från svenskt håll

LKAB drar ner på produktionen – varnar för storvarsel: ”Upp till 300 personer

LKAB drar ner på produktionen – varnar för storvarsel: ”Upp till 300 personer”

LKAB kämpar med berg av olevererad malm  Så stora blir neddragningarna

LKAB vill pausa persontrafiken på Malmbanan: ”Riktigt bekymmersamt”

LKAB vill pausa persontrafik på Malmbanan: ”Riktigt bekymmersamt”

Snart tre månader av stopp  LKAB: ”Förstår att besöksnäringen blir orolig – måste klara leveranserna”

LKAB tappar 100 miljoner om dagen när Malmbanan står still: ”Väldigt allvarligt”

LKAB tappar 100 miljoner om dagen när Malmbanan står still: ”Väldigt allvarligt”

Anställda kan drabbas på sikt  Tre miljoner ton järnmalm på lager i väntan på transport

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och docent i arbetsmiljörätt.

Jag tog droger – kan jag få sparken?

Jag tog droger – kan jag få sparken?

En av DA:s läsare testade positivt för cannabis och tramadol, och är nu orolig för att bli av med jobbet. Jurist Henric Ask reder…

”Vi måste både återvinna mer – och öppna nya gruvor”

”Vi måste både återvinna mer – och öppna nya gruvor”

Vi behöver både återvinna metaller och utvinna allt som går ur gruvavfall. Men det räcker ändå inte för den gröna omställningen som nu krävs,…