Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

4 maj, 2023

Skrivet av Maria Steinberg

KRÖNIKA Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och docent i arbetsmiljörätt.

Maria Steinberg är jurist, universitetslektor och forskare i arbetsmiljörätt. Hon är även krönikör för Dagens Arbetsmiljö. Foto: Michael Steinberg.

Varför bidrar vissa fackförbund till att osynliggöra skyddsombuden genom att låta medbestämmanderegler ta över? Skyddsombudens uppgift är att verka för att arbetstagarna ska få behålla livet och hälsan.

LO kämpade tidigare hårt för att arbetstagarsidan skulle kunna påverka säkerheten på arbetsplatserna och lyckades med det både i lagstiftning och genom övergripande överenskommelser från 1942 till början av 1990-talet. Tanken var att lagstiftningen skulle kompletteras med arbetsmiljöavtal. I dessa hade skyddsombuden en stark och tydlig roll.

Efter 40 år som arbetsmiljöjurist, föreläsare och forskare om skyddsombud och deras inflytande, oroas jag över att vissa fackförbund så lättvindigt osynliggör skyddsombudens viktiga roll. Uppdraget liksom tunnas ut, nästan säljs bort, och arbetsmiljöarbetet är alltmer osynlig i kollektivavtalen.

Vid en översiktlig genomgång av LO-förbundens kollektivavtal finner jag att arbetsmiljöfrågorna och skyddsombudens ställning är mycket olika behandlade. Alltifrån enbart en hänvisning till arbetsmiljölagen till att skyddsombuden får tydliga instruktioner och stöd i ett arbetsmiljöavtal.

Varför är vissa ombudsmän mer stolta över att ha drivit MBL-frågor än att ha skyddat skyddsombud som hindrats? När jag frågar ombudsmän om de drivit några skadeståndsärenden om brott mot medbestämmandelagen skiner de upp och säger stolt att de har de minsann gjort.

När jag frågar om de drivit några ärenden där skyddsombud hindrats tittar de ner i golvet och ser förlägna ut. Få rättsfall har drivits i AD om skyddsombud i jämförelse med MBL.

Ett fenomen jag är frågande till är nationella skyddsombud. På landsomfattande företag och myndigheter skapas nationella huvudskyddsombud, samordnande huvudskyddsombud och huvudhuvudskyddsombud. Dessa saknar stöd i lag och jag misstänker också i kollektivavtal. Håller det i AD om de trakasseras? Är de behöriga att lämna in en 6:6a-framställan?

Jag tvivlar på det.

Och hur kan det ha blivit såatt ledamöterna i en skyddskommitté i vissa fall består av flera fackliga företrädare med ingen eller ringa arbetsmiljöutbildning och endast ett stackars välutbildat skyddsombud?

Jag får ett intryck av att den fackliga representationen är viktigare än att ta till vara på skyddsombudens arbetsmiljökunskap. Vissa förbund har till och med avtalat bort skyddskommittén.

Jag har stor respektför det fackliga arbetet och vet att tiden inte räcker till för de fackliga organisationerna att göra allt som skulle behövas. Jag har här velat peka på utvecklingen av skyddsombud och arbetsmiljöfrågor, som trots dess starka skydd i arbetsmiljölagen alltmer nedprioriteras och osynliggörs i kollektivavtalen.

Arbetsmiljölagens starka reglering syftar till att skydda arbetstagarna, så att de får behålla livet och hälsan. Skyddsombuden har i lagen fått en viktig uppgift: att lyfta fram dessa frågor. Tanken var att kollektivavtal skulle ge ytterligare stöd till dem.

Det är med besvikelse jag ser hur skyddsombud och arbetsmiljöfrågor alltmer får ge plats åt MBL och dess företrädare.

Fackförbundens nedprioritering av skyddsombud skrämmer mig.

En kommentar till “Fackens prioriteringar skrämmer mig

  • Och detta är bara toppen på ett isberg som facket och Centralorganisationerna har tappat bort!
    Många försäkringar som ingår i det du skriver behandlas styvmoderligt, men ingen bryr sig. Ett (1) Exempel är arbetsskadeförsäkringen.

    Bra sagt/skrivet Maria Steinberg.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Högre vinst ställs mot ohälsa”

”Högre vinst ställs mot ohälsa”

Det vore en stor olycka för både löntagare och arbetsgivare om de borgerliga partierna inklusive SD lyckas förstöra en väl fungerande RSO-verksamhet, skriver Sten Gellerstedt, tidigare utredare på LO.

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

De som arbetar på arbetsplatser utan lägsta löner och kollektivavtal har oftast inget skyddsombud att vända sig till, skriver Saila Quicklund (M).

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Utan facket står skyddsombudet ensamt

Utan facket står skyddsombudet ensamt

De som vill avskaffa skyddsombudens koppling till facket förstår inte hur arbetsmiljöarbetet går till, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ge er inte på skydds­ombuden!

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

Vad kan vi vänta av den kommande regeringen vad gäller stöd till fackliga organisationer, skyddsombud och arbetsmiljöarbete? Knappast något, snarare ett motstånd, skriver Sofia Amloh, riksdagsledamot för S.

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

Systemet med regionala skyddsombud fungerar bra och bör utökas, har utredaren Magnus Sverke kommit fram till. Lyssna på intervjun och ett arbetsplatsbesök under en skyddsrond med ett regionalt skyddsombud i Västerås.

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.